Veliki broj građana Bosne i Hercegovine i regiona, kao i brojni zvaničnici, pristigli su u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari na obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Osim u Srebrenici, prikladnim i brojnim programima godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta.

Prije dženaze, održana je komemoracija. Prvi se obratio predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica Hamdija Fejzić koji se zahvalio svim prisutnim na dolasku.

“S nama su danas mnogi naši dokazani prijatelji, osobe koje saosjećaju sa žrtvama i koje svojim prisustvom ne dozvoljavaju da se zločin i njegove žrtve zaborave, a čemu teže negatori genocida. Negiranje genocida u Srebrenici za koji su pred najvišim sudovima osuđeni njegovi nalogodavci i mnogi počinioci posljednja je faza izvršenja genocida”, rekao je.

Fejzić je naglasio da se genocid nikad masovnije i intenzivnije nije negirao, uprkos zakonu koji to zabranjuje.

“Punih 29 godina politiku prikrivanja i negiranja genocida provodile su one snage koje su genocid osmislile i planirale, i koje su godinama pružale utočište onim osumnjičenim i optuženim za najteže ratne zločine. Nažalost, uprkos zakonu koji negiranje genocida zabranjuju, imamo samo jednu potvrđenu optužnicu za negiranje genocida, a nikada masovnije i intenzivnije negiranje genocida”, rekao je Fejzić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se također prisutnima. Između ostalog, rekao je da je imperativ za društvo da se odbace bilo kakvi pokušaji minimalizacije težine genocida.

“To je zadatak svih nas, da uradimo što više. Kao što sam najavio prošle godine, pored podrške rezoluciji, tu su i neki važni koraci koji su poduzeti u realizaciji ovog cilja. Presude domaćih i međunarodnih sudova će također doprinijeti. Izmijenio sam i izborni zakon BiH kako bi se onemogućilo ratnim zločincima obavljanje javnih funkcija nakon odsluženja kazni”, rekao je Schmidt.

Osvrnuo se i na najavu o razdruživanju, naglasivši da je razdruživanje neprihvatljiv i nemoguć način jer je u suprotnosti s pravima svih naroda u Bosni i Hercegovini.

“Treba razmotriti načine dijaloga i uključivanje svih o eventualnim razgovorima o izmjenama uređenja. Ako za to postoji volja, pronaći ćemo i takvu platformu. Neka ovo bude pristup svih građana s fokusom na buduće naraštaje a ne instrument politike”, kazao je Schmidt.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepa kojoj su ubijena 22 člana porodice, među njima najmlađi sin i suprug, Munira Subašić kazala je da majke Bošnjakinje nisu sjele da plaču nego su probudile svijest o ubijenih djeci kako se genocid ne bi ponovio.

Prisutne je podsjetila da je više od 5.500 djece siročadi ostalo nakon pada Srebrenice. Kako je dodala, ona su gledala kako im ubijaju očeve i braću, siluju majke, a da su mnoga djeca rođena nakon smrti očeva i da nisu vidjeli ni njihove slike.

“Mi majke smo uspjeli da djecu koja su preživjela genocid odgojimo bez mržnje i osvete da naša djeca biti najbolji studenti. Da imamo doktore, inžinjere… To je ponos majke Bošnjakinje i majke Srebrenice. To je poruka za sve majke svijeta”, kazala je Subašić.

Napomenula je i da su majke Srebrenice smogle snagu te pružile ruku povjerenja svim majkama na svijetu.

“Svaka majka koja je izgubila svog sina, gdje god se nalazila i kome god pripadala, ona je samo majka i ništa više. Sastajemo se i sa srpskim i hrvatskim majkama i svim onima koji su na Balkanu izgubili djecu da razgovaramo i vidimo šta možemo učiniti za bolje sutra naše djece. Razlike su dobre, ali podjele nisu”, poručila je Subašić.

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sutkinja Graciela Gatti Santana uputila je značajne poruke iz Potočara povodom obilježavanja godišnjice genocida te je naglasila kako je ova godina važna prekretnica zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

“U rezoluciji se pozivaju zemlje članice da čuvaju znanje kroz obrazovanje i kulturu sjećanja. Stvarnost je ponekad obeshrabrajuća jer veličanje osuđenih zločinaca i negiranje genocida i dalje traje. Takve pojave su razorne za žrtve i služe samo da bi se pogođene zajednice držale u zamci napetosti što donosi zamku regionu. Moraju se zaustaviti ovi glasovi mržnje”, potcrtala je Santana. Dodala je da su prihvatanje prošlosti i edukacija načini da se krene naprijed.

Ministrica evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević obratila se prisutnima te uime svoje zemlje izrazila najdublje suosjećanje s porodicama žrtava.

“Stojeći ovdje nemoguće je ne osjetiti beskrajnu tugu i bol, ali i odgovornost da se genocid nikada ne ponovi. Dužnost donosioca odluka u regionu je da se borimo protiv svih oblika mržnje i netolerancije. Žalim što među onim koji su morali biti prijatelji i komšije nije bilo dovoljno ljudi i što razum nije nadvladao zlokubnost nauma čije su posljedice nepovratne. Ovaj najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti kad politika mržnje otruje društvo”, rekla je, između ostalog, Gorčević.

Na komemoraciji je emitovano je i videoobraćanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Smatra da odluka UN-a da usvoji Rezoluciju, kojom obilježavanje genocida u Srebrenici treba biti međunarodnog karaktera, treba poslužiti kao primjer da se mrak sličan genocidu u Srebrenici ne ponovi nigdje u svijetu.

“Oni koji su odgovorni za barbarizam u Gazi će prije ili kasnije odgovarati pred međunarodnim pravom, baš kao i u Srebrenici. Turska će nastaviti davati sve od sebe kako bi osigurala da pravda bude zadovoljena i da počinioci genocida odgovaraju”, poručio je. Naglasio je da se moraju potpuno napustiti sve vrste govora mržnje kako bi se očuvao mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Posljednji se obratio Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović koji je iskazao pijetet prema žrtvama i suosjećanje s njihovim porodicama i porodicama svih žrtava genocida u Srebrenici.

“Posebno poštovanje trebamo iskazati majkama srebrenice. Njihova borba na istinu i pravdu nas podsjeća na važnost individualnog djelovanja. Ona nas podsjeća da je čak i u najmračnijim trenucima ljubav jača od mržnje, a istina od laži”, kazao je Bećirović.

Nakon završetka komemoracije, uslijedila je dženaza za 14 identifikovanih žrtava genocida. Nju predvodi resul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.