U razgovoru za naš portal stručnjakinja u oblasti ekonomije, Svetlana Cenić, prokomentarisala je trenutnu situaciju nemogućnosti primanja plata osoba koje se nalaze na američkoj crnoj listi.

“Sve banke su već poslale pismo o raskidu ugovora tekućih računa svih koji su na crnoj listi. Država mora da obezbijedi način na koji će im se isplaćivati plata, jer niko nikome ne može uskratiti platu. Pravo na rad nisu izgubili, što znači da moraju dobijati naknade. S obzirom da mi više nemamo onu čuvenu SDK (službu društvenog knjigovodstva), nego sve obavljaju komercijalne banke, sada država mora da pronađe način kako će oni i putem kojeg računa primati svoje plate.”, ističe Cenić.

Dodala je kako su ranije osobe koje su se nalazile na crnoj listi imale jedan račun s kojeg su mogle podizati platu. “Tako da oni koji su bili ranije na crnoj listi, pa čak i oni koji su bili na listi OHR-a, pa im se pridružila američka ambasada, imali su jedan račun u banci s kojeg su mogli samo podizati i primati platu i ništa više. Nisu mogli otvarati, i ne mogu ni danas dan otvarati nove račune, a posebno nisu mogli primati nikakve uplate iz inostranstva.”

Konkretno slučaj Marinka Čavare, Cenić je objasnila na sljedeći način. “Ako je konkretno u ovom slučaju, Marinku Čavari već dozvoljeno i da se kandiduje, sada više po novoj odluci visokog predstavnika ne bi mogao, ali ako mu je dozvoljeno i da se kandiduje i da se aktivno bavi politikom, onda treba i da dobija naknadu za taj rad, a kako, to neka država riješi. Neka traži instrukcije kako će rješavati taj problem. I nije samo u pitanju on nego su u pitanju svi koji su na crnoj listi.”

O tome ko će najviše osjetiti posljedice ovakve odluke i zašto, naša sagovornica kaže:

“Velike će ovo ostaviti posljedice na banke i bankarski sistem, jer rečeno je da ako ostave račune osoba koje su na crnoj listi, ugasit će im swift. To znači rušenje kompletnog sistema, što nijedna banka sebi neće dozvoliti. Radije će se odreći nekoliko klijenata, jer to je šačica u usporedbi s ostalima, nego da izgubi mogućnost swifta i platnog prometa s inostranstvom.”, te zaključuje, “U ovom slučaju je potez na državi i institucijama kako će omogućiti da ti ljudi primaju plate. Ljudska prava jesu u pitanju, a to je pravo na naknadu za rad.”

Podsjetimo da su banke u Federaciji BiH počele zatvarati račune osobama koje su na američkoj crnoj listi. Jedan od njih je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara, koji je uputio pismo Vijeću ministara BiH u kojem se žali da više ne može primati platu, te da su mu ugrožena ljudska prava.