Postoji nekoliko verzija kako i zašto će Milorad Dodik postati prošlost. Nije se mnogo ustupaka pravilo u analizama i ocjenama Dodikove političke karijere sa jasnim predviđanjima njegovog kraja. Onog dana kada se odlučio poistovjetiti sa entitetom, kako je RS zapravo Milorad Dodik, tada je bilo konačno jasno da je izgubio kontakt sa realnim, a u isto vrijeme napravio jasan korak prema kraju puta.

Dodik je predvodnik grupe sastavljene od crnolistaša, duboko kompromitovanih i interesom zaluđenih osoba. Taj krug jeste širok, ali vremenom se pročistio pa su ostali samo oni koji drugog izlaza nemaju. Ne pamti se baš političar koji stavove mijenja skoro u jednom danu. Od daška vjetra na balkanu do okorjelog ultranacionaliste, po verbalnim kriterijima spremnog na sve osim na penziju. Možda brzo zaboravljamo, ali ipak dobro pamtimo Dodika koji je priznao da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. Sve kasnije, zarad opstanka na vlasti, on je to negirao, a one koji su ga podsjećali na izgovorene riječi, vrijeđao i prijetio.

Nema novca

Ništa Dodik nije mnogo drugačiji od onog kakvog ga znamo godinama unazad. Sve je i bilo pod kontrolom dok je imao kod koga da se dodatno zaduži. Godinama su kese financijskih institucija ali i kase pojedinih država bile otvorene za njega. To ga je spašavalo i držalo na vlasti u kojoj se samo dodatno zaduživao, a stare dugove pokrivao novim. Šta je bila strategija nije poznato jer dug mora doći na naplatu, i to sa kamatama.

Upravo je to ono što Milorada Dodika čini nervoznim i sve više destruktivnim. Dodik panično traži nove ‘investitore’ koje baš i ne uspijeva pronaći. Ogroman je novac koji entitet, kojim suvereno gospodari, činjenično nema. Zna to i on, ali znaju to i građani uplašeni šta će biti sa njihovom egzistencijom. Lako ćemo sa pitanjem kako će Dodik i svita oko njega preživjeti ali šta će građani, oni koje je zapravo založio pod hipoteku?

Državna imovina

Novac je blisko povezan sa državnom imovinom. Kako je kreditni rejting entiteta RS zapravo ništavan, a kreditori nimalo naivni, Milorad za nove financijske injekcije mora založiti imovinu koju nema. Zato je sva drama i vriska iz Banjaluke. Ne traži Dodik samo imovinu kako bi RS jednog dana imala dodatni osnov da zatraži nezavisnost od Bosne i Hercegovine već isključivo za nove kreditne aranžmane. S druge strane, Ustavni sud BiH je odlučio i kazao da imovina pripada državi Bosni i Hercegovini i tu dvojbe nema. Svaki akt kontra toga bio bi udar na ustavnopravni poredak BiH što bi moralo rezultirati podizanjem optužnice protiv Milorada Dodika i onih koji ga u tome pomažu. I ne samo to, njemu je jasno da su poruke domaćih zaštitnika države ali i međunarodne zajednice i više nego dovoljne da na vrijeme odustane od pokušaja razgradnje BiH jer će posljedice biti ogromne. Prijetnje i ucjene, a sve kako bi se on održao na vlasti su Milorade već stvar prošlosti i mnogo puta viđen scenario. U ovakvim namjerama kakve najavljuje i sporadično ali nevješto radi, najveću štetu će imati njegova politika i entitet za kojeg se samoprozvao kao zaštitnik i lider. Vjerujem da će građani prepoznati stvarne namjere i zaustaviti ga prije nego za to možda bude kasno.

Ima Šmita – nema Šmita

Od turiste do prihvatanja nametnutih odluka. Iako je prvobitno Dodik govorio da izbore po ‘šmitovim’ pravilima neće prihvatiti, ipak promjena. Ništa novo niti iznenađujuće. Uz nesuvisla obrazloženja, Dodik je zatajio pred vlastitim političkim poduhvatima. Uzgred rečeno, Dodik je majstor manipulacija i političke nedosljednosti, samo do kraja nije poptuno jasno na bazi kojih argumenata i dalje uvjerava svoje biračko tijelo da je neprikosnoveni lider. U svakom slučaju, Šmit je trenutni pobjednik ove utakmice koja se igra na terenu, pred sve manje gledalaca.

Da li postoji strategija spasa?

S obzirom kako je žestoko u posljednje vrijeme nastavio, čini se da sve što radi nije promišljeno i dešava se kao ad hoc potezi. Tada je najranjiviji, ali istovremeno i najopasniji. Svjestan je da su mu politički dani davno istekli, ali matricom straha kako bez njega nema budućnosti za RS još nekako se održava na vlasti. Sve je to kratkog vijeka, historija je učiteljica života a Dodik očito loš đak. Ukoliko se odluči za destruktivne poteze, to je njegov kraj.

Kako god, Dodik je već sada prošlost i to je završena stvar. Pitanje je samo, na koji način će otići i kakve će posljedice ostaviti iza sebe?