Nove tehnologije u našim životima donijele su niz novina na tom planu da to već postaje i suviše brzo. Možda za nas „u godinama“ to tako  izgleda, ali moramo se navikavati. Sve i svi snimaju, može snimati ko hoće i šta se hoće. Iskreno sam pristalica nekakvog reda u životu i smatram da i ti snimci moraju imati neke moralne aspekte. Ovo ja mislim, ali u biti znam da su eksplicitni snimci ono što donosi velike benefite, jer su jednostavno kazano gledani.

Opet moramo, ako smo javne osobe, voditi brigu o svom ponašanju. Oni koji su najpopularnija kasta u ovoj zemlji bez ikakvog premca, neki bi rekli krem ovog društva, pa je zato i društvo ovakvo kakvo jeste, su svakako političari. Oni bi morali imati posebno izražen osjećaj za lijepo ponašanje. Bar ono elementarno. Ali ništa od te pite, što bi ovdašnji narod kazao. Duga i preduga je lista njihovih ispada koji su davno prešli granicu nekulture i to je već zabrinjavajuće. Niska bisera nastavljena je u glavnom BH gradu. Autorica iste je prva dama, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Veliki broj medija prenio je vijest i snimak gospođe koja je na jednom od mostova vadila i bacala u rijeku žardinjere sa cvijećem. Snimak koji je velikom brzinom postao glavna tema ovdašnjih žitelja i isti se takvom brzinom širio po društvenim mrežama. Ono što je ovom snimku davalo dodatnu intrigu jeste momenat koji kaže da je isti objavila i komentarisala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Na snimku se vidi kako stanovita žena ide od jedne do druge žardinjere i tako redom, uz psovke, iste baca u Miljacku.

Slijedi nakon toga već poznati scenarij, lavina, tornado komentara najgore vrste i nimalo primjerenog vokabulara i spominjanje najbližih srodnika žene koja baca žardinjere. Mi smo mentalitetno narod koji imaju tako kratak fitilj koji plane u roku odmah, kao reakcija na nešto za što sudimo „ na prvu“  i hitro, najhitrije vadimo iz glave najmonstruoznije kletve, psovke i spominjanje familije od najbliže do onih tamo. Strašno je to kako se mi „ palimo“, a bez da i trenutak razmislimo.

Nije bilo teško posumnjati, jer se i vidi na snimku, da je žena koja to radi evidentno u nekom „čudnom“ stanju i da je njeno ponašanje kod nekih komentatora okarakterisano kao da je pijana ili da se radi o mentalno nestabilnoj osobi. Ne, tako nije razmišljala gđa Karić, nego je brže bolje prionula i dala se na posao da se objavi snimka na društvene mreže. Da, to je njen posao, to je kod cijenjene gradonačelnice veoma važan dio svakodnevnih obaveza. Prema objavama, ali i tvrdnjama njenih poznanika, ona je pasionirana ljubiteljica lajkova ispod svojih objava da, ako se desi da ih nema dovoljno, dan je baš onako propao za Karićku.

Lajkovi su veoma potrebna i od velikog značaja bitna stavka u bistvovanju gđe Karić gradonačelnice. Vratimo se postu koji je i tema. Ispod spomenute objave ide i komentar Benjamine Karić u kojem se navodi: „ – Bez obzira na napore koje lokalna vlast čini da našim sugrađanima ambijent učini ljepšim, a turistima grad privlačnijim, postoje pojedinci koji to žele obezvrijediti. Jako me rastužio videosnimak objavljen na društvenim mrežama u kojem su žardinjere cvijeća sa sarajevskog mosta bačene u rijeku – rekla je Karić.

Slijedi i apel spomenute autorice ovog snimka: „Apelujem na sve Sarajke i Sarajlije da ovaj grad zajedno učinimo ugodnijim mjestom za život i da se domaćinski ophodimo prema prijestolnici naše zemlje. Slučaj je odmah prijavljen nadležnim organima vlasti – izapelovala je gđa Karić.

Obratite pažnju na dio u kojemu gđa Karić, gradonačelnica, iznosi stanje svoje svijesti kroz navod da ju je „Jako rastužio snimak.“ Mnogo toga građane ovog grada čni jako tužnim draga gradonačelnice, ali upravo Vi i ostali iz kaste politikantske nas već evo decenijama radite jako, veoma tužnim. I šta da radimo?

I sada ide ono što sam spominjao u uvodu ovog teksta. Svi, a pogotovo javne osobe, moraju provjeriti ne mali broj puta svaki detalj svojih objava na društvenim mrežama. Morala je gradonačelnica imati malo strpljenja da organi zaduženi za to obave svoje posao, recimo. Da se ispita ko je ta žena, zašto je to uradila, iz kojih poriva. Organi su obavili svoj posao kako sljeduje i utvrdili da se radi o osobi koja ima mentalni poremećaj. Vi ste gđo Karić gradonačelnice ovim potezom, blago kazano nepromišljenim, navukli bijes ljudi manifestovan kroz komentare koji su zamislite šta i kakvo stanje izazvali kod te žene. Ona je gradonačelnice bolesna osoba. Njoj moramo pomagati, a ne dovoditi u ovakvo stanje i pogoršavati ga. Nedavno se žena u Banja Luci zbog veoma sličnih dešavanja ubila. Nije mogla izdržati gradonačelnice. Tužno i pomalo jadno je u šta su nas pretvorili lajkovi i želja za istim.

I za kraj dok ovo pišem ne vidjeh bilo kakvu reakciju gđe Karić na vandalski čin šaranja zgrade „Goethe instituta“ u Sarajevu koje se desilo nakon izložbe „Čestitke, sramite se“  čija je tema bila o kakvim se prijetnjama, uvredama i komentarima kao i govorom mržnje suočavaju pripadnici LGBT zajednice.

Dva gafa poštovane gradonačelnice u tako malom periodu nisu baš za puno lajkova. Ali sad će Bajram pa ćete vi narodu dijeliti baklave po Sarajevu pa ćemo mi valjda zaboraviti na ove užase. Hoćete li u znak izvinjenja i kajanja za sramotu koju napraviste, jednu baklavu odnijeti ženi sa žardinjerama? Možda se i izvinuti bar usput. Red bio bio gradonačelnice Benjamina Karić rođ. Londrc.