Moglo bi se reći da je period kada su cigarete, najpoznatiji nikotinski proizvod, predstavljale najveću opasnost za zdravlje konzumenata, iza nas. U kratkom vremenskom periodu na tržište su došle električne cigarete, predstavljene kao zdravije od onih običnih, bez obzira da li je riječ o IQOS-u ili vape-u. Tako sada možda imamo manji broj osoba koje konzumiraju cigarete, ali se povećao broj konzumenata svih “preparata koji proizvode dim”.

Bilo da je riječ o iqos-u ili vape-u, svaki možete legalno kupiti na bilo kojoj trafici, pumpi ili online ukoliko imate 18 godina. Ono što zabrinjava jeste činjenica da na isti način možete kupiti i proizvod čija je prodaja zabranjena u zemljama EU-e, osim u Švedskoj, zemlji u kojoj se i proizvodi. Riječ je o SNUS-u, proizvodu koji polako dobija sve veću popularnost kod mladih u BiH, ali i regionu. Kako se često za kupovinu nikotinskih proizvoda ne traži lična karta na uvid, snus u našoj zemlji lako je dostupan maloljetnicima.

Šta je SNUS?

Snus je prvi put proizveden u Švedskoj početkom 18. stoljeća. Zbog toga se još uvijek ponekad naziva švedskim snusom. Jedan od originalnih švedskih brendova snusa koji još uvek postoji, registrovan je čak 1822. godine. Švedski snus je duhanski proizvod u prahu upakovan u vrećicu (obično se zove porcija). Gotovo svi brendovi švedskog snusa sadrže mljeveno lišće duhana, vodu i natrijum karbonat. Neki mogu sadržavati arome, poput mente ili mentola.

U biti to su nikotinske vrećice u kojima je vlažni i mljeveni duhan, koje se stavljaju između usne i desni gdje pljuvačka rastapa sadržaj kesice. Iako ga mnogi smatraju proizvodom koji pomaže pri prestanku pušenja, on zapravo uvodi mlade ljude u sam proces početka zavisnosti.

Snus je ilegalan u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland i sve zemlje Evropske unije (EU), osim Švedske. Predstavlja najčešću vrstu duhanskog proizvoda u Norveškoj gdje je dozvoljen osobama starijim od 16 godina, a dostupan je i u Švicarskoj.

U našoj zemlji snus nije definisan kao duhanki proizvod. Član 2. Stav 15. Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje definiše pojam elektronske cigarete, dok Stav 17. ovog Člana navodi da “Duhanski proizvod je proizvod koji je u cijelosti ili djelimično napravljen od duhana, koji jeste ili nije genetski modifikovan i proizveden je za njegovu upotrebu putem pušenja, ušmrkavanja, usisavanja, žvakanja, ili bilo koje druge vrste upotrebe”. Obzirom da je snus vlažni usitnjeni granulat duhana, ovim stavom bi se morao kategorisati kao duhanski proizvod.

Posljedice korištenja ovog proizvoda

Norveški institut za javno zdravstvo je 2019. godine objavio rezultate istraživanja koji su dobiveni na osnovu sistematskih pregleda ljudi koji koriste švedski snus u poređenju sa ljudima koji ga ne koriste. Potvrđena je mogućnost povećanog rizika od bolesti kao što su: rak jednjaka, pankreasa, želuca i rektuma, visokog krvnog pritiska i smrtnosti nakon infarkta i moždanog udara, dijabetesa tipa 2, mentalnih poremećaja i gojaznosti.

Snus se ne konzumira pušenjem, pa samim tim ne utiče direktno na pluća, ali postoji mogućnost od oboljevanja usne duplje, desni, zuba i zubne gleđi. Također, dugotrajna upotreba može da dovede do karcinoma jezika, krajnika, grla i ždijela. Upotreba švedskog snusa vjerovatno povećava rizik od prijevremenih porođaja, te tokom trudnoće povećava rizik od mrtvorođene djece.

Prema pisanju MZSS.hr najveći problem kod tinejdžera je neumjerenost i neznanje u njegovom korištenju. Pola grama nikotina može biti smrtonosno za ljude, a posebno za adolescente. Prosječna kutija snusa sadrži oko 60 miligrama nikotina, što je ekvivalentno količini nikotina u tri kutije cigareta.  Kada se snus koristi, nikotin se brzo apsorbira kroz sluznicu usne šupljine. Ako se smjesa zadrži u ustima duže od pet minuta, postoji rizik od trovanja, a gutanje može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih posljedica. 

Izvor: Verywell Health

Simptomi predoziranja uključuju mučninu, povraćanje i glavobolju. Pojavljuje se razdražljivost, problemi s koncentracijom, poremećaji sna, a nerijetko i ubrzano lupanje srca.  Pretjeranu upotrebu snusa je lako otkriti jer njegovo često korištenje ostavlja promjene u ustima. Na unutarnjoj strani gornje usne i zubnog mesa često se vide opekline uzrokovane hemikalijama, a dolazi i do promjene boje sluznice usta, pojave ranica ili čireva.

Jedan od znakova pretjerane konzumacije je i stanje omamljenosti. Aktivisti koji se bore protiv upotrebe snusa među tinejdžerima upozoravaju na njegov privlačan izgled, sličan slatkišima, što ga čini privlačnim za djecu. Posebno zabrinjavajuće je izvješće da neke djevojke tvrde kako im konzumacija snusa smanjuje apetit i regulira tjelesnu težinu, što može imati dodatne negativne posljedice na zdravlje.

Evropa vodi rat protiv nikotinskih proizvoda

Kao što smo spomenuli na samom početku, nekada cigarete kao najveći neprijatelj u borbi Evrope za smanjenje korisnika nikotinskih proizvoda, sada su zamijenili drugi proizvodi. Još uvijek pomalo anomalija izvan Švedske, nikotinske vrećice sada predstavljaju glavni izvor problema. Njihova popularnost raste, a istraživanja pokazuju da se tržište nikotinskih vrećica udvostručilo između 2020. i 2021. godine.

Trend među zemljama EU je da se “na odgovarajući način regulišu nikotinske vrećice, a ne da se zabranjuju”, ukazujući na zemlje kao što su Češka, Danska i Švedska, s obzirom da industrija insistira na tome da nikotinske vrećice korisnicima cigareta duhana pružaju manje štetnu alternativu i da bi ih trebalo regulisati odvojeno i ne toliko strogo kao snus ili e-cigarete. Zbog toga je bitno znati razliku, nikotinska vrećica je proizvod bez duhana koji ispušta nikotin kroz desni korisnika. Snus dolazi u obliku praha i sadrži mljeveni duhan.

Historija pokazuje da, tamo gde su zabranjene čitave kategorije proizvoda, kao što su alkohol i cigarete, prohibicionističke politike ne funkcionišu, već jednostavno tjeraju potrošače na kupovinu ilegalnih, neregulisanih i neoporezovanih proizvoda.

Dok su nikotinske vrećice još uvijek novitet kada je u pitanju profit duhanskih kompanija i veliki broj Evropljana tek treba da ih prihvati, brze zabrane zemalja poput Belgije i Nizozemske mogu se objasniti činjenicom da je lakše primijeniti ograničenja u “najranijim fazama rasta”., prenosi Politico.eu.

Početkom prošle godine, snus je povučen s tržišta na našem području, ali ne trajno. Rezultat je to pisanja medija o štetnosti ovog proizvoda tokom tog perioda. Nažalost, danas se ponovo veoma lako može kupiti na našem tržištu ili naručiti online.

Tinejdžere uvijek privlače stvari koje su trenutno aktuelne, odnosno moderne. Zbog toga se u što kraćem periodu mora zaustaviti prodaja snusa, kako bi se zaustavio negativan trend koji vlada među mladima u našoj državi. Ko ima u cilju da učenici osnovnih i srednjih škola oboljevaju i gube živote zbog dozvoljene prodaje zla u malim vrećicama, koje je zabranjeno u zemljama Evrope?