O razlozima i smjeni Enise Hajdarević-Šojko na BH Radiju 1, naš portal je pisao prvi. Podsjetimo, Dejanu Kerleti, direktoru BHR1 zasmetale su pjesme iz perioda rata u BiH, konkretno stvaralaštvo Nazifa Gljive, te je zbog toga Enisa smijenjena. Tim povodom su članovi Muzičkog programa BH Radija 1 uputili saopštenje Kolegiju BHR1 u kojem su napisali:

“Muzika u programu BH radija 1 ima značajno mjesto i čini najmanje 70% cjelokupnog programa. U Muzičkom programu su eksperti iz različitih muzičkih žanrova i dominantno visoko educirani kadar iz te oblasti sa višedecenijskim uredničkim iskustvom. Svi imamo osjećaj za mjeru i sliku našeg društva.

“Slučaj” emisije urednice Enise Hajdarević-Šojko, koja ove godine puni 30 godina izuzetno uspješnog, profesionalnog rada u kojem joj je, kao i svima nama, vodilja upravo misija javnog servisa u integraciji bosansko-hercegovačkog društva, promociji kulturne baštine naše zemlje, za nas je šokantan i potpuna zamjena teza.

Koga to ugrožava pjesma u kojoj se pjeva o ljubavi prema svojoj zemlji i njenom glavnom gradu, emitovana kao dio portreta umjetničkog stvaralaštva autora i kompozitora? Otkako postoji BH Radio 1 (od 2001. godine), nije postavljeno pitanje emitovanja ovog djela muzičkog stvaralaštva koje je i predmet izučavanja inostranih, kao i domaćih naučnika.

Gdje su ta pisana akta u kojima je zabranjeno govoriti i pjevati i o tom tragičnom vremenu, a osobito kad u tim pjesmama nikoga ne vrijeđate? …ima još puno pitanja. No to je sve samo odraz duboke krize kako u našem društvu, tako i u samom BHRT-u.

I pitanje opstanka i egzistencije naše kuće je između ostalog rezultat onih politika koje ovu zemlju ne žele ni u njenom nazivu ni u njenom bitku. Mi smo uz našu koleginicu Enisu Hajdarević-Šojko prije svega u odbrani profesionalnog digniteta, a potom i kao ljudi koji vole svoju domovinu i misiju kuće u kojoj svi vrijedno i požrtvovano radimo. Zahtijevamo jasne smjernice u PISANOJ FORMI o tome kakav je stav BHRT-a i spisak zabranjenih pjesama u programu BH radija 1.

I da dodamo, apsurdna je i ponižavajuća odluka krnjeg Kolegija o davanju ingerencija uredniku Religijskog programa, pored kvalifikovanih višedecenijskih radnika u našoj Redakciji.”

Reakcija radnika muzičkog programa BHR1

Kao što su članovi muzičkog programa i napisali u svom saopštenju “koga to ugrožava pjesma u kojoj se pjeva o ljubavi prema svojoj zemlji i njenom glavnom gradu, emitovana kao dio portreta umjetničkog stvaralaštva autora i kompozitora?”