Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) najavili su da će 25. augusta zatvoriti svoja vrata zbog teške finansijske situacije. Radnici već četiri mjeseca ne primaju platu, iako redovno dolaze na posao, osjećajući se izigrano i odbačeno od svih nivoa vlasti.

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH oglasili su se saopćenjem u kojem najavlju zatvaranje ove ustanove na dan kada je Vijećnica, u kojoj je bila smještena Biblioteka, zapaljena 1992. – 25. august. 

“Obraćamo vam se kao radnici jedne od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, radnici koji već četvrti mjesec ne primaju platu iako redovno dolaze na posao. Radnici koji su izigrani i odbačeni od svih nivoa vlasti, radnici državotvorne institucije koja već 79 godina baštini kulturno blago svih naroda Bosne i Hercegovine.

U aprilu ove godine Biblioteka je obustavila rad s korisnicima zbog finansijske situacije, koji je nakon lažnih obećanja Vlade KS ponovo uspostavljen. Nažalost, dovedeni smo do ruba i primorani smo zatvoriti svoja vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati.

Primjera radi, do jeseni treba da preživimo od dvjestotinjak maraka nakanade za topli obrok. Kako? Da kupimo kantu farbe, zelene, ofarbamo se u zeleno i živimo od fotosinteze?? Svoja vrata ćemo nažalost morati zatvoriti na simboličan datum, 25. augusta, dana kada su 1992. godine gorjele knjige, dan kada je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice. Neka se gospoda koja organizuje prijem u zgradi Vijećnice na dan paljena Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH zapita da li su završili ono što je tog nesretnog dana započeto”, stoji u saopćenju. 

Povodom situacije u kojoj su se našli, Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika, i Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, uputili su pismo na adrese Predsjedništva BiH, Ministarstva civilnih poslova, Vlade FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade KS-a, Ministarstva kulture i sporta KS, te Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.