Foto: RTE Online

Sjećanje na Srebrenicu dobrotvorna je inicijativa koju djelomično financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i posvećena je korištenju lekcija iz Srebrenice za borbu protiv mržnje i netolerancije kako bi pomogla u izgradnji boljeg, sigurnijeg i kohezivnijeg društva za sve.

Ima tri temeljna cilja:

  • Održavanje sjećanja živim promoviranjem Dana sjećanja na Srebrenicu, kako bi se zajednice okupile da se sjećaju žrtava Srebrenice.
  • Vodimo građane Ujedinjenog Kraljevstva u naš program edukativnih posjeta „Lekcije iz Srebrenice“ kako bismo naučili lekcije iz genocida u Bosni i poduzeli društvene akcije kako bismo pomogli u izgradnji sigurnijih, kohezivnijih zajednica.
  • Stvaranje prvaka zajednice koji se zalažu da će se suprotstaviti mržnji i netoleranciji u svojim zajednicama.

Svake godine Sjećanje na Srebrenicu odabire temu koja odražava aspekt genocida koji treba obilježiti, ali također govori zajednicama ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tema za 2024. je ‘Ja sam jer si ti’ ( ‘I Am Because You Are’).

Inspiracija dolazi iz filozofije ‘Ubuntua’, južnoafričkog izraza koji se često prevodi kao “Ja jesam jer si ti”. Aktivist protiv apartheida i ljudskih prava, nadbiskup Desmond Tutu sažeo je to na sljedeći način:

“Ubuntu govori o tome da ne možete postojati kao ljudsko biće u izolaciji. Govori o našoj međusobnoj povezanosti… Svi smo povezani. Ono što nas spaja je naša zajednička ljudskost… Prečesto o sebi razmišljamo kao o pojedincima, odvojenima jedni od drugih, dok ono što ti radiš, što ja radim, utječe na cijeli svijet. Idemo li korak dalje, kada činite dobro, to širi tu dobrotu; to je za cijelo čovječanstvo.”

Naša ovogodišnja tema će naglasiti važnost suprotstavljanja onima koji nas pokušavaju podijeliti i zauzimanja jednih za druge protiv mržnje, diskriminacije, uznemiravanja ili predrasuda.

Također će pomoći osnažiti sve u našim zajednicama da shvate važnost međusobne povezanosti kako bi pomogli u izgradnji sigurnijeg, jačeg i kohezivnijeg društva za sve., napisali su na svojoj stranici Remembering Srebrenica.

Royal Borough of Greenwich Guildhall event; Izvor: Remembering Srebrenica’s 2024 Theme: I Am Because You Are | Remembering Srebrenica

Ovogodišnja tema stoga će poslužiti kao podsjetnik da su zajedničke veze koje imamo kao ljudska bića daleko važnije od onih koje nas razdvajaju.

Moramo težiti daljem od jednostavnog življenja pojedinačnih života ili života odvojenih zajednica i umjesto toga živjeti živote koji su međusobno povezani igrajući svoju ulogu u odbacivanju mržnje, podjela i izgradnji kohezivnijih zajednica.

Konačno, također se nadamo da će tema pojačati koliko čovječanstvo može biti krhko i potrebu da ljudi budu stalno na oprezu te da njeguju međusobne odnose kao pojedinci koji su neraskidivo isprepleteni., poručuju.