U utrku za načelnika Općine Centar pored već poznatih imena, Srđana Mandića i Dennisa Gratza, uključio se i Tarik Jažić. Iako smo već pisali o zanimljivom toku događaja, kada je riječ o ovoj općini, čini se da će situacija biti još zanimljivija novom kandidaturom.

Aktuelni načelnik Općine Centar, Srđan Mandić kandidovat će se ponovo za istu poziciju ispred Naše stranke. S druge strane opozicija je, tačnije DF kandidovala Dennisa Gratza. Najnovija vijest koja je stigla u javnost jeste da će se za tu poziciju boriti i zajednički kandidat stranke „Za nove generacije“ i „Platforma za progres“, Tarik Jažić.

Ko podržava Jažića?

U njegovoj biografiji stoji da je inženjer saobraćaja, te da trenutno vodi ured švedske IT kompanije u Sarajevu. 2016. godine bio je kandidat za načelnika općine Stari Grad ispred Naše stranke.

Jažić je potvrdio za medije da je pristao biti kandidat u ime stranaka Za nove generacije, čiji je član, kao i Platforme za progres. Nezvanične informacije govore da bi njegovu kandidaturu mogao podržati i NiP, s obzirom da su najavili kako neće podržati zajedničkog kandidata NS-a i SDP-a Srđana Mandića.

“Koliko znam, postoji načelni dogovor da moju kandidaturu podrži i NiP, ali za konačno izjašnjenje o tome morali biste kontaktirati njih. Mislim da su prepoznali jednu lijepu priču koju smo pokrenuli o ukrupnjavanju više manjih stranaka oko jednog kandidata. Mislim da je nepotrebno da za poziciju načelnika, ili bilo koju drugu takvu poziciju, bude desetak kandidata”, rekao je Jažić za Oslobođenje.

Kako ističe, ideja je bila da ove stranke kreiraju tzv. srednji put.

“Ideja je bila da imamo srednji put. Sada imamo Trojku i njihove oponente, a onda su se male stranke odlučile na ovo. Ići ćemo u smjeru da privučemo i ostale manje stranke u KS kako bismo formirali reprezentativno tijelo koje će ponuditi neku novu politiku ne samo na lokalnom nivou već i da spremamo iznenađenja za kantonalni nivo u narednom izbornom ciklusu”, pojasnio je.

Oglasili se i iz NiP-a

Nakon izajve Jažića da bi njegovu kandidaturu mogao podržati i NiP, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović (NiP) koji je obrazložio situaciju, prenosi Klix.ba.

Kako je naveo Ademović u izjavi za ovaj portal, općinski odbor Naroda i pravde donio je na jednoj od posljednjih sjednica zaključak u kojem se obrazlaže eventualna podrška jednom od kandidata.

“Narod i pravda Centar će u narednom periodu, isključivo na osnovu ponuđenih programa ostalih kandidata za načelnika, a koji budu najsličniji principima NiP-a, odlučiti kome će dati podršku. Dakle, tek nakon što sagledamo predstavljene programe kandidata, odlučit ćemo kome ćemo dati podršku”, rekao je Ademović.

Također, Ademović je i u ovoj izjavi ponovio stav kako sigurno neće dati podršku aktuelnom načelniku Općine Centar, Srđanu Mandiću.

“Mandiću definitivno nećemo dati podršku jer je izigrao sarajevski dogovor i počinio niz nezakonitih radnji u ovom mandatu”, zaključio je Ademović.

U Općini Centar umjesto Trojke, BH Blok

Da podsjetimo, kao što je već poznato, aktuelni načelnik ove općine je Srđan Mandić ispred Naše Stranke. On je i na ovim izborima ponovni kandidat kojeg će podržati SDP, a NiP kao treći član ove koalicije mijenjao je svoje odluke.

Dugo se govorilo da će NiP imati svog kandidata. U nekoliko navrata se pisalo da će to biti Goran Terzić ili da će NiP jednostavno odbiti prijedlog stranaka iz svoje koalicije bez kandidiranja ikoga. Takav ishod situacije u centru išao bi na ruku opoziciji koja bi u tom slučaju imala veće šanse za pobjedu.

Ipak je objavljeno da će u ovoj općini Naša stranka i SDP izaći kao koalicija BH Blok, dok Narod i pravda neće uopće imati kandidata. Kako stvari stoje, NiP neće kandidirati nikoga, a SDP i NS će za Mandića tražiti podršku za još jedan mandat.

U današnjoj izjavi Ademovića ponovljeno je da Mandić neće dobiti podršku NiP-a. Međutim, u nedavnom gostovanju Mandića u podcastu ‘MimoVas‘ on je rekao da dobija podršku mnogih članova NiP-a.

Da li je mnogo članova dovoljno da NiP podrži sadašnjeg načelnika iz svoje koalicije ostaje da vidimo sve dok se zvanično ne oglase koji je to kandidat kojem će pružiti podršku.