Tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida u Srebrenici prošli su kroz Sarajevo, gdje se tužna kolona nakratko zaustavila ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnih godina, okupljeni građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina kolonu su ispratili učenjem Fatihe i postavljanjem cvijeća na vozila s tabutima, odajući tako počast žrtvama.

Ispraćaju su prisustvovali i brojni domaći zvaničnici i predstavnici međunarodne zajednice, javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine te predstavnici vjerskih zajednica.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ovom se prilikom obratio medijima, rekavši da su ovo teški momenti za našu zemlju i za cijeli civilizovani svijet.

“Mi smo ovdje došli da iskažemo pijetet prema žrtvama jedinog genocida na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata. Genocid je počinjen nad Bošnjacima i to su presudili najviši sudovi UN-a, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Te sudske presude više nikada i niko ne može izbrisati iz historije čovječanstva”, istakao je Bećirović.

Dodao je da su i Ujedinjene nacije napravile veliku grešku u Srebrenici, što je priznao i bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan. Kako kaže, Annan je u svom izvještaju iz 2000. godine naveo da Ujedinjene nacije također nisu sagledale zlo koje se nadvilo nad Srebrenicom i Bosnom i Hercegovinom.

“Zbog toga, ovo je velika opomena cijelom čovječanstvu i zbog toga svi treba da poštuju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija, pogotovo države članice. Osim presuda sudova UN-a, postoje i brojne rezolucije koje su usvojile brojne druge države. Od 23. maja ove godine imamo i Rezoluciju Generalne skupštine UN-a. Istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima niko i nikada više ne može izbrisati”, kazao je Bećirović.

@smartinfo.ba

Bećirović nakon prolaska tabuta kroz Sarajevo

♬ original sound – smartinfo.ba

Ekshumirane i identifikovane žrtve genocida počinjenog u i oko Srebrenice u julu 1995. godine biće ukopane u Memorijalnom centru Potočari u četvrtak, 11. jula.

Među 14 žrtava koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi nalaze se dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, a ekshumirani su tek u maju prošle godine, na području opštine Srebrenica. On će biti ukopan uz svog brata Hazima, koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će u četvrtak biti ukopana jeste Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe, imao je 68 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani braća Hasib i Ćamil Efendić. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara, i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačni smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

U četvrtak, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari biće ukopaniHasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reekshumacije te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Reekshumacija će trajati do 22. jula.

Podsjećamo da je Generalna skupština UN-a u maju ove godine usvojila prijedlog da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Ni ove, kao ni prethodnih godina, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije prihvatilo inicijativu da se 11. juli proglasi Danom žalosti na prostoru cijele BiH. Dan žalosti obilježit će se samo na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.