Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na Desetom redovnom zasjedanju Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda. Sjednica Skupštine Srbije na tu temu još nije zakazana. Međutim, u skupštinskim redovima kao datum rasprave spominje se 11. juli.

Zaključci sa sinoćnjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske

Narodna skupština usvojila je zaključke u vezi sa Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda, na prijedlog SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničkih grupa SPS, DNS i Narodnog fronta.

Zaključci koji su doneseni u vezi sa pomenutom deklaracijom su i da su birači u Republici Srpskoj na referendumu održanom 25. septembra 2016. godine proglasili da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske i Krstovdanska slava.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da Sretenje, 15. februar, treba definisati kao Dan svesrpske državnosti, koji treba da se ujedini i slavi zajedno sa Republikom Srbijom.

Zadužuje se Vlada Republike Srpske da, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske navodi da donošenjem i stupanjem na snagu Zakona o imunitetu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 39/24) nema smetnji da se imenovanje člana Organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske, nosioca izvršne vlasti.

Sjednici su prisustvovali gosti iz Srbije – poslanici Parlamentarnog foruma Republike Srbije i Republike Srpske, kao i najviši zvaničnici Srpske – predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske.

Kada će uslijediti odgovor iz Srbije?

Za Srbiju bi se moglo reći da je podijeljena zemlja, makar kada govorimo o svesrpskoj deklaraciji. No, prvo da razjasnimo zašto i ko spominje datum 11. juli, za raspravljanje o ovom pitanju.

Samu ideju deklaracije podržava predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. S druge strane opozicija njegove odluke nimalo ne prihvata, pa tako ni deklaraciju. Dio opozicije najavio je da će glasati protiv, a drugi da uopšte ne žele prisustvovati tom činu.

Na posljednjem skupštinskom kolegiju predsjednica parlamenta Ana Brnabić najavila je da će rasprava o deklaraciji biti u drugoj polovini jula. Iako je već počeo mjesec juli, tekst deklaracije još uvijek nije stigao u skupštinsku proceduru.

O tome da li će sjednici prisustvovati neko iz RS-a, nije poznato, ali zna se da će se na svečanoj sjednici u Banjaluci tamošnjim poslanicima obratiti Ana Brnabić.

Zašto 11.juli, jasno je svakome ko živi na ovim prostorima. Taj dan obilježava se godišnjica genocida u Srebrenici, te bi se tako odlukom o donošenju deklaracije taj dan pokrila dešavanja iz Srebrenice.

Šta kažu iz opozicije?

Srpska opozicija za sada nema nikakve detalje o sjednici koja slijedi, ali dok dio opozicije najavljuje da neće prisustvovati toj „farsi od rasprave o svesrpskom pamfletu koju Aleksandar Vučić planira“, druge opozicione stranke najavljuju da će glasati protiv. Iz SSP-a napominju da će se oglasiti nakon zakazivanja sjednice parlamenta.

Srđan Milivojević

“Poslanicima još uvek nije dostavljen tekst te deklaracije pa se Demokratska stranka o njemu nije izjašnjavala. Verovatno ćemo voljom Aleksandra Vučića 11. jula raspravljati o jednom režimskom pamfletu za koji je grubo zloupotrebljena reč „svesrpski“. Kako se neki dokument može nazvati svesrpskim, a predlaže ga stranka čiji su se istaknuti članovi i poslanici zakleli nad Ustavom Aljbina Kurtija, uz obavezu koja proističe iz te zakletve da će poštovati teritorijalni integritet i celovitost neke lažne države“, kazao je za Danas Srđan Milivojević, poslanik DS.

Milivojević pita i kako se svesrpskim može nazvati dokument prilikom čijeg kreiranja su svjesno izostavljeni Srbi iz Hrvatske?

“Neuključivanjem Srba iz Hrvatske prilikom donošenja ovog dokumenta, režim Aleksandra Vučića svesno i zlonamerno negira postojanje Srba u Hrvatskoj, staje na stranu zločinačkog režima Nezavisne države Hrvatske čija namera je bila istrebljenje Srba sa prostora Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srema. To potvrđuje ono što tvrdim već 30 godina, a to je da je režim devedesetih, saučesnik u stradanju Srba u Krajini, Hercegovini i delovima Republike Srpske, jer je očigledno da mu je cilj i bio da Srba u Hrvatskoj više ne bude“, navodi poslanik DS.

Ekološki ustanak, POKS i ZLF također protiv

Također, poslanici Ekološkog ustanka neće glasati za svesrpsku deklaraciju, jer ona ne pokazuje pravu namjeru i pravu želju za očuvanje Srbije i srpskog naroda i tradicije, kazala je Danijela Nestorović.

Vojislav MIhailović, lider i poslanik POKS-a, kazao je za portal Danas da je koalicija NADA usaglasila stavove i da će glasati protiv deklaracije. Stav POKS-a je da ne učestvuje u toj farsi koju Vučić planira.

Ni poslanici ZLF-a neće glasati za Deklaraciju Sverpskog sabora i u okviru organizacije se vodi rasprava o pitanjima vezanim za ovaj dokument.

Srbija, prema mišljenju mnogih podijeljena zemlja između Vučićevih ideja i opozicije. TV autor Aleksandar Dikić u svom tekstu napisao je “da im ne treba sabor, jer ih je nemoguće sabrati.”

“Kako da nas okupi onaj koji nas razdvaja i svađa po svim pitanjima? Kako da nas pomiri onaj koji nas svađa sa celim svetom? Pitanje na koje samo vreme može dati odgovor. Što je Vučićeva vladavina duža, to su veze između nas sve tanje i tanje. Dokle će biti podeljena izgleda više nije pitanje. Pitanje svih pitanja je – dokle će biti država”, napisao je Dikić.

Izgleda da čelnicima Republike Srpske nije važno mišljenje drugih, već samo mišljenje predsjednika Vučića kojeg slijepo slijede. Svesrpska deklaracija samo je još jedan u nizu primjera koji to dokazuje.