Danas je dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava, a podršku porodicama i odavanje počasti stradalima pružili su građani širom BiH.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici okupio se veliki broj građana koji su potom započeli šetnju ulicama Zenice. Organizatori događaja su članovi Asocijacije mladih SDA koji su okupljanje započeli u 11 sati.

U Hercegovini je i ove godine tradicionalno obilježen 11. juli. Skokovi sa Starog mosta u Mostaru bez aplauza, a potom i bacanje cvijeća u Neretvu, način su odavanja počasti žrtvama najvećeg ratnog zločina na prostorima Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine u 12 sati odali su počast stradalima minutom šutnje. Nakon što su se oglasile sirene, učesnici u saobraćaju su izašli iz svojih vozila, pješaci su zastali i uputili molitve stradalim civilima.

Građani Cazina okupili su se u centru grada te uz Srebrenički inferno i dovu obilježili 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Kao i u Sarajevu, Cazin je “stao” na nekoliko trenutaka prisjećajući se strašnih dešavanja iz 1995. godine.

Gradonačelnik Nermin Ogrešević objavio je na svom Facebook profilu njegov stav, ali i stav stanovnika Cazina o počinjenom genocidu:

“Od prošle godine u Cazinu se 11. juli obilježava okupljanjem u samom centru Grada i uz Srebrenički inferno i Potočarsku dovu. I danas je u 10 sati zaustavljen saobraćaj, a emocije i tuga iz potočarskih nišana obavila su i Krajinu. Svi želimo, a nismo u mogućnosti biti na ovaj dan u Potočarima i zbog toga smo pokrenuli jednu ovakvu inicijativu. Cazin je oduvijek uz Srebrenicu.”, poručio je Ogrešević i dodao:

“Odlazimo u Potočare, sarađujemo, pomažemo Memorijalni centar Potočari, mi smatramo da smo jedno. Performans u Cazinu poslao je univerzalnu poruku „Da se nikada više, nikome ne ponovi Srebrenica“, ali i poziv svim drugim sredinama u BiH da ubuduće na isti način obilježe 11. juli kako bi smo svi na ovaj dan bili ujedinjeni oko centralnog memorijala u Potočarima.”