Doc.dr. Edin Garaplija dopunio je svoju krivičnu prijavu za organizirani kriminal, politička ubistva i druga krivična djela, koju je podnio protiv lica: Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih NN lica.

U dopuni krivične prijave obuhvatio je saznanja za još dodatna dva lica koja su obavljala visoke rukovodne funkcije u AID-u i sa gore navedenim bila dio ove organizirane kriminalne grupe. Također, dopunom krivične prijave se navode i novi svjedoci i dodatna dokumentacija.

Putem Federalne Uprave Policije, dostavio je nadležnom tužiocu i dodatnu informaciju o uticaju na svjedoke od strane Ademović Kemala koji je u jednom svom medijskom obraćanju direktno uticao na daljnji tok istrage prijeteći “da će tužiti Garapliju za lažno prijavljivanje”, što predstavlja direktni uticaj na njega kao svjedoka i podnosioca krivične prijave.

Također je u svom dopisu naveo i pisanje jednog medija koji je u podnaslovu “Ko je Edin Garaplija” objavio niz neistina u cilju njegove kompromitacije. Urgencijom je od nadležnih institucija zatražio i hitno poduzimanje svih Zakonom predviđenih mjera. O ovim dodatnim radnjama kazao je da će upoznati OHR i diplomatski kor u Bosni i Hercegovini. 

Informacija i urgencija FUP-u

Intervju s doc.dr. Garaplijom

Povodom dopune krivične prijave i dodatne informacije o uticaju na svjedoke od strane Ademović Kemala, kontaktirali smo Garapliju. Kazao nam je da je prijetnje Ademovića shvatio veoma ozbiljno.

“Prijetnje Ademovića sam shvatio veoma ozbiljno s obzirom da poznajem njegovu ulogu u ranijim političkim ubistvima kada je ubijen njegov zamjenik u AID-u Nedžad Ugljen, te Jozo Leutar, zamjenik Federalnog ministra unutrašnjih poslova. Ademović kao osoba u vlasti još uvijek kontroliše određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze. Njegov brat je uposlenik jedne državne policijske agencije, a kum vlasnik zaštitarske agencije”, kazao je Garaplija, te dodao:

“Ja se zvijeri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu.”

Kako je i sam naveo otvorene prijetnje koje je dobio, pitali smo ga da li je zabrinut za sigurnost njegove porodice, te da li je možda poduzeo neke dodatne mjere zaštite.

“Čovjek je siguran onoliko koliko se sam osigura, tako da sam poduzeo dodatne mjere zaštite sebe i svoje porodice, a nadam se da će i nadležne institucije kojima je to obaveza, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, kako za moju ličnu zaštitu, tako i za sprječavanje uticaja na svjedoke”, odgovorio je.

Garaplija kaže kako se nada da će njegova borba potaknuti i ostale građane i biti im inspiracija. “Ja se nadam da će moja borba protiv “duboke bošnjačke države” biti inspiracija i ohrabrenje svima onima koji imaju određena saznanja i koji žele promjene na bolje i vladavinu prava u našoj zemlji.”

Zasigurno će Garaplija ostati istrajan u njegovoj borbi, bez obzira na najnovija dešavanja, kao i ona koja možda tek slijede. Zbog toga je važno da sve nadležne institucije djeluju na vrijeme. Borba za pravdu nekada zna biti teška, ali uz volju i istrajnost ona nije nemoguća.