Oružani napad na premijera Slovačke Roberta Fica izvršio je, prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažu mediji, 71-godišnji književnik Juraj C..

Slovačka vlada rekla je da se premijer Robert Fico, koji je pogođen u abdomen nakon sjednice Vlade u Handlovi, nalazi u u životnoj opasnosti nakon pokušaja atentata.

– U ovom trenutku se helikopterom prevozi u Bansku Bistricu. Put do Bratislave bi trajao predugo, a potrebna je hitna intervencija. Narednih nekoliko sati je ključno – saopćeno je iz Ficovog kabineta.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak trenutka kada se kobni događaj desio.

Na snimku se vidi Fico kako ranjen leži na trotoaru, okružen tjelohraniteljima, koji ga nakon toga podižu i nose do automobila. Kako pišu slovački mediji, pucnjava se dogodila nakon što je Fico izašao iz sale te došao među okupljene ljude. “Pucnjava se dogodila u gradu Handlova. Fico je ranjen te je prebačen u bolnicu”, navode slovački mediji.

Za sada nisu poznati detalji ovog incidenta, a brojne policijske snage nalaze se na terenu. Prema posljednjim informacijama, napadač je uhapšen.

Navodni napadač rođen je 1953. godine i već dugi niz godina živi u Levicama. Prema javno dostupnim informacijama, jedan je od osnivača ljevičarskog književnog kluba Duga, u kojem je aktivan od 2005. godine. On je prije osam godina na internetu objavio da prikuplja potpise za osnivanje političke stranke protiv nasilja, kada je rekao: “Nasilje je često reakcija ljudi, kao oblik izražavanja prostog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne nasilni”.

U saopćenju za javnost iz Ficovog kabineta su naveli kako je na slovačkog premijera ispaljeno više metaka i da se nalazi u životnoj opasnost. On je navodno već dugo u operacionoj sali.

Smartinfo.ba