Danas će mostarski Velež odigrati utakmicu 1. pretkola UEFA Konferencijske lige. Na “Grbavici” će dočekati Inter Club d’Escaldes, momčad iz Andore.

Plasmani Rođenih na UEFA takmičenjima

Fudbalski klub Velež po treći put igra UEFA Konferencijsku ligu. Prvu Konferencijsku ligu Velež je igrao 2021. godine. Tada je prošao u treći krug takmičenja nakon što je savladao Coleraine iz Sjeverne Irske u prvom krugu, a zatim Athens iz Grčke.

Međutim, u trećem krugu Rođene su savladali Šveđani, tačnije ekipa Elfsborga. Prvu utakmicu odigrali su neriješeno, ali je Elfsborg u revanš utakmici ostvario pobjedu od 4:1.

Naredne, 2022. godine, kao osvajači Kupa Bosne i Hercegovine, odmah su igrali drugi krug Konferencijske lige. Ipak, protivnik Veleža bio je Hamrun Spartans (Malta) kojeg nisu mogli savladati.

Da li će Velež nadmašiti svoj dosadašnji uspjeh?

Ove godine, u utakmici 1. pretkola UEFA Konferencijske lige, Velež će odmjeriti snage sa timom iz Andore, a radi se o Inter Club d’Escaldesu. Escaldes je u sezoni 2023/24. zauzeo drugo mjesto na tabeli prve lige Andore.

Utakmica će se igrati na stadionu „Grbavica“ s početkom u 20:00 sati. Naša ekipa bit će na susretu tako da možete očekivati informacije „iz prve ruke“.

Evropske utakmice i prvi nastup s novim trenerom

Fudbalski klub Velež u prethodnom periodu suočio se sa određenim komplikacijama u redovima stručnog štaba. Dean Klafurić, koji je do nedavno bio trener mostarke momčadi, sporazumno je raskinuo ugovor s Veležom 17. juna ove godine.

Raskid ugovora bio je iznenađenje za Upravu kluba, ali to je bila želja Klafurića koji je smatrao da u ovoj sezoni neće moći doprinijeti uspjehu Veleža. Od 1. jula, Klafurić je trener kluba TSC Bačka Topola koji nastupa u Superligi Srbije.

Na mjesto šefa stručnog štaba došao je Damir Čanadi koji je fudbalsku karijeru izgradio, ali i završio u austrijskim klubovima.

Foto: FK Velež/Trener Damir Čanadi