Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić i bivši direktor Granične policije, osumnjičen je za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja i ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine. Galić je pobjegao iz BiH što je potvrdilo Tužilaštvo BiH.

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što su jutros pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju.

Ovu informaciju donosi Istraga.ba i dodaje kako je Galić trebao biti uhapšen u okviru akcije koja se provodi po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine usmjerene protiv krijumčara akciznim robama.

Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obnašao dužnost direktora Granične policije BiH. Informacije o Galićevom kriminalu prikupljene su nakon raspakivanja Sky aplikacije. Akciju provodi više policijskih agencija u saradnji sa EUROPOL-om.

Po naredbi Tužilaštva BiH lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske, Bago Ivica, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, dana 08.07.2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

“Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice. Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, jučer u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi”, naveli su iz Tužilaštva.