Foto: patabook.com

Nakon što su republikanski kandidat Donald Trump i aktuelni predsjednik Joe Biden učestvovali u prvoj debati pred predsjedničke izbore prošle sedmice, Trump je uspostavio znatnu prednost nad Bidenom. Pokazuju to odvojene ankete koje su objavili New York Times i Wall Street Journal. Je li razlog tome Bidenova politika, zbog koje ga je napustilo i dvanaest osoba iz administracije?

Biden je obećao da će ostati u predsjedničkoj utrci 2024. tokom razgovora s predizbornim osobljem i pokušao uvjeriti čelne demokrate da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom slabom učinku u TV debati.

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Trump gradi prednost od 6 postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad Bidenom, demokratom, među registriranim biračima za koje Times smatra da će vjerovatno glasati na izborima 5. novembra.

To je najveće Trumpovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015., kada je vodio kampanju uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registriranim glasačima u anketi Trump je vodio s 9 bodova.

Dvanaest ostavki zbog Bidenove politike prema Gazi?

Prema pisanju Al Jazeere, politika podrške Izraelu američkog predsjednika Joea Bidena navela je brojne zvaničnike u njegovoj administraciji da podnesu ostavke, izražavajući svoje protivljenje njegovoj politici i optužujući ga da ignorira izraelske zločine u Pojasu Gaze.

Dužnosnici koji su podnijeli ostavke iz američke Vlade, prvi put su izdali zajedničko saopćenje u kojem su izrazili protivljenje Bidenovoj politici i detaljno naveli razloge za ostavke.

Potpisnici saopćenja naglasili su da je politika američke administracije prema ratu u Gazi “neuspješna i da ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a”.

Biden se suočava sa pritiskom u zemlji i inostranstvu zbog svoje podrške izraelskom ratu u Pojasu, koji je doveo do smrti desetina hiljada Palestinaca, raseljenosti miliona i velike gladi u Gazi.

Uprkos retorici administracije koja naglašava potrebu za zaštitom civila i povećanjem pomoći, realna politika iste je uglavnom ostala nepromijenjena.

Naveli su da je politika Bijele kuće prema Gazi destruktivna po odnose SAD-a u regiji i negativno utječe na njen kredibilitet i globalne vrijednosti, što je opasan trend u svjetlu trenutne strateške konkurencije.

Ko su zvaničnici koji su dali ostavku?

Maryam Hassanein, specijalna asistentica u Ministarstvu unutrašnjih poslova SAD-a. Andrew Miller, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za izraelsko-palestinska pitanja. Stacy Gilbert, radila je u Birou za stanovništvo, izbjeglice i migracije State Departmenta. Alexander Smith, ugovarač američke Agencije za međunarodni razvoj.

Lily Greenberg Call, prva imenovana jevrejska politička ličnost dala je ostavku u maju nakon što je radila kao specijalni pomoćnik šefa osoblja američkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Napisala je za The Guardian da ne može podnijeti “katastrofu u Gazi”.

Hala Rharrit, portparol Ministarstva vanjskih poslova na arapskom jeziku. Anil Shilin, iz Ureda za ljudska prava State Departmenta. Tareq Habash, Amerikanac palestinskog porijekla, dao je ostavku na mjesto specijalnog pomoćnika u Uredu za planiranje Odjela za obrazovanje u januaru.

Harrison Mann, Major američke vojske i službenik Odbrambene obavještajne agencije. Josh Ball, direktor Biroa za političko-vojna pitanja State Departmenta.

U zajedničkoj izjavi dato je šest preporuka američkoj administraciji o tome kako se nositi s ratom u Gazi.

Bidenov neuspjeh

U izvještaju koji je objavio britanski list The Guardian navodi se da je američki predsjednik Joe Biden  politički i moralno podbacio u svom bavljenju pitanjem izraelskog rata u Gazi te da je pokazao zbunjujuću slabost pred izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Podsjetimo da je njegova administracija snabdijevala Tel Aviv oružjem, blokirala rezolucije UN-a, koje su zahtijevale prekid vatre i pokušavala potkopati legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda zbog njihovih kritika izraelskih akcija.

U izvještaju koji je pripremio libansko-američki kolumnista Mohamad Bazzi, direktor Centra za bliskoistočne studije Hagop Kevorkian na Univerzitetu u New Yorku, napisao je da Netanyahu ignorira masovne isporuke američkog oružja Izraelu od oktobra i da uspješno koristi odgađanje jedine isporuke oružja da potkopa Bidena i dovede u pitanje njegovu posvećenost Izraelu.

“Budući da se Biden brzo pokolebao nakon što je suspendirao jedan paket bombi u maju, sasvim je jasno da je Netanyahu pokazao uspjeh u suprotstavljanju Bidenu”, nastavio je Bazzi.

Autor na kraju izvještaja zaključuje da su Biden i njegova administracija postali kontradiktorni. Oni zahtijevaju da Netanyahu i njegova vlada zaustave brutalni rat, ali nastavljaju pružati oružje i političku zaštitu, što Izraelu omogućava da produži krvoproliće.

Dan nezavisnosti

Da Biden nije isto što i Sjedinjene Američke Države, primjer je ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy. Naime, on je povodom Dana nezavisnosti SAD-a održao govor u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Između ostalog, Murphy je poručio da je partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom partnerstvo i u dobru i u zlu. Kada je kriza pogodila BiH, SAD su bile tu.

2014. godine, kada su razorne poplave pogodile zemlju, odgovorili smo dostavljanjem čamaca za spašavanje i drugih vrsta pomoći za krizne situacije, popravkom puteva, mostova i drugih objekata u Doboju, Maglaju, Bijeljini i Šamcu, te pomažući lokalnim preduzećima i poljoprivrednicima da se oporave.

Poručio je kako posvećenost njegove zemlje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenoj integraciji u evroatlantske institucije nikada nije bila jača. Te, da je ponosan na posao koji je njegov tim u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru obavio kako bi ovoj politici dao konkretno, opipljivo značenje za građane BiH.

Obećao je da će nastaviti neumorno raditi na izgradnji budućnosti u kojoj svi građani Bosne i Hercegovine mogu napredovati, te da će se suprotstaviti brojnim izazovima s kojima se zemlja trenutno suočava.

“Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od Sjedinjenih Američkih Država. Konačno, pozivam vas da podignete čaše i pridružite mi se u potvrdi ove zajedničke opredijeljenosti za svijetlu i prosperitetnu budućnost kakvu Bosna i Hercegovina zaslužuje. Hvala vam”, poručio je ambasador Murphy.

Ambasador Murphy ispred SAD-a se zaista pokazao kao prijatelj Bosni i Hercegovini. Međutim, gledajući u globalu država je u vidu Bidena zaradila dosta minusa u svom odnosu prema Gazi, pružajući podršku Izraelu.