Osmica i Debevec

Suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić uhapšeni su 18. decembra prošle godine zbog sumnje da su nezakonito izdavali naredbe za prisluškivanje telefona. Od tada se obojica nalaze u pritvoru.

Hapšenje i stavljanje u pritvor ovog dvojca, otvorilo je Tužilaštvu BiH mogućnost da proširi istragu, spriječi utjecaj na svjedoke i pribavi dodatne dokaze o koruptivno-kriminalnoj mreži čiji su predvodnici bili upravo oni. U međuvremenu saopšteno je da je Tužilaštvo BiH proširilo istragu protiv ovog dvojca koji je prvobitno bio osumnjičen za nelegalni prisluškivanje sudija i uposlenika Tužilaštva BiH.

Medijsko razotkrivanje

Prema pisanju istraživačkih novinara polako se razotkriva dubina ove kriminalne hobitnice koja je godinama zarobljenim držala Tužilaštvo BiH i Sud Bosne i Hercegovine. Krenimo redom. Debevec se sumnjiči za zloupotrebu položaja u smislu zloupotrebe sudačkog CMS-a. To praktično znači pogodovanje optuženicima za materijalnu korist. Informacije dostupne u javnosti govore da se tu posebno ističe ime bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

Zbog toga, u Tužilaštvu je saslušan Ljiljanko Palac biznismen koji je, prema svemu sudeći, bio veza između Ranka Debevca i Zdravka Mamića.

Drugi slučaj se odnosi na postupak vođen pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH i u pitanju je kompanija Kramar iz Ljubuškog. Tužilaštvo BiH sumnja da je kompanija Kramar, također preko biznismena Ljiljanka Palca, uspjela isposlovati presudu kojom joj je omogućen povoljniji uvoz automobila u BiH.

Ponovni pretresi imovine

Pripadnici SIPA-e su ponovo pretresli kuću pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. U međuvremenu, saznajemo, Tužilaštvo BiH još nije dobilo informacije putem vještačenja mobilnih telefona Ranka Debeveca, a posebno onog trećeg kojeg je Debevec pokušao prokrijumčariti preko advokatice Vasvije Vidović iz zgrade SIPA-e.

U obavljenim a i ponovnim pretresima stana Ranka Debeveca, pokloni za navodno pogodovanje u predmetima, nisu pronađeni. Ali priča ovdje ima zanimljiv nastavak. Sjetimo se da Debevec ima imovinu u Španiji. Apartman površine 99m2 koji se nalazi u mjestu Torremolinos, kupljen 1999. godine. Prisjetimo se da je u Španiji, Debevec koristio dodatak imenu Kaveson, pa se tako u dokumentima navodi kao Ranko Debevec Kaveson.

Šta će se saznati ukoliko Tužilaštvo BiH putem međunarodno pravne pomoći zatražiti dozvolu za pretres Debevcevog apartmana?

Disciplinski postupci prije hapšenja

Godine 2021, tada predsjednik Državnog suda Ranko Debevec, suočio se sa disciplinskim procesom nakon što nije prijavio stan u Španiji. Kada je došlo vrijeme za detaljniju istragu, slučaj je zatvoren za javnost. Njegov advokat je tada izjavio kako je Debevec samo suvlasnik stana i da nije morao prijaviti stan, jer ga je stekao prije nego što je postao sudija.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio je disciplinsku tužbu protiv Debevca 2. aprila 2021. godine. On se tom prijavom teretio za neprimjereni i namjerni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e, pritisak na tužiteljicu Vedranu Mijović te skrivanje podataka u svom godišnjem finansijskom izvještaju, odnosno činjenicu da posjeduje nekretninu u Španiji. Prvostepena komisija izrekla mu je javnu opomenu 4. augusta. U oktobru iste godine Drugostepena disciplinska komisija u ovom slučaju odbila je tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv predsjednika Suda BiH, čime je ovaj postupak okončan.

Osmica pred Sudom

I Osman Mehmedagić se u više navrata nalazio u sudnici. Podsjetimo da su Mehmedagić i Pekić optuženi da su tokom avgusta 2020. zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-e radi privatnih interesa, da bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora te agencije. Sud ga je oslobodio.

Slučaj diplome

Sud BiH odbio je tada prijedlog Tužilaštva BiH da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor. Mehmedagiću su, naime, određene mjere zabrane, između ostalog i sastajanje s vlasnikom i osnivačem Američkog univerziteta u BiH Denisom Prcićem, kojeg sumnjiče da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću, ali i drugim osumnjičenim u aferi “Diploma”. U vezi s aferom “Diploma” u junu 2020. uhapšen je i Prcić, kojeg su sumnjičili da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

Nakon što je sredinom 2019. godine Inspektorat Republike Srpske utvrdio da je diploma Osmana Mehmedagića neispravna, ona je i zvanično poništena. U Službenom glasniku RS objavljeno je njeno poništavanje. “Univerzitet za poslovne studije Banja Luka oglašava ništavnom Diplomu broj 0419 od 21. septembra 2007. godine, Fakulteta za poslovne studije, izdatu na ime Osman (Meho) Mehmedagić”.

Osman Mehmedagić i Ranko Debevec su, prema svemu sudeći, vrh utjecajnog i koruptivnog brijega u domaćem pravosudnom sistemu. Istraga traje, dokazi se prikupljaju a šta će se još sve otkriti saznaćemo uskoro.

By admin