Dragan Čović

Nakon što smo objavili tekst u kojem smo se zapitali, zašto Ambasada SAD ne kritikuje antievropske poteze lidera HDZ BiH, stigla je žestoka reakcija. SAD se obrušila na Čovićevo prisustvo promociji knjige pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića.

“Prije dva dana, Dragan Čović ponosno se hvalio svojom posvećenošću ‘izgradnji europske BiH za sve’. Jučer navečer, Dragan Čović odlučio je javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne ‘Herceg-bosanskih šestorice’ osuđenih od strane ICTY-a za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na događaju promocije knjige u Mostaru. Javni prikaz podrške osuđenom ratnom zločincu je antiteza europskim vrijednostima koje on tvrdi da predstavlja i podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca svakako nemaju mjesta u “europskoj BiH za sve”, navodi se u reakciji ambasade SAD u Sarajevu.

Samoprozvani nositelj evropskih vrijednosti veliča zločinca Ćorića

Ponašanje Dragana Čovića koji ponosno sudjeluje na događaju koji časti osobu odgovornu za toliko strašnih zločina, je sramotno.

Činjenica da je događaj održan u jednoj od navodno zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara dodatno vrijeđa žrtve. Vođe koje tvrde da su predane europskim vrijednostima trebale bi voditi primjerom, a ne častiti ratne zločince i ponovno otvarati stare rane.” – zaključuje se u reagovanju.

Podsjetimo, u nedavno objavljenom tekstu smo detektovali kako je Dragan Čović zacementirao politiku etnosa, koju već godinama neuspješno gura pod nos evropskih partnerima. U pozadini zarobljavanja opozicije u HNS, Čović je isključivo legitiman zaštitnik stranačkih odnosno preciznije, ličnih interesa koji se isprepliću sa interesima bliskog mu kruga ljudi. U prilog tome svjedoči i nedavni žestog govor Jamesa O’Briana, koji je Dragana Čovića direktno optužio da radi za vlastiti i stranački interes a protiv Bosne i Hercegovine. 

Crna lista za ‘bijelog anđela’

Tolerancija SAD je nevjerovatno velika. Pored brojnih upozorenja, kritika, govora i evo konačno javnog osuđivanja poteza Dragana Čovića, ne možemo a da se ne zapitamo, kada će Dragan Čović završiti na američkoj crnoj listi?