Danas, 6. februara 2024. godine, obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Ovaj poseban dan obilježava se u februaru svake godine kako bi se podigla svijest o sigurnijem i boljem internetu za sve, a posebno za djecu i mlade. Ovogodišnji slogan glasi: „Surfaj sigurno“ – zajedno za bolji internet”. Dan sigurnijeg interneta ima za cilj ne samo stvoriti sigurniji, već i bolji internet, gdje su svi osnaženi da koriste tehnologiju odgovorno, s poštovanjem, kritički i kreativno.

Počevši kao inicijativa EU Safe Borders projekta 2004. godine i pokrenut od strane Insafe mreže kao jedna od svojih prvih akcija 2005. godine, Dan sigurnijeg interneta je prerastao svoju tradicionalnu geografsku zonu i sada se slavi u otprilike 190 zemalja i teritorija širom svijeta.

“Kao dio ovogodišnje proslave, ohrabrujemo sve – uključujući djecu i mlade ljude, roditelje i staratelje, nastavnike i edukatore, kreatore politike, industriju i druge – da nam se pridruže.” – napisali su na zvaničnoj stranici.

Neki od savjeta kako se zaštititi u online prostoru su:

  • Koristite jaku i zasebnu lozinku za svoju e-poštu
  • Instalirajte najnovija ažuriranja softvera i aplikacija
  • Uključite verifikaciju u 2 koraka (2SV)
  • Menadžeri lozinki: korištenje pretraživača i aplikacija za sigurno pohranjivanje vaših lozinki
  • Izrada sigurnosne kopije vaših podataka
  • Koristite tri nasumične riječi

Ovogodišnjem obilježavanju pridružila se i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK). Kako navode, Dan sigurnijeg interneta ima međunarodni karakter, i na inicijativu Evropske komisije globalno se obilježava sa ciljem promovisanja i odgovornog korištenja digitalnih tehnologija. Ovom prilikom, brojni akteri iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, medija, telekomunikacija, promovišu sigurnost djece u digitalnom okruženju, kao dio korporativnih i društvenih odgovornosti iz oblasti dječijih prava i prevencije nasilja nad djecom.

Značajan doprinos kreiranju okruženja sigurnijeg interneta u BiH,  Agencija je doprinijela realizacijom projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“, a koji je obuhvatio analizu trenutnog stanja u BiH, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, digitalne komunikacije, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima BiH na temu sigurnosti djece na internetu.

Cilj projekta je podići svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje su prisutne u online svijetu, te kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama, napisali su na zvaničnoj stranici.