Mnogim generacijama jednu od dražih uspomena iz djetinjstva predstavlja izbor za najbolju pjesmu Europe, Eurovizija. Mada, ne samo mlade generacije, već i oni stariji uživaju uz program koji pripremaju organizatori ovog televizijskog festivala, Europska unija za emitovanje, European Broadcasting Union (EBU). Tako je mjesec maj u kojem se održava izbor za najbolju pjesmu, uvijek ispunjen muzičkim temama, pričama o predstavnicima i pretpostavkama ko će odnijeti pobjedu.

Ove godine veliko finale će se održati 11. maja, a prošlogodišnja pobjednica Loreen s pjesmom “Tattoo” dovela je Euroviziju u Švedsku, tačnije grad Malmo. Do sada, još uvijek nisu sve države učesnice izabrale pjesme kojima će se predstaviti u Malmo Areni, ali pažnju publike privuklo je nekoliko predstavnika.

Nastup Izraela upitan

Organizatori Eurosonga su pod sve većim pritiskom da isključe Izrael iz ovogodišnjeg takmičenja jer vodi razorni rat u Gazi. Više od 20 političara je nedavno pisalo Evropskoj uniji za emitovanje (EBU) rekavši da učešće Izraela u takmičenju “izbjeljuje režim koji provodi etničko čišćenje u Palestini i čini ratne zločine i genocid”. Osim evropskih političara, muzičari u Švedskoj, umjetnici u Finskoj, te demonstranti u Norveškoj i Irskoj poslali su pisma EBU pozivajući javne emitere da isključe Izrael iz takmičenja.

Političari koji stoje iza pisma priznali su da EBU, kao grupa javnih medijskih organizacija, želi da Eurovizija ostane nepolitički događaj. “Međutim, Eurosong je stavio veto na učešće Rusije na takmičenju 2022. godine kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu. Također, 2019. godine, Island je kažnjen od organizatora festivala jer je islandski takmičar istaknuo palestinsku zastavu na Eurosongu u Tel Avivu”, rekli su.

“Učešće Izraela je u jasnom sukobu sa onim za šta EBU tvrdi da se zalaže, jer dezinformiše o Izraelu i prikriva njegovo genocidno ponašanje”, dodali su., prenosi Al Jazeera.

Nedavno je Izrael odabrao predstavnicu za učešće na ovogodišnjem takmičenju, dvadesetogodišnju Eden Golan s pjesmom “October rain”. Na instagramu se pokrenula inicijativa bojkotovanja ovogodišnjeg izbora za pjesmu Europe, zbog učešća Izraela. Naziv pjesme smatraju da aludira na 7.oktobar kada su borci Hamasa upali u zajednice duž južne izraelske ograde sa Gazom. Najmanje 1.139 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u napadu, na osnovu službenih izraelskih statistika, a oko 240 drugih je zarobljeno.

Izvor: Instagram

Za sada je više od 16 hiljada instagram korisnika podijelilo ovaj story.

O čijem nastupu se najviše priča

Na ovogodišnjoj Euroviziji takmičit će se 37 zemalja. Prema predviđanjima za Euroviziju 2024., Ukrajina ostaje favorit za pobjedu, odmah ispred Italije i Hrvatske. U top 5 se još nalaze Belgija i Francuska. I prije samog održavanja Dore, na kojoj su se takmičile 24 pjesme, mediji su pisali o sada već pobjedniku i predstavniku Hrvatske.

Riječ je o pjevaču Baby Lasagna i pjesmi “Rim Tim Tagi Dim” koja je odnijela pobjedu sa 321 bodom. Poznatiji pod pseudonimom Baby Lasagna, Marko Purišić započeo je karijeru još 2011. godine. Iako mu neki predviđaju treće mjesto u velikom finalu, pjesma sve više privlači pažnju, pa se mnogi pitaju može li Hrvatska ove godine i do pobjede?

Pored Hrvatske, najveći favoriti za sada su Italija i Ukrajina. Podsjetimo da je Italija odnijela pobjedu 2021. s pjesmom “Zitti E Buoni” u izvedbi grupe Maneskin, kojoj je pobjeda na ovom takmičenju donijela svjetsku slavu. Godinu dana kasnije, Kalush Orchestra s pjesmom “Stefania” ubjedljivo je odnio pobjedu i tako sve Ukrajince, koji su i tada bili pogođeni ratnim stanjem, učinio ponosnim.

Naši zapaženi rezultati

Nažalost, naša zemlja je posljednji put učestvovala na Euroviziji 2012. godine s pjesmom “Korake ti znam” u izvođenju Maye Sar. Četiri godine kasnije, naš posljednji pokušaj da se plasiramo na ovo takmičenje s pjesmom “Ljubav je” u izvedbi Dalal, Deena, Jale Brata i Ane Rucner, nije bio uspješan.

U toku rata koji je vođen na ovim prostorima 1993. godine predstavljao nas je Muhamed Fazlagić Fazla s pjesmom “Sva bol svijeta” i tada smo završili takmičenje na 16.mjestu. Naš najbolji rezultat dogodio se s pjesmom “Lejla” Harija Mata Harija 2006. godine kada smo osvojili treće mjesto.

Posljednji zapažen rezultat donio nam je Dino Merlin i pjesma “Love in rewind” 2011. kada smo ostvarili 6. mjesto. Ubrzo nakon toga počeli su problemi i unazad osam godina Bosna i Hercegovina nije učestvovala na Euroviziji.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i njihovi nastupi od 1993. do 2016.

Teško je prihvatiti da smo i u periodu pogođeni ratom uspjeli imati predstavnika na ovom cijenjenom takmičenju, a sada već nekoliko godina možemo pružati podršku samo predstavnicima drugih država. Ipak, ovaj festival svake godine gubi na svojoj vrijednosti zbog odluka koje donosi, te ga sve manje nazivamo cijenjenim.

Dok još uvijek nema nikakvih odluka u vezi nastupa Izraela na ovogodišnjoj Euroviziji, postavlja se pitanje zašto zabrana iz 2022. Rusiji koja još uvijek traje, zbog vođenja rata u Ukrajini, nije primjenjena ove godine kada je riječ o Izraelu? Izgleda da su organizatori festivala zaboravili svoj slogan “United By Music”, jer njihove odluke u posljednje vrijeme više razdvajaju, nego spajaju.