Isti scenario za Kurban-bajram dočekali su Muslimani u Gazi, koji su i prvi Bajram, odnosno onaj nakon mjeseca Ramazana obilježili u katastrofalnim uslovima. Iako bi prava riječ bila proslavili, u ratnoj situaciji koja traje od oktobra i prelazi sve granice, nemoguće je upotrijebiti u ovom kontekstu.

Kada sam pisala tekst o situaciji u Gazi za vrijeme Ramazanskog bajrama pomislila sam da postoji tračak nade da ovaj barem dočekaju u boljim uslovima, ako ne u miru. Naprotiv, u međuvremenu desio se napad na Rafah, humanitarno područje u kojem su pogođeni šatori za raseljene, a stradali su i žene i djeca.

Podsjećamo da su do 10. juna ove godine podaci o žrtvama u Gazi: najmanje 37.124 poginulih, uključujući više od 15.000 djece. Ozlijeđeno je više od 84.712 ljudi. Traga se za više od 10.000. Osim toga, na okupiranoj Zapadnoj obali poginulo je najmanje 534 osobe, uključujući više od 134 djece.

Ima li nade za postizanje dogovora?

Nakon nekoliko pokušaja da se postigne dogovor između Izraela i Hamasa, ovaj put je grupa Hamas saopštila da je dostavila odgovor na plan o prekidu vatre u Gazi, koji podržavaju SAD, a visoki zvaničnik grupe rekao je da i dalje zahtjeva i od Izraela trajni prekid vatre.

U saopštenju, Hamas i njegov saveznik Palestinski islamski džihad (PIDž), izrazili su spremnost da se postigne dogovor.

Predloženi plan, koji je u ponedjeljak odobrio Savjet sigurnosti UN-a, poziva na prekid vatre u periodu od šest sedmica, koji bi na kraju postao trajan.

Katar i Egipat, koji su, zajedno sa SAD, posredovali u pregovorima Izraela i Hamasa, potvrdili su da su palestinske grupe dostavile odgovor na prijedlog plana.

U saopštenju od utorka uveče, Hamas je pozvao na „potpuni prekid” borbi u Gazi.

„Odgovor daje prioritet interesima našeg palestinskog naroda i naglašava neophodnost potpunog zaustavljanja tekuće agresije na Gazu.”, saopštili su Hamas i PIDž.

Grupe su dodale da su spremne da se „pozitivno angažuju na postizanju sporazuma kojim bi rat bio završen”.

U drugoj fazi bi Hamas oslobodio preostale taoce i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze kao dio „trajnog” primirja, ali bi ovo drugo i dalje bilo predmet pregovora.

Izraelski prijedlog nije javno objavljen i nejasno je da li se razlikuje od onoga što je Biden saopštio 31. maja.

Hamasu je predstavljen nekoliko dana prije Bidenovog govora.

Netanjahu je otkrio da je njegov ratni kabinet odobrio plan, ali nije izrazio nedvosmislenu podršku za njega.

Članovi njegovog kabineta krajnje desnice zaprijetili su da će napustiti koaliciju i izazvati pad vlade ako sporazum bude usvojen, jer ga doživljavaju kao poraz. Od početka rata, Netanjahu i njegovi saradnici su više puta kao glavni cilj isticali potpuno uništenje Hamasa.

Kolumbija pokazala humanost na djelu

Kolumbijska vlada će primiti i pružiti medicinsku skrb palestinskoj djeci povrijeđenoj u ratu koji već devet mjeseci vodi Izrael u Pojasu Gaze., prenosi Klix.

“Donijeli smo odluku o pružanju humanitarne pomoći palestinskoj djeci koja će sa svojim porodicama putovati u Kolumbiju na liječenje.”, objavila je zamjenica sekretara za multilateralne poslove Elizabeth Taylor Jay u Stockholmu, gdje boravi u državnom posjetu s kolumbijskim predsjednikom Gustavom Petrom.

Kako javlja AFP, predstavnica nije precizirala koliko će palestinske djece Kolumbija prihvatiti, kada bi mogla stići ili kako bi uspjela napustiti Pojas Gaze.

Predsjednik Petro, izabran 2022. kao prvi ljevičarski predsjednik u historiji Kolumbije, više je puta oštro kritizirao izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze.

U maju je najavio prekid diplomatskih odnosa s Izraelom i opisao vladu premijera Benjamina Netanyahua kao genocidnu u načinu na koji vodi rat u Pojasu Gaze.

Također je najavio da obustavlja kupovinu oružja koje proizvodi Izrael, koji je jedan od glavnih dobavljača ove južnoameričke zemlje. Prošle je sedmice kolumbijski predsjednik najavio da će njegova zemlja obustaviti izvoz uglja u Izrael za vrijeme trajanja rata.

Ima li narod u Gazi snage da obilježi i ovaj praznik?

Pored svih nedaća i tragične svakodnevnice koju narod u Gazi proživljava, njihova volja je ostala jaka u obilježavanju ovog praznika. Porušene džamije, gubitak bliskih osoba i članova porodice, gubitak domova, ništa od navedenog ih nije spriječilo da ostanu istrajni i obilježe praznik u skladu sa svojim mogućnostima.

Prema pisanju New Arab portala, ranije je istaknuti kurdski vjerski vođa iz regije Iračkog Kurdistana pozvao muslimane da daju prednost slanju pomoći ljudima u Gazi u odnosu na tradicionalno žrtvovanje životinja za Kurban-bajram.

“Veća je vrlina slati novac opkoljenom narodu Gaze nego kupovati stoku za klanje tokom muslimanskog svetog praznika Kurban-bajrama.”, nedavno je rekao kurdski vjerski vođa iz regije Iračkog Kurdistana.

Mula Kamaran Ali, sunitski kurdski vjerski vođa iz Sulejmanije, pozvao je kurdske muslimane i kurdske hodočasnike koji su trenutno u Saudijskoj Arabiji da pomognu narodu Gaze, koji se suočava sa glađu zbog izraelske blokade i kontinuiranih vojnih agresija od 7. oktobra.

“Ljudi u Gazi neizmjerno pate, a vidjeli smo snimke na kojima jedu travu iz očaja.”, rekao je navedeni portal. “Stoga je dužnost muslimana da šalju novac onima kojima je potrebna pomoć preko provjerenih dobrotvornih društava, umjesto da žrtvuju životinje.”

Snaga i volja naroda Gaze je ogromna. Međutim, upitno je koliko još ovaj narod može trpjeti i da li će izdržati još jedan praznik okružen bombama, mecima i glađu. Koliko još čovječanstvo može biti imuno i gledati scene djece kako umiru? Koliko još možemo živjeti bez empatije?