Laura Koveši, glavna evropska tužiteljica svoju borbu protiv kriminala vodi bez problema na području cijele EU. Tako je nedavno svoju moć i u Hrvatskoj demonstrirala samo jednim potezom, produživši mandat sutkinji Tamari Laptoš.

Naime, prije nekoliko mjeseci Vladin kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskoj bio je Ivan Turudić.

Njegovu kandidaturu podržao je i premijer Andrej Plenković, koji je kazao “da su izabrali Turudića kao najboljeg kandidata, da su tražili i sigurnosnu provjeru. Nije bilo nikakvih sigurnosnih zapreka da bude na poziciji suca, sve se napravilo u transparentnoj, javnoj proceduri. Stav većine je jasan, odluka je jasna, mi smo ocijenili da je najbolji kandidat i iza toga stojimo”, piše Dalmacija danas.

Činilo se da bi njegov dolazak na čelo Državnog odvjetništva mogao predstavljati ozbiljan problem za rad Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu (EPPO).

Još prije imenovanja Trudić je u intervjuu izjavio “da smatra da nam ured europskog tužiteljstva nije potreban”, a onda se pojavila i opasnost da taj ured doista u Hrvatskoj presahne. Funkcioniranje ureda bilo bi dovedeno u pitanje kad nakon isteka mandata Tamare Laptoš, aktuelne hrvatske europske tužiteljice, novi čelnik ne bi bio izabran., prenosi Dnevno.hr.

Također je i premijer Plenković oštro kritikovao rad EPPO-a u Hrvatskoj ističući više puta da su mogućnost otvaranja ureda u Zagrebu dobili upravo zahvaljujući njegovoj vladi.

Kontroverze Ivana Turudića

Osoba koja dolazi na mjesto glavnog državnog odvjetnika trebala bi osim blistave i uspješne karijere, imati besprijekornu prošlost bez ikakve mrlje. Međutim, Turudić se u toku svoje karijere više puta upleo u radnje koje nije smio i s osobama koje imaju problema sa zakonom.

“On je u bliskim odnosima s brojnim osobama koje su optužene od strane USKOK-a i od strane DORH-a, tako da je to jedna nerješiva situacija. Takva osoba bi morala biti bez ikakve mrlje, potpuno neovisna, potpuno objektivna, nikakve veze ne bi trebala imati s kriminalnim miljeom, nikakve veze s okrivljenicima u tim postupcima.”, kazala je Zlata Đurđević, profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu za N1.

Tokom rada na zagrebačkom Županijskom sudu, Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera (HDZ) zbog uzimanja mita i zloupotrebe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, te bivšeg veleposlanika Nevena Juricu.

Njegova kontroverzna poznanstva odnose se i na Zdravka Mamića, koji se od hrvatskog pravosuđa sklonio u BiH, te bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) koja je okrivljenica u postupku Vjetroelektrane.

Prepiska Turudića i Rimac, koja je uoči saborskog odlučivanja o njegovu imenovanju dospjela u medije, ujedinila je opoziciju u ocjeni da Turudić nije prikladan kandidat za čelno mjesto u DORH-u i da vladajući trebaju odustati od njegova izbora.

Najdalje je u protivljenju otišla stranka “Možemo” koja je zbog toga, sa skupinom članova stranke, simpatizerima i građanima provela noć na Trgu svetog Marka.

Koveši jednim potezom riješila sve probleme

O hrabroj tužiteljki Lauri Koveši, koja se nalazi na vrhu evropskog tužilaštva, pisali smo već u našem tekstu, gdje smo naveli kako se borila protiv kriminala i korupcije.

Ovaj put o njoj pišemo jer je bukvalno jednim potezom riješila probleme koje su stvorili hrvatski premijer Plenković i njegov glavni državni odvjetnik Turudić. Njih dvojica su se svim silama borili da nekako smanje ili potpuno unište utjecaj EPPO-a u Hrvatskoj.

Jedan od primjera zašto, jeste i istraga oko trošenja europskog novca preko Geodetskog fakulteta, a s tim sumnjivim isplatama povezano je i Ministarstvo kulture. Smatra se da su neke sumnjive isplate išle i iz državnog proračuna.

Lukava tužiteljka Koveši nadmudrila ih je tako što je produžila mandat europskoj tužiteljici iz Hrvatske Tamari Laptoš, koje su se oni planirali riješiti jer predstavlja prijetnju interesima HDZ-a.

Mandat tužiteljici Laptoš produžen je do 30. juna 2029., te još šest evropskih tužitelja iz Njemačke, Estonije, Latvije, Luksemburga, Finske i Rumunije.

“U obrazloženju odluke ističe se koliko je bitan uspješan rad EPPO-a, kao i rad njegova kolegija koji čine glavna europska tužiteljica Laura Koveši i po jedan europski tužitelj iz svake zemlje članice. Time se, navodi se dalje u obrazloženju, čuva neovisnost EPPO-a i europskih tužitelja te je zato odlučeno da se sedmero europskih tužitelja produlji mandat za tri godine”, piše Dnevno.hr.

Važnost Europskog suda

Prema posljednjem službenom godišnjem izvješću središnji EPPO-ov ured tokom 2023. godine zaprimio je 2194 prijave građana, no njih 1770 odbačeno je jer EPPO nad njima nije imao nadležnost. Još 300 prijava podnijeto je lokalnim EPPO-vim uredima, ali su i te ocijenjene neutemeljenima, odnosno nisu se odnosile na kaznena djela iz nadležnosti europskog tužiteljstva.

Da su građani susjedne Hrvatske ohrabreni da prijavljuju više nego ranije, dokazuje i podatak da je najveći broj prijava od strane građana tokom prošle godine podnesen u Hrvatskoj, ukupno 433.

Hrvatska se nalazi i među 19 zemalja u kojima je tokom prošle godine EPPO oduzimao nezakonito stečenu imovinu.

Da se neće dati zastrašiti od čelnih ljudi države i pravosuđa u Hrvatskoj Laura Koveši dala je naslutiti početkom ove godine u nekoliko svojih javnih nastupa. Sada je to zapečatila produživanjem mandata Tamari Laptoš do 2029. godine.

Tužiteljka Laura je još jednom izašla kao pobjednica, te sigurnost i nastavak pravilnog funkcionisanja EPPO-a ostavila u dobrim rukama. Na taj način Plenković i ostali neće moći manipulisati ovim tijelom, a građani će biti ohrabreniji da i dalje prijavljuju nepravilnosti.

Još jednom hrabra tužiteljka Koveši pokazala je da se može i mora boriti protiv kriminala i svih nepravilnosti. Tako je postala primjer i svim ostalim tužiocima u našoj zemlji da slijede njen primjer i stanu u kraj svim nepravilnostima i kriminalu.