Foto: Copyright Ahmad Hasaballah/Getty Images

Rusija je izvršila masovni raketni napad na ukrajinske gradove u kojima je umrlo najmanje 20 ljudi. Pogođena je i dječja bolnica, a u napadu je poginulo najmanje sedmero djece. S druge strane u Gazi djeca provode šest do osam sati dnevno skupljajući vodu i hranu, noseći veliku težinu i prelazeći pješke velike udaljenosti.  

Svijet je odavno pokazao da ne mari za pravdu. Novim podacima iz ratnih područja evidentno je da osim pravde ne postoji ni empatija. Svjedoci smo groznih scena iz područja cijelog svijeta koja su pogođena ratom. Međutim, najnovija dešavanja s ratišta u Gazi i Kijevu primjeri su užasne istine, a to je da su upravo djeca najveće žrtve rata.

Rusi izvršili napad na dječju bolnicu

Nakon ruskih raketnih napada diljem Ukrajine poginulo je barem 20 osoba, javljaju ukrajinske vlasti. Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko potvrdio je da je napadnuta dječja bolnica Ohmadit. U napadu je poginulo barem sedmero djece, a nakon njega bolnica je evakuirana.

Barem desetero ubijeno je u centralnom gradu Krivi Rih, a troje u istočnome Pokrovsku.

Napad na Krivi Rih potvrdio je na Telegramu Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave u tome gradu, da je osim desetero umrlih ozlijeđena 31 osoba, od kojih desetero teško., prenosi Dnevnik.hr

Volodimir Zelenski, koji je u posjetu Poljskoj, rekao je da je Rusija ispalila oko 40 raketa na brojne mete diljem zemlje i time izvršila masivan napad na Ukrajinu.

“Kijev, Dnipro, Krivi Rih, Slovjansk, Kramatorsk… Više od 40 raketa različitih tipova pogodilo je stambene zgrade, infrastrukturu i dječju bolnicu”, rekao je Zelenski.

On je kazao da je Okhmatdyt jedna od najvažnijih dječijih bolnica ne samo u Ukrajini nego i u Evropi.

“Bolnica je oštećena u ruskom udaru, a ispod ruševina ima ljudi; tačan broj ozlijeđenih i poginulih nije poznat. Svi sada pomažu u raščišćavanju ruševina: liječnici i obični ljudi. Rusija definitivno zna na što gađaju njeni projektili i mora u potpunosti odgovarati za sve svoje zločine: nad ljudima, nad djecom i protiv čovječanstva općenito. Najvažnije je da svijet o tome ne šuti i da svi vide što je Rusija i što radi”, kazao je Zelenski.

Djeca u Gazi provode do osam sati dnevno skupljajući vodu i hranu

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) tvrdi da djeca u Gazi provode šest do osam sati dnevno skupljajući vodu i hranu, noseći veliku težinu i prelazeći pješke velike udaljenosti.  

“Sanitarni objekti i infrastruktura ozbiljno su ugroženi, prisiljavajući hiljade porodica da se oslanjaju na morsku vodu za pranje, čišćenje, pa čak i piće”, navela je agencija na platformi X, uz novi poziv na prekid vatre, prenose mediji.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, suočava se s međunarodnom osudom zbog svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu.

Ubijeno je više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 87.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Skoro devet mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze leže u ruševinama u jeku blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.