Prošlogodišnji strašni zemljotres magnitude 7,8 po Rihteru koji je pogodio Tursku i Siriju i u kojem je stradalo više od 50 hiljada ljudi, a mnogi su ostali bez domova i nisu se još uvijek oporavili, potresao je stanovništvo širom svijeta.

U ranim jutarnjim satima došlo je do zemljotresa magnitude 7,4 po Rihteru s epicentrom na Tajvanu, a pogođeni su i Japan, Filipini i Kina. U najvećem potresu na Tajvanu u zadnjih 25 godina za sada je poginulo devet osoba, a povrijeđeno je više od 800, dok je 50 osoba nestalo na putu do nacionalnog parka.

U našoj zemlji su u zadnje vrijeme prisutna podrhtavanja tla, a upravo jučer i danas mogla su se osjetiti dva manja. Rezultat je to zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru, ovaj posljednji danas u 12:40, 38 km od epicentra u mjestu Nikšić, a pogođene zemlje su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina, potvrđeno je na službenoj stranici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Podsjetimo da su se na području Bosne i Hercegovine 14. marta osjetila dva zemljotresa. Prvi s epicentrom u Crnoj Gori čija je magnituda iznosila 5,4 Rihtera, a desio se na samoj granici s našom zemljom, na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Plužine.

Epicentar drugog potresa bio je na području Gacka, Bosna i Hercegovina, čija je magnituda iznosila 3,1 Rihtera. Upravo su razlozi današnjih podrhtavanja tla, zemljotresi zablježeni sredinom marta, a kako nam je u razgovoru za naš portal objasnila seizmologinja, Merjema Genjac Zukić, bit će ih još.

“Sredinom marta, tačnije 14.03. svaki dan su zabilježeni potresi, stotinjak njih. Sve ovo su naknadna podrhtavanja tla, takozvani after šokovi. To je uobičajena pojava nakon jednog jačeg zemljotresa. Sve dok se zemlja ne smiri možemo ih očekivati i u narednom periodu, slična situacija je i u Stocu, gdje i dalje bilježimo naknadna podrhtavanja tla koja traju dosta kontinuirano.”

Razloga za strah i brigu nema, jer kako nam je rekla naša sagovornica jači potresi kao što su ovi u Turskoj i Tajvanu, naše područje neće pogoditi. “Zemljotresi kao što su ovi u Tajvanu i Turskoj su jači zemljotresi koji se dešavaju u jačim seizmogenim zonama. Kada je riječ o Balkanu, tačnije Bosni i Hercegovini mi se ipak nalazimo na mirnijem području. Tako da zemljotresi koji se maksimalno mogu očekivati prema prognostičkoj karti FHZBiH kreću se do nekih 6° Rihterove skale.”

“Kada govorimo o dijelovima naše zemlje koji su najčešće podložni podrhtavanjima tla, uvijek spomenemo Hercegovinu koja je podložna zemljotresima, također Banja Luka i centralni dio naše zemlje. Vjerovatnoća da će se zemljotres desiti je uvijek tu, ali očekivati možemo manja podrhtavanja, do većih zemljotresa ne bi trebalo doći.”, zaključuje Genjac Zukić.

Po svemu sudeći, stanovnici naše zemlje će osjetiti još koje podrhtavanje tla u narednom periodu. Međutim, razornih zemljotresa neće biti. Situacija na Tajvanu je i dalje neizvjesna, te se konačni broj žrtava i ukupna materijalna šteta još uvijek ne zna. Nakon zemljotresa koji je pogodio stanovništvo Tajvana u ranim jutarnjim satima, može se očekivati još manjih.