Trojac snsd, hdz, sda

Posjeta Jamesa O’Briana, pomoćnika državnog sekretara SAD ogolila je politiku domaćih lidera etnonacionalnih stranaka. Kritičan je O’Brian bio i prema strankama Trojke. Za direktnu stranačku korist, borbu za vlastiti interes, ideale korupcije i kriminala, optužio je SDA,HDZ i SNSD te njihove lidere. Dodik se najžešće brani, Čović šuti a Izetbegović tumači samo kritike na račun Trojke.

Svako iz svog tabora se brani. Dodik najžešće. U svom stilu i maniru, nediplomatski ili konkretnije, jezikom očajnika, Dodik omalovažava i na račun američkog diplomate upućuje pogrdne riječi.

Milorad Dodik – glasan, direktan a u panici

“On je jedan pisar koji je trčkao tamo po Dejtonu. Iako je od Amerikanaca, malo je previše. Amerikanci vode hibridni rat protiv RS. Oni se petljaju u bankarski sustav. RS je redovno isplaćivala plaće i mirovine, sve je pokriveno, stipendije, subvencije na kamate za kredite… Dakle, RS nije u financijskoj krizi koju on želi prikazati. Dejtonski sporazum nije u vlasništvu SAD, oni prave najveću bljuvotinu ovdje oko Dejtona, žele napraviti unutarnju BiH koju mi nećemo”, kazao je Dodik.

Ne iznenađuje Dodikov rječnik. Ništa novo niti spektakularno nismo očekivali niti čuli. Njegova matrica odbrane je guranje naroda i entiteta u zid odbrane. Dodik je narod a narod je Dodik. Dodik je entitet a entitet je Dodik. Ustaljena praksa ovog samoprozvanog zaštitnika administrativne jedinice u BiH, kojom skoro dvije decenije autokratski vlada. Mjesto je to, a ukazao je O’Brian direktno, u kojem je sve podređeno porodici Dodik. Javni novac se iz budžeta mahom prelijeva u kućni budžet ove porodice.

Ono što jeste konzistentno kod Dodika a to je, da redovno na prozivke o njegovom kriminalu i autokratskoj vladavini, odgovara brutalno i nediplomatski nevješto. Ovakav njegov javni istup je pokazatelj da su riječi O’Briana doprijele do njega, pogodile suštinu i očekivalo se da izazovu bijes. To smo za govornicom Dodika i dobili. U RS-u ništa novo osim još jednog dana za zloupotrebu javne funkcije.

Hercegovački ”prvi u Hrvata” se ne oglašava, čeka da bura prođe

Iz tabora HDZ ili HNS se ne oglašavaju. Vikend ih je zatekao a odmor unaprijed planiran. Ni teške riječi a, između redova najava eventualnih sankcija, nisu probudile Čovića iz vikend sna. Nevjerovatno direktne optužbe i prozivke O’Briana, ostale su za sada bez odgovora. U ostalom, šta to Čović može odgovoriti a da ne slaže? Kakvo opravdanje može ponuditi a da ne slaže?

U međuvremenu, mediji su ovakve opaske iskoristili za javno poticanje ‘probosanskih’ stranaka da se obračunaju. Posebno izdvajamo SDA, jedva dočekala da HDZ kao element antidržavne i korupcionaške hobotnice nabije na nos strankama Trojke. Pri tome, banalno zaobilazeci odgovoriti na kritike upućene na račun ove stranke ili direktnije na račun bračnog para Izetbegović.

Za Izetbegoviće su svi krivi osim njih

”Predsjednici SDP-a, NIP-a i NS-a kao da žive u paralelnoj stvarnosti, kao da nisu dio vladajuće koalicije sa SNSD-om i HDZ-om, i kao da se upućene poruke stranih zvaničnika ne odnose na njih. Kao da je neko drugi, a ne Trojka, postigla katastrofalni dogovor u Laktašima, i kao da su američki zvaničnici pohvalili a ne žestoko kritikovali taj sporazum.”– odgovaraju saopštenjem iz SDA.

O’Brian je za Sebiju Izetbegović kazao da je, za vrijeme direktorice UKCS, pojedine doktore izlagala pritisku da podrže SDA ili ih je uklanjala sa rukovodećih pozicija na kojima su se nalazili. Dalje je dodao kako je agenda bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je također učestvovala u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti, lideri SDA su eksploatisali BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje vlastitih mreža podrške. Sve ovo se našlo u žestokoj kritici prema SDA a iz te stranke ni slova odgovora na ovo.

Tek dan kasnije, Sebija sve negira. Kaže da su O’Briana pogrešno informisali u Sarajevu. Time želeći na još jedan način prstom pokazati prema strankama Trojke i u njima naći krivca za teške riječi na njen račun.

A iz stranaka Trojke se brane. Nisu ništa dogovorili i ništa nije konačno. Da li čedo amerikanaca, kako to tvrde iz SDA, ima snage da se odupre SNSD i HDZ-u.

Trojka se pravda: Nismo se dogovorili- samo smo razgovarali

„Mi smo kazali svoje mišljenje. Vjerujem da mnogi koji donose odluke u BiH slažu se s tim mišljenjem i zato se nadamo da taj sporazum ne bi stupio na snagu, ali ne zato što mi imamo pravo na veto nego jednostavno izražavamo mišljenje. I nije to mišljenje ambasadora Michaela Murphyja, to je američka politika prema tom sporazumu“. – kazao je O’Brian.

U saopštenju stranaka Trojke, iščitavamo pravdanje da ništa nije dogovoreno. Kritika po prstima za poteze u koje su krenuli. Time je jasno da razgovor iz Laktaša ide u dogovor iz Laktaša ali O’Brian je jasno rekao šta Amerika vidi u tome.

U svakom slučaju šta je važno. Amerikanci su jasno, otvoreno i direktno ukazali građanima BiH o politikama i liderima stranaka, njihovom načinu rada i selektivnom tumačenju državnog uređenja. Očito je kriminal, korupcija i lični interes važniji od svakog drugog. Sada se postavlja pitanje, da li ovakav odnos na koji je O’Brian ukazao, ako nastavi da se razvija u ovom smjeru, znači snažniji angažman najjače zemlje na svijetu i ukazuje da se nove sankcije spremaju?

Da li će se Izetbegovići i Čović pridružiti listi na kojoj su: Milorad Dodik, Fadil Novalić, Željka Cvijanović, Marinko Čavara, Radovan Višković, Osman Mehmedagić, Nenad Stevandić, Nikola Špirić, Gordana Tadić, Miloš Bukejlović, Alen Šeranić…