Veliko iznenađenje uslijedilo je nakon održanog drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj. Kako su mnogi očekivali, pobjedu na izborima ipak nisu odnijeli Marine Le Pen i Nacionalni skup, inače ekstremna desnica.

Podsjećamo da je u prvom krugu kao nominalni pobjednik izašla stranka Nacionalni skup. Kao odgovor na to, uslijedili su masovni protesti na ulicama Pariza, dok je preko 200 kandidata u međuvremenu odustalo kako bi olakšalo pobjedu ljevice.

Prema preliminarnim rezultatima koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, najbolje je prošao Novi narodni front s osvojena 182 mjesta u parlamentu. Centristička koalicija Zajedno aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona našla se na drugom mjestu i time je napravila neočekivani povratak osvojivši 168 mjesta u parlamentu. Nacionalno okupljanje, koji je odnio pobjedu u prvom krugu, spao je na treće mjesto, a u parlamentu će imati 143 mjesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 mjesta, desničarska koalicija 15, ljevičarski blok 13, a Regionalisti 4 mjesta u parlamentu. Imajući u vidu da je za većinu u parlamentu potrebno 289 mjesta, u narednom periodu trebali bi uslijediti pregovori o vlasti između Novog narodnog fronta i koalicije Zajedno.

Francuski premijer Gabriel Attal, član stranke Renesansa predsjednika Emmanuela Macrona, najavio je podnošenje ostavke nakon što centristički tabor nije uspio zadržati većinu. Kako izvještava HINA, Macron može zatražiti od Attala i vlade da privremeno ostanu na dužnosti dok se ne stvori većina za novu vladu.

Desničari ljuti jer su očekivali pobjedu

Predsjednik desničarskog Nacionalnog skupa Jordan Bardella osudio je “nenormalni savez”, kako je nazvao saradnju između predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i ljevičara koji su se ujedinili “kako bi zaustavili najvažniji prodor Nacionalnog skupa u njegovoj historiji”.

“Ovi sporazumi sada bacaju Francusku u zagrljaj Jean-Lucu Mélenchonu, ali udvostručili smo broj naših zastupnika, u prvim koracima prema pobjedi sutra”, rekao je on, aludirajući na sljedeće predsjedničke izbore koji će biti 2027. godine.

Marine Le Pen, de facto lider Nacionalnog skupa, rekla je da je ovo rezultat taktičkog glasanja ljevice te da je u rezultatu vidjela “sjeme buduće pobjede”.

“Naša pobjeda je samo odgođena”, rekla je Le Pen za TV TF1, dodavši da je “Macron sada u neodrživoj situaciji”.

“Razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu”

Premijer Poljske Donald Tusk rekao je da su rezultati drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora “razočaranje za Moskvu” i “olakšanje za Kijev”.

“Entuzijazam u Parizu, razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu. To je dovoljno za zadovoljstvo u Varšavi”, napisao je Tusk na svom X profilu.

Bivši italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je kako “velika izlaznost francuskog naroda nagrađuje one koji nikada nisu sumnjali u mir, odbranu socijalnih prava i zaštitu najugroženijih”, dok je lider italijanske ljevice Nicola Fratoianni izjavio kako je Francuska pobjedom Novog narodnog fronta spašena od napada ekstremne desnice. Dodao je da je ovaj izborni rezultat je “jasan znak nade” za Italiju.

Armin Laschet, predstavnik njemačkih demokršćana i njihov bivši predsjednik, vidi izbore u Francuskoj kao priliku za proevropsku većinu u Nacionalnoj skupštini, dok je glasnogovornik socijaldemokrata za vanjsku politiku u Bundestagu Nils Schmid izjavio da je “najgore prošlo”.

Građani ponovo izašli na ulice

Nakon izbora, brojni Francuzi ponovo su izašli na ulice. Dok su jedni slavili pobjedu ljevice, drugi, nezadovoljni rezultatima, pravili su nerede i sukobili se s policijom koja je morala u jednom trenutku koristiti i suzavce kako bi smirila okupljene.

Neizvjesnost na azijskim berzama: Euro u padu

Nakon izbora, finansijska tržišta u Aziji su se otvorila, a neizvjesnost zbog rezultata izbora u Francuskoj dodatno je povećala nestabilnost. Euro je pao 0,2% na 1,08 dolara, dok su dugoročne francuske obveznice također izgubile na vrijednosti u ranom azijskom trgovanju, prema izvještaju novinske agencije Reuters.

Ulagači su zabrinuti zbog političkog zastoja u Francuskoj, gdje se očekuje nestabilan parlament bez jasne većine za bilo koju stranku. Analitičar Simon Harvey izjavio je za Reuters da se značajan politički vakuum očekuje u francuskom zakonodavnom tijelu. Reakcije tržišta na ishod francuskih parlamentarnih izbora biće u fokusu kada se otvore evropske berze.

Neočekivani rezultat izbora u Francuskoj zasigurno će utjecati na novi tok događaja na političkoj sceni Evrope, dok će poraz Le Pen poremetiti planove proruski orijentisanih evropskih lidera koji su priželjkivali njenu pobjedu.

Poraz francuskih desničara trebao bi doprinijeti smanjenju ruskog utjecaja u Evropi. Inače, Le Pen je poznata po saradnji s Putinom i Dodikom, a nedavno je izjavila da će, ukoliko pobijedi, biti otkazana i dozvola Kijeva da koristi francusko oružje za gađanje Rusije.