U četvrtak 18. aprila u 20 sati, na Avaz TV je emitiran ekskluzivni intervju sa dr. Edinom Garaplijom, bivšim pripadnikom Službe Državne Bezbjednosti Bosne i Hercegovine (SDB), koji je kasnije transformisan u Agenciju za Istraživanje i Dokumentaciju (AID). U ovom šokantnom intervjuu koji već bilježi trending gledanost na Youtube kanalu sa preko 100.000 pregleda, mogli smo čuti iskreno ali šokantno svjedočenje ovog hrabrog čovjeka.

Garaplija nam, jednostavnim i običnom čovjeku razumljivim rječnikom, govori o teškim i zastrašujućim temama, kao što su ratni zločini u opkoljenom Sarajevu pa i šire. On nam hirurški precizno razotkriva čitavu paraobavještajnu mrežu „duboke države“ iza koje su u ratu i neposredno nakon njegovog završetka ostajale rijeke prolivene krvi.

Jedan za drugim nestajali su nezgodni svjedoci Nedžad Ugljen – zamjenik tadašnjeg direktora AID-a Kemala Ademovića, Jozo Leutar – zamjenik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, Ramiz Delalić – ratni komandant IX motorizovane brigade, Irfan Ljubijankić – ratni ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ismet Bajramović – ratni komandant vojne policije, akademik Sulejman Ređić – sudski vještak.

Ovaj intervju je odmah sutradan podigao ogromnu prašinu, ne samo u javnom prostoru nego i u sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine i regiona. U moru pozitivnih reakcija bilježimo i jednu upečatljivu reakciju Udruženja veterana Odreda policije „ Bosna“:

“Udruženje veterana Odreda policije “BOSNA”, Specijalne jedinice MUP-a RBiH oštro osuđuje pokušaje blaćenja i diskreditacije komandanta Kemala Ademovića u sinoćnjoj emisiji na Avaz TV (Intervju s Edinom Garaplijom), koji se po ko zna koji put ponavljaju, uglavnom kad god se odvijaju važni društveno-politički procesi u BiH. Iako smo mnogo puta svjedočili sličnim napadima na komandanta sa dnevno-političkom i paraobavještajnom pozadinom, ovaj put izražavamo posebnu zabrinutost s obzirom na izuzetno odgovornu funkciju koju naš komandant Ademović obnaša u aktualnom trenutku i važnom istorijskom momentu za BiH, poziciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Postavlja se pitanje, za čije interese se verbalno napada naš komandant Ademović i stavlja se u isti koš sa obavještajcima koji se optužuju za saradnju s KOS-om i za razne izdaje i zločine. Naš komandant Ademović je dobitnik “Zlatnog ljiljana” i “Zlatne policijske značke”, dva puta je ranjen u direktnim borbama i predvodio nas je u najznačajnim akcijama. Patriotizam i hrabrost je iskazao u najtežim trenucima, tokom herojske odbrane našeg grada i domovine. Na kraju posebno osuđujemo pokušaje izazivanja nedoumica i nesuglasica neistinitim tvrdnjama između naših komandanata Vikića i Ademovića. Časna borba našeg Odreda, naši komandanti Vikić i Ademović i naš multietnički karakter jesu trajna vrijednost BiH i moraju ostati iznad dnevno-političkih interesa i paraobavještajnih spinova.”

Na ovu, reklo bi se nervoznu reakciju, uslijedila je i ekspresna reakcija prozvanog Garaplije, koju također prenosimo u cjelosti.

„Na moje dokumentovano i argumentovano razotkrivanje izdajničke uloge Kemala Ademovića, koje godinama javno iznosim, a koje sam do kraja ogolio u svojoj knjizi “Tajni Vilajet”, te nakon intervjua koji sam dao najvećoj medijskoj kući u Bosni i Hercegovini Dnevni avaz i Avaz TV, reagovao je izvjesni Ahmed Hadžić, Ademovićev vozač u Domu naroda BiH. Njega je prozvani Ademović, po svom od ranije poznatom kukavičkom običaju sakrivanja iza drugih, isturio da odgovori na prozivke. To što se jedni umjesto drugih oglašavaju i brane, nimalo mi nije čudno, jer se sličan sličnom raduje i spaja. Sporno mi je što se iza tog Ademovićevog kukavičjeg čina potpisuje Odred Veterana Bosna čiji je, gle za divno čudo, Hadžić predsjednik. E zato svojim članovima i javnosti Kemin šofer treba objasniti:

  1. Da li zna da je Kemal Ademović bio svjedok tužiteljstva u montiranom postupku protiv jedinog istinskog i pravog komandanta odreda Bosna, heroja Dragana Vikića? Ako ne zna, neka pita Vikića i advokate
  2. Da li zna da sam ja među prvima bio svjedok odbrane Dragana Vikića i da je moja izjava kao vjerodostojna pomogla da se on oslobodi svake krivice, zbog čega su Ademović i paraobavještajci Muslimović i Mujezinović ponovo i meni montirali ootužbe? Ako ni to ne zna, onda nek se raspita kod vjerodostojnih izvora u pravosuđu, medijima, odbranama…
  3. Da li zna da su Ademovići otac, sin i brat umiješani putem sky aplikacije u dilove i pranje para narko kartela? Ako ne zna, neka prati medije jer o tome bruje svi a tužilaštvo valjda radi svoj posao.
  4. Da li zna da njegov naredbodavav Ademović ima obiĉaj da svoje najbliže saradnike a posebno vozače, huška po nalogu svog mentora Bakira Izetbegovića na “din-dušmanine” i “izdajnike” koji su ućutkivani jedan za drugim: Nedžada Ugljen, Joze Leutara, Ramiza Delalića… Ako ne zna, neka pita tadašnjeg Keminog šofera Enesa Pandžića.
  5. Da li zna ko ga je i kada imenovao da predstavlja heroje iz Odreda Bosna? Ako ne zna, neka sazove skupštinu pa da specijalci każu može li ih on predstavljati.
  6. Da li zna ko ga je učlanio u političku partiju Narod i Pravda i stavio na stranačke liste? Ako ne zna onda treba pitati organe te partije da li su ispoštovane stranačke procedure ili je i njega kao genetski preodređenog progurao Ademović.
  7. Da li zna kolika su mu mjesečna primanja i iz kojih javnih ustanova, fondova, udruženja i nadzornih odbora ih prima, za razliku od časnih specijalaca s kojima on i Ademović manipulišu i koji jedva kraj s krajem sastavljaju? Ako ne zna ni to, onda ima javni registar, poreska uprava, evidencije.. pa će mu istraživačko novinarstvo pomoći da sazna.
  8. I za kraj jedan savjet: čitajte knjige i ne sudite šta vam kažu, nego ko vam kaže!

I još se nismo ni oporavili od ovih šokantnih detalja a nezavisni novinar Slobodan Vasković objavi pravu medijsku bombu:

„Skaj prepiska velikog narkobosa Sanija Al Murde i Elmedina Karišika, optuženog perača narkonovca, u kojoj je Kemal Ademović, delegat u Domu naroda BiH, politički direktor “Naroda i Pravde”, stranke Elmedina Konakovića i bivši direktor AID-a, označen kao osoba koja im nezakonito sređuje poslove u opštini Centar Sarajevo“

Iza ove obavještajno-policijske poslastice za medije i javnost, uslijedio je i niz drugih tekstova koje su prenijele sve medijske kuće iz bosne i hercegovine i regiona, od kojih ističemo;

„Akcija protiv Kartela “Tito i Dino”: Selmanoviću traže “Rolex” koji je navodno dobio od Ganga; Traže se dokazi koji bi povezali Memiju s Kartelom“,

„Skajaudio/Elvis Keljmendi: Ja u OSA i FUP kontrolišem sve“

AKCIJA “BLACK TIE 2”: Uhapšene 23 osobe.

Kome vjerovati, postavlja se pitanje pred svekoliku bosanskojercegovačku javnost: Edinu Garapliji i njegovoj knjzi „Tajni Vilajet“, Sky prepisci, Tužilaštvu i novinarima ili Kemalu Ademoviću i njegovom vozaču Hodžiću?