Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a bit će održano u četvrtak 23. maja.

Generalna skupština UN-a utvrdila je konačan datum glasanja o rezoluciji o Srebrenici. Ovo glasanje će biti održano u četvrtak 23. maja u 10.00 sati po lokalnom, odnosno u 16. sati po srednjoevropskom vremenu.

Kao što je poznato, ovo je treći put do sada da se govori o datumu glasanja o rezoluciji o Srebrenici, čiji su predlagači Njemačka i Ruanda. Prvi predviđeni datum je bio 27. april, a potom 2. maj.

Rezolucijom se ustanovljava 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu. Također, ovim dokumentom se osuđuje genocid u Srebrenici, ta ističe kako bi ovaj zločin trebao predstavljati opomenu čovječanstvu da se nešto tako više nigdje i nikada ne ponovi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haškog tribunala.

S druge strane, u rezoluciji se nigdje ne spominje Srbija i srpski narod, niti se na bilo koji način stavlja kolektivna krivnja na njih.

Osim toga, rezolucija nije dokument koji može predstavljati osnovu za bilo kakvu pravnu radnju, poput pokretanja neke tužbe i slično. Ipak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi poslušnici uporno ponavljaju kako će rezolucija biti osnova za navodnu tužbu BiH kojom bi se tražila isplata ratne odštete, što je također još jedna laž., kako prenosi Oslobođenje.

Zanimljivo je da je glasanje o rezoluciji predviđeno za 23. maj, što je samo dan nakon obilježavanja 32. godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo svjetske organizacije. Tada se zastava sa ljiljanima, koja je u to vrijeme bila službena zastava Republike BiH, zavijorila ispred sjedišta UN-a na East Riveru. Istog dana, podsjećamo, u punopravno članstvo UN-a primljene su još Hrvatska i Slovenija.