Slobodan Kakuća

Sarajevo je 1973. godine dobilo kandidaturu za održavanje Svjetskog prvenstva u stonom tenisu koje je održano od 5. do 15. aprila te godine. Takmičenje je održano u Skenderiji koja je sagrađena svega 4 godine ranije. Ovo je bila uvertira i proba Sarajeva da može biti domaćin velikim međunarodnim takmičenjima.

Intervju Slobodan Kakuća za smartinfo.ba

Hotel Holiday Inn Sarajevo je posebna olimpijska priča

Jedanaest godina kasnije stižu Zimske olimpijske igre a Sarajevo ih dočekuje itekako spremno.

Hotel Holiday Inn je otvoren 6. oktobra 1983 godine. Kompletan olimpijski komitet na čelu sa Juan Antonio Samaranch bili su naši gosti. On je bio smješten u petosobnom apartmanu hotela.

‘Imali smo posebno osoblje hotela koje je posluživalo goste iz Olimpijskog komiteta. Bila je velika kontrola, od policije, obavještajnih službi, inspekcija ali sve u hotelu je bilo besprijekorno.”, prisjeća se Slobodan Kakuća, tadašnji šef sale hotela Holiday Inn.

Slobodan Kakuća bio je zadužen za obučavanje osoblja novog hotela jer u to vrijeme nije bilo dovoljno obučenog personala za usluživanje gostiju. Organizacija Olimpijskih igara je velik poduhvat a hotel je trebao biti dom mnogim takmičarima, novinarima, predstavnicima Olimpijskog komiteta.

Najdraži gost je bio Jure Franko

Tada je Slobodan Kakuća, u dogovoru sa menadžmentom hotela, organizovao doček Jure Franka nakon što je osvojio medalju.

”Bilo je hladno tada, sjećam se da je fontana ispred hotela bila u potpunosti zaleđena. U sred fontane je bio Jure Franko, pored njega su stajali predstavnici hotela i mnogi gosti, tada sam donio bocu Dom Perignona sa čašama i na usred fontane Jure Franko je proslavio prvu medalju koju je Jugoslavija osvojila.”, kaže Kakuća i dodaje da je odmah nakon rata gost hotela bio Franko te ga je podsjetio na taj događaj.

Ispraćaj za Juan Antonia Samaranch ispred hotela

Tada smo svi radili kao jedno, govori Kakuća o timskom radu radnika hotela čija uloga je bila da, hotel učine toplim i ugodnim domom za mnoge tokom Zimskih olimpijskih igara.

Po završetku igara, pored mnogih gostiju, ambasadora, diplomatskog kora, mi smo ispred samog hotela nakon odlaska gospodina Samarancha, personal se sastao i to najmanje 50 ili 60 ljudi izašlo je da ispratimo Samarancha.”

By admin