Do navedenog roka od 173 politička subjekta koji su imali mogućnost podnošenja kandidatskih listi putem aplikacije, 168 je dostavilo kandidatske liste na propisan način, dok pet političkih subjekata nije dostavilo liste.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, jučer u 16:00 sati istekao je rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, koji će se održati u nedjelju, 06. oktobra.

Pet političkih subjekata koji nisu dostavili liste su:

  • 02418 – Pokret za Bijeljinu
  • 02426 – SDS Semberija
  • 02479 – Pokret za Višegrad
  • 03045 – Stranka Život
  • 03492 – HSP BiH- HKDU Hrast

Kroz aplikaciju je uneseno 26.124 kandidata.

Tačan broj dostavljenih kandidatskih listi i kandidata bit će poznat nakon obrade istih.

Centralna izborna komisija BiH izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega će do 22.08.2024. godine ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranici www.izbori.ba.

Prvi put je u potpunosti digitalizovan proces podnošenja prijava za ovjeru političkih subjekata kao i kandidatskih listi, s toga Centralna izborna komisija BiH poziva političke subjekte da svoje sugestije za unapređenje aplikacija dostave Centralnoj izbornoj komisiji BiH, saopćili su iz CIK-a.

“Izborna kampanja počinje 6. septembra, trajat će 10 dana. Izborna šutnja počet će 5. oktobra u 7 sati ujutro i trajat će do dana izbora u 19 sati”, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Podsjetimo, od 9. do 24. maja trajale su prijave za učešće na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate i to elektronskim putem. Nakon što su objavili kandidate, od 10. do 18. juna krenuo je rok za podnošenje prijava za objavu koalicija i nezavisnih kandidata.

Zatim su se od 26. juna do 8. jula podnosile kandidatske liste. Nakon što izvršimo provjeru i ovjerimo kandidatske liste, 22. augusta će biti objavljeni u dnevnoj štampi.