Već nekoliko godina unazad navikavamo se na slabe zime bez većih snježnih padavina. Umjesto tri mjeseca zimskog perioda, obično je januar jedini mjesec u kojem možemo uživati u zimskim čarolijama. Tako je i ove godine, sezona proljeća počela mnogo ranije. O ranom dolasku proljeća, budućem periodu i rekordnim temperaturama razgovarali smo sa meteorologom Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), Bakirom Krajinovićem.

Sunčano vrijeme nas prati unazad nekoliko dana, pa smo zimske jakne i prije očekivanog, zamijenili proljetnim. Krajinović je objasnio uzroke dužih stabilnijih perioda, te dodao:

“Uzrok je to bioprostranog polja visokog zračnog pritiska koji je zahvatio i prostor naše zemlje. Zbog toga smo svjedoci dužeg stabilnijeg perioda, bez padavina uz obilje sunca. Temperature su bile iznad prosječnih za ovaj period godine. Tako da je mjesec februar, iako zimski mjesec, više podsjetio na neko rano proljeće. Međutim, ono što treba naglasiti jeste da će se do kraja današnjeg dana, pokvariti ugođaj proljetnog vremena. Oblačno vrijeme i povremene padavine su ono što nas očekuje.”

Izvor: Federalna.ba

Padavine i pojave vjetra karakteristične su za proljetne periode, tako da promjena koja slijedi krajem sedmice neće u velikoj mjeri ugroziti proljetni ugođaj. “Ozbiljnija promjena nas očekuje od četvrtka, i to u promjeni pravca vjetra iz sjeverozapadnog u južni, tako da će na jugu zemlje biti više padavina i jačih udara vjetra. Kako sedmica bude odmicala, tako će se vrijeme kvariti. Očekuju nas češće padavine sa više oblaka i jačim vjetrom.” dodao je Krajinović.

Međutim, Krajinović ističe da ove promjene donose olakšanje za stanovnike u kotlinskim krajevima, posebno Sarajevsko-zeničkoj i tuzlanskoj kotlini. “U okolnostima pojačanog vjetra, kvalitet zraka će biti dosta bolji u kotlinskim predjelima, nego u periodima kada imamo stabilnu atmosferu bez vjetra. Turbulentna atmosfera u nekoliko narednih dana, očekuje nas zanimljiv razvoj vremenskih uslova.”

Izvor: Tuzla Live, Smogom okovana tuzlanska kotlina

O nastavku trenda temperatura iznad prosjeka, koji postoji već 14 mjeseci na globalnom nivou, Krajinović je rekao: “Tokom mjeseca marta očekujemo pozitivna odstupanja, na sjeveru i jugu očekivani broj padavina za naše prostore, a u centralnom dijelu će ipak broj padavina biti manji od očekivanog. Naime, slična slika i ove sezone, kao i proteklih. Dosta toplo vrijeme sa neravnomjerno raspoređenim padavinama.”

Iako su za mnoge ovo čudne vremenske prilike, Krajinović kaže da za klimatologe predstavljaju sasvim normalne, te podsjeća na rekordne temperature iz 2008. i 2020. godine, “Ove februarske temperature nisu ni blizu onih rekordnih. Podsjetimo se 2008. godine kada su u Tuzli i Zenici izmjerene temperature od 25,3 i 25,1 C°, a u Sarajevu 17. februara 2020. 21,6 C°.”

Za kraj, naš sagovornik podsjeća da je rano proljeće koje proživljavamo i ovoga mjeseca, zapravo jedna od posljedica klimatskih promjena, već odavno prisutnih na području Bosne i Hercegovine.