Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je predao krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Kemala Ademovića, člana rukovodstva Doma naroda PSBiH i zamjenika predsjednika NiP-a, Osmana Mehemdagića, bivšeg direktora OSA-e BiH, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice ‘Ševe’, te više NN osoba, piše Dnevni avaz.

Garaplija je prijavu podnio jučer, simbolično 5 do 12 sati, u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. U izjavi za Dnevni avaz, Garaplija je kazao kako je krivična prijava podnesena s ciljem da se konačno pravna država obračuna sa dubokom državom.

”Kao što je jedan visoki funkcioner SDA prije 33 godine najavio: ”Od ponedjeljka će biti pravna država”, evo ja ovdje, ispred Federalnog MUP-a poručujem da je taj ponedjeljak stigao. Danas (jučer,op.a) sam predao krivičnu prijavu za organizovani kriminal i politilčka ubistva protiv najviših rukovodilaca SDA, dakle, predsjednika partije gospodina Bakira Izetbegovića i njegovih pomagača Osmana Mehmedagića i Kemala Ademovića (sada člana Naroda i pravde)” – kazao je Garaplija a prenosi Dnevni avaz.

Međunarodni monitornig

Istakao je kako već 30 godina upozorava na duboku državu te kako je došlo vrijeme da se pokaže da li je pravna država jača od duboke države. Garaplija je prijavu proslijedio i Uredu visokog predstavnika (OHR), s ciljem da ova institucija vrši monitoring nad procesom, odnosno postupanjem u vezi sa podnesenom krivičnom prijavnom.

”Pokazao sam da je krajnje vrijeme da pravna država uđe u konačan obračun s dubokom državom. Krivičnu prijavu i zamolnicu za urgenciju, odnosno monitoring procesa, predao sam visokom predstavniku ne zato što ne vjerujem u pravosuđe, vjerujem da imamo veliki broj poštenih u pravosuđu, Tužilaštvu, istražnim agencijama, koji će ući u konačan okršaj s jednom dokumentirano dubokom državom, ali onako kako pravi profesionalci rade” – zaključio je Garaplija.

Organizirali grupu za ubistvo Ramiza Delalića Ćele

U obrazloženju krivične prijave Garaplija navodi:

  • Izetbegović, Ademović, Mehmedagić i druga NN lica u periodu od 2006. do 2007. godine organiziraju kriminalnu grupu za likvidaciju Ramiza Delalića, komandanta 9. brdske brigade Armije RBiH, a nad kojim su prije antentata određeni vremenski period neovlašteno vršili tajni nadzor komunikacija i praćenja kretanja kako bi saznali mjesta njegovog boravka i navike.

Ubistvo Joze Leutara

Jozo Leutar vodio je specijalnu istragu o pronevjerama ratnih donacija za odbranu BiH i veliki iznosa novca na računima bh. kompanija u inozemstvu. Nakon saznanja da je Leutar, putem zvaničnih kanala saradnje sa međunardonom policijskom agencijom Interpol, dobio dokumentaciju kojom se dokazuje upetljanost tadašnjeg najvišeg državnog vrha, s Alijom Izetbegovićem na čelu, organizirana grupa s Bakirom Izetbegovićem, Kemalom Ademovićem, Osmanom Mehmedagićem na čelu, kao visokim rukovodiocima tajne policije, a pod kontromom klana Izetbegović, te drugim osobama iz vrha sigurnosnog sektora, priprema, organizira i naređuje likvidaciju Joze Leutara s ciljem zataškavanja svih njegovih saznanja o visokoj korupciji i kriminalu do kojih je došao – ističe se u krivičnoj prijavi.

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO: Prošle godine je Garaplija podnio krivičnu prijavu protiv ”paraobavještajne mreže” u službi ”duboke države” koju čine:

  • Vedrana Mijović, tužilac Tužilaštva BiH
  • Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH
  • Mijo Krešić, bivši zamjenik Ministra sigurnosti BiH
  • Enver Mujezinović, suosnivač društva ”PRO VERITAS’ d.o.o Sarajevo
  • Dalida Burzić, suspendovana sudija Suda BiH
  • Mladen Jovanović, inspektor Federalne Uprve Policije FMUP-a
  • Edin Vranj, suosnivač i direktor društva ”PRO VERITAS” d.o.o Sarajevo
  • ”PRO VERITAS” Agencija za konsalting i sigurnost u poslovanju d.o.o Sarajevo
  • NN lica

U prijavi se navodi da su ova lica, kao organizirana grupa udružena u cilju lažnog prijavljivanja, uticaja na svjedoke, kompromitacije rukovodstva i međunarodnih projekata Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti civilne zaštite, rušenje međunarodnog ugleda Bosne i Hercegovine, zaustavljanje provedbe realizacije projekta od značaja za integraciju civilne zaštite BiH, te u cilju kompromitacije Dragana Mektića, tadašnjeg ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina njegovog šefa kabineta i dr.sc Samira Agića, njegovog pomoćnika za zaštitu i spašavanje i dr.sc Edina Garaplije, tehničkog konsultanta i vanjskog člana tima za provedbu međunarodnih projekata u oblasti zaštite i spašavanja, kako bi sebi pribavili materijanu, poslovnu i političku korist i oštetili državni budžet za preko milion maraka te nanijeli štetu ugledu BiH pred međunarodnom zajednicom.

Nastaviće se…