Sredinom prošle godine, Bosna i Hercegovina je uspostavila potpunu saradnju sa Agencijom Evropske unije za saradnju na provođenju zakona (Europol) otvaranjem novog prostora Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke za BiH u Zgradi prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine, u kojoj je smješteno Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ovo je važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, koja omogućava direktnu saradnju između Europola i svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i postavljanje oficira za vezu BiH pri Europolu u Hagu. To će značajno doprinijeti naporima BiH za jačanje borbe i suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Tom prilikom, Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je izjavio: „Ovaj proces trajao je 10 godina, ali ipak, ovo je velika pobjeda svih nas. Svi mi zajedno, uz pomoć i podršku Delegacije Evropske unije ovim postignućem učinili smo mnogo za BiH, kako u sferi bezbjednosti, tako i kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. To pokazuje da svi imamo i igramo važnu ulogu u realizaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevima Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo da će ispunjenje ovoga prioriteta biti snažan podstrek za dalje napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, najznačajnijem cilju kome težimo. Međunarodnom policijskom saradnjom, koja je prioritet naše zemlje, putem kontakt tačke, gdje su svi nadležni organi i institucije „vidljivi“ i imaju svoju ulogu, jačamo, kako unutrašnje povjerenje, tako i povjerenje i saradnju sa drugim nacijama i državama.“

Nepunu godinu dana poslije, u zvaničnom saopštenju EUROPOL-a se naglašava da ova međunarodna policijska organizacija već konkretno pomaže Bosni i Hercegovini.

U raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su preplavili kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘unutrašnjeg kruga’ narko-kralja uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao iu operaciji ‘Desert Light’, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Preko 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Sud Bosne i Hercegovine je kasno sinoć, pustio većinu osumnjičenih da se brane sa slobode, procijenjujući da je Tužilaštvo BiH ponudilo slabe ili nedovoljne dokaze za njihovo zadržavanje. Pritvor je određeno samo za troje: Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Helać.

Međutim, interesantno je da su se uoči ove zajedničke akcije usmjerene na razbijanje klana „Tito i Dino“ pojavile šokantne tvrdnje istraživačkog novinara i blogera Slobodana Vaskovića potkrijepljene Sky i Anom prepiskom,  koje su vodili ranije pritvoreni članoviovog kartela Elmedin Karišik koji je trenutno u pritvoru i Sani El-Murda njegov nadređeni koji je u bjekstvu. Vasković upozorava javnost na upetljanost visokih funkcionera partije Narod i Pravda (NIP), Dine Konakovića, Kemala, Jasmina i Elvira Ademovića u višemilionske poslove narko mafije. U razbijanju narko kartela, novinaru Vaskoviću se pridružio njegov kolega i vlasnik portala „Istraga“ novinar Avdo Avdić, dovodeći u direktnu vezu državnog tužioca Dubravka Čamparu, brata nekadašnjeg Federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, aktivnog funkcionera NIP-a, sa već pomenutim Murdom, koji su preko iste agencije za neketnine kupili stanove u istoj zgradi u Istanbulu.

Umjesto hapšenja političkih „crnih kravata“ za višemilionsku visoku korupciju, napade na ustavni poredak, ratna i poratna politička ubistva itd., država se obračunava sa nabavkama uniformi i pozajmicama. Da li su spektakularna privođenja direktora Federalne uprave policije, komandanta specijalne jedinice federalnog MUP-a, direktora kantonalne bolnice u Zenici i još dvadesetak drugih lica, stvarni obračun sa narko kartelima ili su domaći i međunarodni akteri ove spektakularne akcije iskorišteni za obračun političkih klanova i spinovanje medijske pažnje javnosti sa puno većih političkih i ekonomskih problema, pokazaće vrijeme.

Hoće li Država krenuti u obračun sa „duboko državom“, pokazaće neovisna i profesionalan istraga nadležnih institucija, potpomognuta hrabrošću istraživačkog novinarstva.