smartinfo

Crnolistaši iz BiH: Plata za rad protiv države!

Djelovanje na štetu interesa Bosne i Hercegovine, podrivanje suvereniteta i državotvornosti, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje entitetskih odnosno nižih nivoa vlasti a slabljenje državnih institucija te kriminal, korupcija, nepotizam i zagovaranje međunacionalne netrpeljivosti i razdora.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih su pojedini politički zvaničnici u BiH uvršteni na listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država. Zbog toga, banke ne žele sarađivati sa njima. A oni ne mogu primati novac. Sada traže izmjene zakona kako bi nastavili primati platu za rad protiv države BiH i njenih interesa.

Slučaj Federacija BiH

Sredinom 2022. godine Sjedinjene Države odnosno njihovo Ministarstvo finansija uvrstili su Marinka Čavaru, tadašnjeg predsjednika Federacije BiH na listu osoba koje se nalaze pod sankcijama ove zemlje. Kako je navedeno u saopštenju, razlog su njegovi postupci koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH. Dodali su kako njegove destabilizirajuće aktivnosti ometaju budućnost koju je BiH odabrala u euroatlantskoj zajednici naroda i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal.

Na osnovu te odluke, banke u Federaciji BiH su počele zatvarati račune osobama koje su na američkoj crnoj listi. Jedan od njih je naravno i sadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara. On nezadovoljan takvim postupkom banaka, uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem se žali da više ne može primati platu, te da su mu ugrožena ljudska prava.

Ranije je za naš portal na ovu temu govorila ekonomski ekspert Svetlana Cenić koja je, situaciju sa zahtjevom Čavare da mu se pronađe rješenje za isplatu plate, objasnila ovako:

“Ako je konkretno u ovom slučaju, Marinku Čavari već dozvoljeno i da se kandiduje, sada više po novoj odluci Visokog predstavnika ne bi mogao, ali ako mu je dozvoljeno i da se kandiduje i da se aktivno bavi politikom, onda treba i da dobija naknadu za taj rad, a kako, to neka država riješi. Neka traži instrukcije kako će rješavati taj problem. I nije samo u pitanju on nego su u pitanju svi koji su na crnoj listi.”

To iznalaženje rješenja potraženo je u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul je predložio izmjene zakona kojima će se omogućiti isplata plata u gotovini zvaničnicima koje su sankcionisale Sjedinjene Američke Države.

Suština izmjena koje je predložio HDZ-ov parlamentarac jeste da se zvaničnicima državne vlasti omogući ono što je nedavno omogućeno zvaničnicima vlasti Republike Srpske, a to je da im se plata daje u gotovini.

Slučaj Republika Srpska

Platu ne mogu primati ni Željka Cvijanović niti Milorad Dodik. Međutim, ranije su vlasti RS-a objavile javnu nabavku za prijavu pošti preko kojih bi se sankcionisanima plata isplaćivala u gotovini. Na tu javnu nabavku se prijavila Pošta RS dok se BH Pošta i Pošte Hrvatske nisu prijavile. Tako da državni zvaničnici iz RS-a, kao što je Cvijanović, platu mogu primati preko Pošte RS.

Za sankcionisane iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je Čavara, nije pronađeno rješenje i plate im se još ne mogu isplaćivati.

Sve ovo je ogolilo suštinu politike osoba koje rade protiv interesa Bosne i Hercegovine. Posebno se to odnosi na zvaničnike iz RS-a, koji u svojim javnim istupima i djelovanju njegiraju Bosnu i Hercegovinu i osporavaju njene institucije, čine korake ka destabilizaciji ali bi novac za to rado da primaju.

Reakcija ambasade SAD u BiH

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom prijedloga izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini koje je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH jučer iznio poslanik HDZ-a Predrag Kožul.

“Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.

Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Moris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.

Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, poručeno je iz Ambasade SAD.

Exit mobile version