Vijeće sigurnosti UN-a održalo je jučer redovnu polugodišnju debatu o situaciji u Bosni i Hercegovini. Obratili su se predstavnici mnogih zemalja, ali i visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt.

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jučer, 15. maja se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Takozvani izvještaji koji vam stižu iz entiteta Republika Srpska su pravno neutemeljeni, počeo je svoj govor Denis Bećirović, pojasnivši: “Prema Povelji, država je ta koja se obraća UN-u i jedino je ona predmet međunarodnog prava, a to je ovdje međunarodna i suverena država BiH!”

Bećirović je na početku govora još smatrao da je potrebno naglasiti kako, bez obzira na pritiske, blokade i različite situacije s kojima se suočava naša država, i tokom rata i tokom mira, uništavanje BiH nije moguće. BiH je članica Vijeća Europe, UN-a i država koja je na pola puta ka EU, podsjetio je, te zahvalio EU i NATO-u na posvećenosti i podršci koju daju BiH.

Komentirajući rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Bećirović je poručio kako svijet treba znati istinu o genocidu, koji je činjenica koju su utvrdili najviši sudovi UN-a.

Također je, konteksta radi, podsjetio na izvršnu presudu u kojoj se navodi kako u BiH nije bilo građanskog rata već međunarodni oružani sukob.

Ove godine obilježit ćemo 29. godišnjicu genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. To je strašni podsjetnik na historiju BiH, ali i upozorenje da moramo biti budni. Presude najviših sudova kažu da je počinjen genocid. To je pravna činjenica. Nažalost, lideri entiteta RS-e ne poštuju presude ovih sudova.

Nadalje, oni slave presuđene ratne zločince i kažu da će i dalje provoditi mjere takvih ratnih zločinaca. To se može shvatiti kao prijetnja počinjenja novog genocida i zato je važno da UN usvoji rezoluciju, ona je od najveće moguće važnosti za širenje istine o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima i važan civilizacijski korak u borbi za istinu i pravdu”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva naše države.

Detaljno je i analitički precizirao načine na koje vlasti RS-a ne poštuju Daytonski sporazum, već ga tumače selektivno i time potkopavaju nezavisnost, suverenitet i državnost BiH. 

“S takvom neodgovornom politikom prijete miru i stabilnosti BiH, o čemu govori i posljednji izvještaj visokog predstavnika. Opasni napadi na ustavni poredak su u toku, a mir i stabilnost BiH su ugroženi antiDaytonskim politikama vlasti entiteta RS. Oni godinama pokušavaju promijeniti njegove temeljne odluke i provode pravno nasilje! Ured visokog predstavnika i Ustavni sud su pod napadom – sve su to institucije iz Daytonskog sporazuma, a u RS-u žele postati ‘najviši tumači’ ovog sporazuma”, govorio je Bećirović, poručivši kako su visoki predstavnici donosili važne odluke koje su pomagale građanima BiH.

One nisu prijetile suverenitetu BiH već su sačuvale mir. Iz tog razloga je izuzetno važno da se jačaju institucije visokog predstavnika, a njegove odluke moraju biti sprovedene u djelo na cijeloj teritoriji BiH. To se mora osigurati de jure i de facto, rekao je Bećirović, a onda je okupljenim predstavnicima država govorio o pet glavnih obmana koje provode politički lideri RS-a. 

Jedna je prevara priča o suverenitetu. Jedan entitet u suverenoj državi nema suverenitet. Samo država ima suverenitet. U Daytonskom sporazumu se devet puta spominje suverenitet i isključivo se veže za državu BiH.

Druga prevara je pitanje kontinuieta. Članom 1 Ustava se ističe kako samo BiH ima kontinuitet, a entiteti postoje od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Treća zabluda je to što se vlasti RS vežu za rješavanje ustavnih sporova, a ne može entitet rješavati pitanja državnog ustavnog suda.

Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Daytonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku. 

Peta je kako Srbija je garant Daytonskog sporazuma . To nije tačno, oni su jedna od tri strane potpisnice”, objasnio je.

Pričao je Bećirović i kako prisustvo EUFOR-a ima ključnu ulogu, naročito da se sačuva sigurnost povratnika u RS-u “koji su više puta ciljano napadani”, kako presude Europskog suda za ljudska prava zahtijevaju da BiH promijeni političku paradigmu i usvoji demokratske standarde, da štiti pojedinačna prava građana, a ne da se isključivo bavi kolektivnim pitanjima naroda.

“Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da se realiziraju opasne politike koje zagovaraju mijenjanje državnih granica u jugoistočnoj Europi. Predsjednik RS-a zagovara ujedinjenje RS-a, Srbije i Crne Gore i zato direktno poziva na uništenje nekoliko država članica UN-a i to je teška prijetnja europskom miru. Pozivam vas da sačuvamo mir i stabilnost u BiH i regionu. Uvjeren sam da je to cilj i u BiH, ali i UN-u.”, zaključio je on u svom govoru, prenosi Radio Sarajevo.