Iako je proljetno vrijeme gotovo uvijek nestabilno, nakon februara i marta, trend visokih temperatura se nastavio i u aprilu. Ove godine nisu zabilježene količine padavina uobičajne za ovaj period i tako će i ostati, barem kada je riječ o prvoj polovini mjeseca.

S Bakirom Krajinovićem, meteorologom Federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH razgovarali smo o temperaturama i prognozama koje nas očekuju sljedećih nekoliko dana.

“Danas, ali i narednih dana očekujemo dosta stabilno vrijeme. Padavina skoro neće ni biti, mada sušno vrijeme i nije toliko uobičajeno za mjesec april. Od 12. do 18. aprila možemo očekivati češće padavine, ali u manjim količinama. Tako da možemo reći da nas idućih 15 dana očekuje generalno stabilno vrijeme.”, kazao je Krajinović.

Što se tiče temperatura u narednim danima, naš sagovornik ističe da će one doista podsjećati na one ljetne, posebno u Hercegovini u periodu od 6. do 9. aprila. “Vrijednosti temperature zraka bit će natprosječno visoke, tako da se trend koji smo imali tokom cijele godine, visokih temperatura, nastavlja. Istakao bih period od 6. do 9. aprila kada u Bosni možemo očekivati maksimume do 25, a u Hercegovini do 28°C. Minimalne vrijednosti su također visoke, u Bosni od 6 do 11, a u Hercegovini između 8 i 13°C.”

Kada je riječ o jakim vjetrovima koji su bili prisutni prethodnih dana i za koje je bilo uključeno i narandžasto upozorenje, prognozni modeli predviđaju stabilnost.

“U prethodnim danima vremenske prilike je diktirala zračna masa koja je pristizala sa juga, pa smo u dva navrata imali i povećanu koncentraciju saharske prašine u atmosferi. Za jaki olujni vjetar bilo je uključeno i narandžasto upozorenje, a izmjerena je brzina vjetra i do 80 km/h. U narednim danima prognozni modeli ne pokazuju prisustvo jakih vjetrova.”

Proljeće je svakako godišnje doba u kojem se smjenjuju sve vremenske prilike, pa nas tako ne smiju iznenaditi ni eventualne promjene ovog lijepog, sunčanog vremena. Ipak Krajinović zaključuje sljedeće: “Sa sigurnošću možemo reći da će barem prva polovina mjeseca aprila proći u ozračju visokih temperatura.”