U 2024. godini, tema obilježavanja dana planete Zemlje glasi “Planeta protiv plastike”, koja naglašava imperativ zajedničkih napora za obnovu ekosistema, rješavanje klimatskih promjena i očuvanje biodiverziteta. Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila, te služi kao podsjetnik na važnost zaštite okoliša i održivosti.

Ovaj dan slavimo kako bismo podigli svijest o kritičnim ekološkim izazovima s kojima se suočava naša planeta i mobilizirali napore za njihovo rješavanje. Okupljanjem na Dan planete Zemlje ponovo potvrđujemo našu posvećenost zaštiti okoliša, promoviranju održivosti i osiguravanju zdravije i otpornije budućnosti za sav život na Zemlji. To je dan za razmišljanje o našem individualnom i kolektivnom uticaju na planetu i za preduzimanje značajnih akcija da bismo zaštitili njene dragocjene resurse, prenosi The Economic Times.

Datum, tema i historija Svjetskog dana planete Zemlje

Dan planete Zemlje prvi put je obilježen 1970. godine, a 2024. je njegova 54. godišnjica. Svake godine Dan planete Zemlje ima specifičnu temu kojom se globalna pažnja usmjerava na goruća ekološka pitanja. Tema Dana planete Zemlje 2024. je “Planeta protiv plastike”. Ova tema naglašava potrebu za kolektivnim djelovanjem za popravku i liječenje ekosistema planete, borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje biodiverziteta.

Ovaj dan ima ogroman značaj kao globalna inicijativa za podizanje svijesti o pitanjima životne sredine i inspiraciju za djelovanje. Pruža priliku pojedincima, zajednicama, organizacijama i vladama da se udruže i uključe u aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu planete za sadašnje i buduće generacije.

22. aprila, kada svijet obilježava Dan planete Zemlje, Earthday.org obnavlja svoju posvećenost okončanju sveprisutne upotrebe plastike, s ciljem smanjenja proizvodnje od 60% do 2040. kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i planeta.

Pod sloganom “Planeta protiv plastike”, koalicija koja se sastoji od učenika, roditelja, preduzeća, vlada i nevladinih organizacija ujedinjena je u zalaganju za svijet bez štetnih utjecaja plastike. Ovaj zajednički napor ne traži samo smanjenje proizvodnje plastike, već i predviđa budućnost u kojoj generacije koje dolaze mogu napredovati bez tereta zagađenja plastikom.

Šta raditi na Dan planete Zemlje

Na Dan planete Zemlje postoji bezbroj načina da učestvujete u aktivnostima i doprinesete naporima za očuvanje životne sredine, neke od aktivnosti su:

  • Zasadite drveće: Organizirajte događaje sadnje drveća u vašoj zajednici kako biste poboljšali zelene površine i borili se protiv krčenja šuma.
  • Kampanje čišćenja: Učestvujte ili organizirajte akcije čišćenja za uklanjanje smeća i plastičnog otpada s plaža, parkova, rijeka i drugih prirodnih područja.
  • Obrazovne radionice: Vodite ili pohađajte radionice fokusirane na prakse održivog života, obnovljivu energiju, očuvanje biodiverziteta i upravljanje životnom sredinom.
  • Zagovaranje i angažman u politici: Zagovarajte ekološke politike i podržavajte inicijative koje promovišu očuvanje, usvajanje obnovljive energije i klimatske akcije.
  • Smanjite, ponovo koristite, reciklirajte: Prihvatite minimalistički stil života, smanjite potrošnju plastike za jednokratnu upotrebu i dajte prioritet recikliranju i ponovnom korištenju materijala.

    Ovo su samo neke od aktivnosti u kojima možemo svakodnevno učestvovati, a ne samo na ovaj dan. Ne zaboravimo da je naša planeta Zemlja jedina koju imamo, te da je moramo čuvati kako i ona čuva nas.