Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh rekao je danas da njegova vlada podnosi ostavku. To je potez koji bi mogao otvoriti vrata reformama palestinskih vlasti koje podržavaju SAD. Predsjednik Mahmoud Abbas još uvijek mora odlučiti hoće li prihvatiti ostavku Shtayyeh-a i njegove vlade, te može tražiti od njega da ostane na dužnosti dok se ne imenuje stalna zamjena.

Ovaj potez signalizira spremnost palestinskog rukovodstva koje podržava Zapad, da prihvati reforme do kojih bi moglo doći, a koje se smatraju neophodnim za revitalizaciju palestinskih vlasti. Sjedinjene Američke Države žele reformisanu palestinsku vlast koja će upravljati Gazom kada se rat završi. Međutim, ostaju mnoge prepreke da se ta vizija ostvari.

Kako je izjavio danas palestinski premijer, Mohammad Shtayyeh, podnosi ostavku kako bi omogućio stvaranje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim aranžmanima nakon rata Izraela protiv islamističke grupe Hamas u Gazi. Taj potez dolazi usred sve većeg pritiska SAD-a na predsjednika Mahmouda Abbasa da uzdrma palestinske vlasti dok su međunarodni napori intenzivirani da se zaustave borbe u Gazi i započne rad na političkoj strukturi koja će upravljati tom regijom nakon rata.

U izjavi vladi, Shtayyeh, akademski ekonomista koji je preuzeo dužnost 2019. godine, rekao je da će sljedeća faza morati da uzme u obzir stvarnost u Gazi, koja je opustošena nakon skoro pet mjeseci teških borbi.

On je rekao da će sljedeća faza “zahtijevati nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novonastalu stvarnost u Pojasu Gaze, razgovore o nacionalnom jedinstvu i hitnu potrebu za međupalestinskim konsenzusom”. Osim toga, to bi zahtijevalo “proširenje vlasti na cijelu zemlju, odnosno Palestinu”.

Palestinske vlasti, formirane prije 30 godina u skladu s privremenim mirovnim sporazumom iz Osla, imaju ograničenu upravu nad dijelovima okupirane Zapadne obale, ali su izgubile vlast u Gazi nakon borbe s Hamasom 2007. godine. “Ostavka Shtayyehove vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalnog konsenzusa o sporazumima za sljedeću fazu”, rekao je visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Reuters.

Članak preuzet sa Arab News