Na susretu između Turske i Austrije glavni heroj zasigurno je bio Merih Demiral koji je postigao oba gola za Tursku i tako svoju reprezentaciju odveo u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Upotrijebio je pozdrav oružane organizacije

Razlog zašto je Turčin postao meta kritika jeste njegov gest nakon postignutog drugog gola u 59′ minuti utakmice. Naime, Demiral je pokazao pozdrav Sivih vukova, turske ultranacionalističke oranizacije.

Merih Demiral na sinoćnjem susretu

Porijeklo i djelovanje Sivih vukova

Sivi vukovi su službeno poznati kao „Idealistička ognjišta“, a njihovo postojanje datira još iz 1968. godine. Formirao ih je pukovnik Alparslan Türkeş, a već naredne godine osnovao je zvaničnu političku Stranku nacionalne akcije (MHP).

Ovaj pokret poznat je po masovnim ubistvima 70-ih godina kada je zabilježeno više od 5.000 izgubljenih života. Razlog ovih gubitaka upravo je političke prirode. Nakon državnog udara 1980. godine, general Kenan Evren osudio je desetine pripadnika Sivih vukova na zatvor zbog počinjenog nasilja.

Ogranak Sivih vukova u BiH

Mnoge države u Evropi zabranjuju djelovanje Sivih vukova jer smatraju da su ekstremistička pa i teroristička organizacija. Nažalost, to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom.

Screenshot: Facebook (Pripadnici bh. ogranka “Sivi vukovi” u Sarajevu)

Tu problem opet leži u politici. Sivi vukovi i njihov ogranak u BiH održavali su kontakte, ni manje ni više, nego sa Strankom demokratske akcije (SDA). Hüseyin Çakalli osnivač je ove organizacije u BiH.

Çakalli je u našu zemlju došao da studira arhitekturu. Veoma je blizak sa gradonačelnikom Urfe, gradu na jugoistoku Turske, koji je jednom prilikom posjetila naša gradonačelnica Benjamina Karić.

U intervjuu za BIRN, Çakalli je rekao da je ogranak Sivih vukova u Bosni i Hercegovini dobio saglasnost za rad od centrale u Ankari i Ambasade Turske u Sarajevu. Istakao je da ga je Ankara imenovala za predsjednika bh. ogranka 2014. godine.

Ideja stvaranja Velike Turske

Glavni cilj pokreta jeste panturkizam, odnosno ujedinjenje svih Turaka, naroda koji govore turkijskim jezicima i teritorija na kojima oni žive. Turkijski jezici su skupina srodnih jezika kojima se služe brojni narodi. Zbog sličnosti sa turskim jezikom, ova skupina dobila je naziv „turkijski“ jezici.

Panturkizam je zapravo ideja stvaranja Velike Turske. To bi značilo stvaranje jedne zemlje koja bi zauzimala prostor od Balkana pa sve do Kine.

Demiral: Pozdravom sam iskazao svoje porijeklo i ponos

Merih Demiral izjavio je nakon utakmice da ne postoji nikakva skrivena poruka u gesti koju je napravio. Istakao je da je to samo pokazivanje turskog identiteta te da je on jako ponosan što je Turčin.

Pozdrav Sivih vukova zabranjen je u Austriji, a za njegovo prakticiranje plaća se kazna u iznosu od 4.000 eura. Shodno tome, UEFA mora donijeti odluku o sankcionisanju Demiralovog postupka.

Pamtit ćemo i uspjeh koji je fudbaler sinoć ostvario

Pozitivna stvar sa susreta jeste da je Demiral prvi fudbaler koji je ponovio uspjeh legendarnog Liliana Thurama, bivšeg reprezentativca Francuske. Thuram, koji je igrao na poziciji stopera isto kao i Demiral, u polufinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske 1998. godine, postigao je također dva pogotka koja su njegovu reprezentaciju odvela u daljnji krug takmičenja.

Demiral dobio nagradu za najboljeg igrača na susretu između Turske i Austrije

Za postignute golove, Merih Demiral zahvalio se pomoćnom treneru reprezentacije Turske Selçuku Şahinu. Şahin je bivši igrač Fenerbahçe-a, a ulogu pomoćnog trenera reprezentacije obavlja od 6. oktobra 2023. godine. Evo šta je Demiral rekao za bivšu legendu Fenerbahçe-a:

„Želim se zahvaliti Selçuku Şahinu, našem pomoćnom treneru. Pokazao nam je slabe tačke Austrije i iskoristili smo ta znanja kada smo imali prilike iz kornera”, rekao je Demiral.

Turski reprezentativac zatresao je mrežu Austrije u 1′ minuti susreta, a zatim i u 59′ minuti za konačnih 2:1.