Država na udaru. Kontakt tačka BiH za saradnju sa EUROPOL-om razotkrila je zloupotrebu sistema u Bosni i Hercegovini ali i namjere politike preko svojih poslušnika za ovladavanjem sigurnosnog sektora u BiH. Od same lokacije gdje je smještena, što je prevashodan cilj za direktnim utjecajem i razdvajanjem nadležnosti od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela do imenovanja osoba sumnjive prošlosti i jasnih namjera za ovladavanjem sigurnosnim sektorom u BiH.

U ovom istraživanju, donosimo vam informacije o tome, kako i na koji način je politika iz RS-a ovladala sigurnosnim sektorom u BiH i ko su uposlenici čija je očigledna namjera zloupotreba ovog sektora.

Poznato je od ranije kako je stav Direkcije za koordinaciju policijskih tijela bio taj da Nacionalna kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om mora biti smještena u Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju DKPT-a gdje su smješteni i drugi kanali za razmjenu informacija, međutim Nacionalna kontakt tačka smještena je u okviru Ministarstva sigurnosti BiH kojim trenutno rukovodi Nenad Nešić.

Šefica Kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om je Irena Marelj, međutim ona je tu samo figura. Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić ima svog poslušnika i izvršitelja. On se zove Danijel Manuga i zamjenik je koordinatora Nacionalne kontakt tačke BiH za saradnju sa EUROPOL-om. Upravo zato, dobro upućeni izvori smartinfo portala tvrde da je Irena šefica na papiru a Danijel u praksi. Nije Maunaga jedini operativac. Kada se sjedište Nacionalne kontakt tačke smjestilo pod ‘nadzor’ ministarstva sigurnosti odnosno konkretnije Nenada Nešića, imenovani su i ‘podobni’ kadrovi. Tako je umjesto pripadnika državnih policijskih agencija na mjesto Oficira za vezu iz BiH u sjedištu Europola u Haagu postavljen Aleksandar Stjepanović, također pripadnik MUP Republike Srpske. Stjepanovića je predložio bivši SDA-ov ministar sigurnosti naše zemlje Selmo Cikotić.

Kako rade Nešić i Maunaga

Primjer je akcija SEE JAD, zahtjevna i obimna operativna akcija za Jugoistočnu Evropu. Kako su mediji ranije izvještavali, ovu akciju već duži period vodi Direkcija, ali Maunaga smatra da bi ovu akciju trebalo izuzeti po svaku cijenu, a u vezi čega su već pokrenute aktivnosti.

Stoga će se trebati odgovoriti na pitanje jesu li razlog tome podaci iz SKY i ANOM aplikacije koje dolaze u BiH, ali ih ne dobijaju sve agencije u BiH, već Nešić i Maunaga određuju kome će šta dodijeliti. Naravno, najviše podataka upućuju prema MUP-u Rs!?

Analitikom se dolazi do zaključka da je cilj preuzimanje podataka iz SKY i ANOM aplikacija a sa ciljem spriječavanja daljeg eventualnog zakonskog djelovanja prema podacima dobivenim iz navedenih aplikacija. Pojednostavljeno, riječ je o političkoj zaštiti kriminalaca s obzirom na to da postoje indicije kako je upravo značajan dio kriminalne strukture razotkrivene u prepiskama SYK i ANOM, vezano za visokopozicionirane političare u BiH, a na način da se dobiveni dokazi unište.

Europol reagovao

Kao važan operativac pojavljuje se Danijel Maunaga. On dolazi iz struktura MUP RS-a a na poziciji je upravo kao Nešićev pijun u ovladavanju ovog, u sigurnosnom sistemu BiH, vrlo važnog sektora. Postoje indicije da plan dvojca Nešić-Manuaga već djeluje operativno. Prema našem istraživanju, neke akcije su stopirane na način da se informacije proslijeđuju licima za koje EUROPOL ima određena saznanja o činjenju krivičnih djela.

Tajni podaci, koje Europol dostavlja bh. policijskim agencijama, cure. U velikom broju slučajeva radi se o dešifrovanim porukama iz aplikacija Sky i Anom, koje bi domaće policijske agencije i tužilaštva trebale koristiti za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala. Da je operacija Nešić-Manuaga na neki način razotkrivena, svjedoči i reakcija EUROPOL-a iz marta mjeseca ove godine kada je upućen zahtjev Tužilaštvu BiH tražeći da provjere gdje je “rupa” u BiH kroz koju cure informacije koje se šalju našoj zemlji.

Ko je Danijel Maunaga?

Danijel Maunaga je glavni inspektor iz MUP-a RS te zamjenik koordinatora Nacionalne kontakt tačke za saradnju BiH sa EUROPOL-om. Maunaga je ovdašnjoj javnosti nepoznat, izuzev jednog novinarskog istraživanja, objavljenog ranije ove godine, a u kojem se na direktan način povezuje sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem.

‘Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg vijeka’

Aktivan na društvenim mrežama, Maunaga je na svom telegram nalogu je u subotu 4.5.2024. godine objavio status sa fotografijom na kojoj se nalazi nekoliko oznaka. Među njima, na torbi ima patch Wagner grupe a koja je, podsjećamo, od strane OSCE-a proglašena terorističkom grupom. Danijel Maunaga je čovjek koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u međunarodnoj policijskoj saradnji sa EUROPOL-om a javno podržava Wagner grupu.

Podsjetimo da je Evropsko Vijeće u decembru 2021. uvrstilo Wagnerovu grupu i neke od njenih ključnih članica pod režim restriktivnih mjera zbog teških kršenja i zloupotreba ljudskih prava. U januaru prošle godine Sjedinjene Američke Države su službeno proglasile Wagner Grupu, povezanu s ruskim Kremljem, transnacionalnom kriminalnom organizacijom i sankcionirale niz povezanih subjekata.

Kako je u septembru prošle godine izvjestio BBC, Wagner grupa formalno je proglašena i zabranjena kao teroristička organizacija u Velikoj Britaniji. Prema izdanom nalogu, krivično djelo je podržavanje ove grupe. Ovo uključuje organizovanje sastanaka radi unapređenja aktivnosti, izražavanje podrške ciljevima ove grupe i isticanje Wagnerove zastave ili logotipa. Za nepoštivanje je zaprijećena kazna od 14 godina zatvora.

Poštovaoci Wagnera u sigurnosnom sektoru BiH

Ovo je samo jedan u nizu primjera da se u jedan od najvažnijih sektora – sigurnosni- u BiH uvukao određen broj osoba čiji zadatak očito nije borba protiv kriminala i zaštita sigurnosti BiH već sasvim suprotno. S toga bi domaće institucije zadužene za provedbu zakona a posebno institucije sigurnosnog sistema, trebale provjeravati svoje zaposlenike i njihovo javno djelovanje.

Nastaviće se…