Teško je i zamisliti veću zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem od odluke da se zgrada u kojoj ste već dogovorili kupovinu privatnog stana ispod cijene (za samo 230.000 KM) naknadno uvrsti na listu prioriteta za obnovu fasade, a što je sve plaćeno, naravno, parama poreskih obveznika. Cijelih 113.000 maraka.

Ovako glasi uvod u istraživački članak objavljen na portalu valterportal.ba a u vezi kupovine stana u centru Sarajeva kojeg je pazarila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. Dalje u tekstu navedeni portal objavljuje;

„Želim da zablistaju sve zgrade u našem Sarajevu! Zato vrijedno nastavljamo projekat rekonstrukcije fasada“, uzviknula je poslovično nasmijana gradonačelnica Benjamina Karić početkom godine, nekoliko sedmica prije konačne rekonstrukcije fasade na zgradi u Ulici Titova 19.

I uistinu, ubrzo nakon toga zablistala je i zgrada u Titovoj 19u strogom centru Sarajeva, na lokaciji nedostupnoj za obične smrtnike. No, ne i za našu gradonačelnicu Karić.

Na isto tom mjestu, „na kojem je fasada zablistala punim sjajem“, gradonačelnica Benjanima Karić rođ. Londrc ranije je targetirala stan od 70 kvadrata koji je nekoliko mjeseci nakon toga kupila i to – zvanično – ispod svake cijene. 

Zbog toga je fasada i trebala da zablista. Upravo je rekonstrukcija fasade te zgrade naknadno uvrštena u program javnih nabavki i listu prioriteta jer je u toj zgradi kupovinu stana dogovarala gradonačelnica. Tako nam govore zvanični dokumenti u posjedu Valtera.

Za svega 230.000 maraka, koliko se zadužila kod banke podižući hipotekarni kredit, Benjamina Karić stan je kupila stan od prethodnog vlasnika Sejdi Sejdija.

Poznavajući trenutne cijene na tržištu nekretnina u Sarajevu, kao i činjenicu da toliko – čak i više – danas koštaju stanovi manjih gabarita na neatraktivnim lokacijama Novog Grada kao i oni na samoj periferiji, teško je povjerovati da je to sve koliko je gradonačelnica platila za tih 70 kvadrata u Titovoj ulici. Nezvanično, vrijednost stana je veća od 500.000 KM.

Samo kratkim pregledom ponude i potražnje na OLX.ba uočljivo je da stanovi na Otesu od 60-ak kvadrata koštaju 210.000 KM, a Stupu istih gabarita čak 320.000 KM.

U ovom školskom primjeru korupcije i trgovine uticajem koji prezentiramo, uzimanje hipotekarnog kredita za stan u strogom centru grada samo je dio složene priče.

Najprije, pitanje je kako je kreditni odbor banke mogao da odobri kredit s ratom od 1.644,93 KM budući da banka nije mogla da dobije garanciju da će kredit biti vraćan jer mandat Benjamini Karić na čelu grada uskoro ističe. Osim hipoteke, banci se mora garantirati i povrat novca, a kako je to učinjeno možemo samo da pretpostavljamo.

U ovom slučaju, administrativna zabrana je stavljena gradonačelnici na isteku mandata, dakle nekome za koga se zna kada odlazi s javne funkcije, što banke nikada ne rade.

Drugo pitanje je da li Benjamina Karić koristi 70, ili 90 kvadrata prejeftino kupljenog stana u elitnom dijelu grada? Naše informacije govore da je inspekciji Općine Centar stigla anonimna prijava u kojoj je upozoreno da ilegalno korištenje 20 kvadrata, ali da se inspekcija nije previše bavila svojim poslom.

Treća i ključna stvar u cijeloj priči je teška zloupotreba funkcije i javnog novca. Teško je i zamisliti veću zloupotrebu položaja od odluke da se zgrada u kojoj ste već dogovorili kupovinu privatnog stana ispod cijene naknadno uvrsti na listu prioriteta za obnovu fasade, a što je sve plaćeno, naravno, parama poreskih obveznika. Cijelih 113.000 maraka. No, tako nešto nije bilo nezamislivo i u slučaju gradonačelnice Karić, o čemu govore i dokumenti koje objavljujemo.

Na pitanje koje smo joj uputili mailom o tome da li je istina da je kupila stan u centru Sarajeva, gradonačelnica je odgovorila:

„Da, tačno je. Suprug i ja živimo u stanu od 55 kvadrata, zbog proširenja porodice odlučili smo se da kupimo stan. Za tu potrebu digli smo hipotekarni kredit u Unicredit banci, kao što smo učinili i za stan u kojem trenutno stanujemo. Stojim na raspolaganju za sva dodatna pitanja“.

Dalja pitanja nisu bila potrebna, jer je Valter u posjedu svih dokumenata koji razotkrivaju razmjere korupcije i trgovine uticajem.

I tako je za samo jedan mandat na čelu Grada Benjamina Karić rođ. Londrc uspjela steći na hiljade obožavatelja i etablirati vlastiti glasačko tijelo, podijeliti hiljade baklava, našim parama, dodijeliti desetine besmislenih nagrada, našim parama, izvesti ilegalnu akciju postavljanja biste Kralja Trvtka preko puta Predsjedništva BiH (usred noći), našim parama, na kraju domoći se prejeftinog stana u strogom centru grada u zgradi za koju je prethodno sredila renoviranje fasade, našim parama.

A šta ste vi postigli u vašim životima? – zaključuje se u članku.

Benjamina javno objavila prepiske

Međutim, ovdje priča tek počinje. Na navode objavljenje u tekstu reagovala je na društvenim mrežama prozvana Benjamina Karić.

“Poštovani gospodine Šišiću, to što vašoj kćerki nisam uspjela obezbijediti stipendiju, ne smije biti razlogom iznošenja strašnih neistina. Postupit ću u skladu sa zakonom i pravnim sredstvima koja mi stoje na raspolaganju.” – napisala je Karić.

Na ovo je odgovorio sam Šišić.

“Pogledajte koliko podla, kvarna osoba može da bude, osim što je korumpirana, da koristi privatnu prepisku od prije 3 godine kada sam pokušavao da – potpuno legalno i legitimno – pronađem stipendiju za razvoj slikanja moje kćerkice (10 i po g. tada), pa sam uz ostale javne zvaničnike, koje bi moralo i trebalo da interesuju talentirana djeca, pitao nažalost i nju. Naravno, to je bilo sve, niti sam je više i pomislio da pitam za bilo šta. Samo osoba poput nje može da zloupotrebljava jednu davnašnju privatnu prepisku kako bi pokušala skrenuti pažnju s vlastite korupcije i trgovine uticajem. Ali zato uvijek ima za baklave i za nagrade za radikale ekstremiste.

I da, pošto me je blokirala i podlo kvota na stranice portala, poručite joj da se vidimo sa zadovoljstvom na sudu!” – odgovorio je Šišić.