Kao krovna pozorišna kuća u Bosni i Hercegovini, Narodno pozorište Sarajevo i ove godine priredilo je umjetnički program povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Sara Kasap izvela je na komemoraciji kompoziciju Johanna Sebastiana Bacha “Partita No. 2”, dok je glumica Mona Muratović izvela song iz predstave “To nikad nigdje nije bilo” uz pratnju na gitari Vedrana Vujice, rađene po tekstu Darka Lukića i kompozitora Damira Imamovića.

Instalacija autorskog rada Velije Hasanbegovića iz ciklusa “Potočarske sjene” večeras će u 21 sat biti postavljena na zgradi Narodnog pozorišta Sarajevo, dok će u istom terminu glumica Emina Muftić čitati “Pjesmu o Srebrenici” autora Abdulaha Sidrana.

Postavka fotografije “Potočarske sjene” kroz objektiv Velije Hasanbegovića otkriva bol i patnju kroz koju je prošao i još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografijama Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje ovaj fotograf bilježi već petnaest godina.

Glumica Narodnog pozorišta Sarajevo Emina Muftić izjavila je će i u godini u kojoj nas je napustio veliki Abdulah Sidran, njegovom pjesmom “Srebrenica” odati počast ovom gradu i njegovim žrtvama.

Dodala je da je naše živote obilježila Srebrenica, a jedan od književnika i pjesnika, čiji su svijest i srce bili uz ovaj grad, jeste i Abdulah Sidran.

Osim Narodnog pozorišta Sarajevo, i Sarajevski ratni teatar (SARTR) večeras će u 18 sati, u saradnji s Historijskim muzejom, održati performans “Ostavi trag u njihova sjećanja”. Čitanjem imena stradalih, glumice, glumci i učesnici će obilježiti Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovaj performans prvi put je izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, a prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić-Kulenović. Kroz godine, glumcima Sarajevskog ratnog teatra pridružio se veliki broj umjetnika i građana koji su učestvovali u performansu.