9. maj se u svijetu obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, ali i kao Dan Evrope. Historija obilježavanja ovog dana gotovo da je poznata svima. U razgovoru za naš portal, Šaćir Hrustemović generalni sekretar SABNOR-a BiH, ispričao nam je nešto više o samom udruženju, uključenosti mladih, aktivnostima koje provode na ovaj dan, ali i (ne)razumijevanju fašizma i antifašizma.

Udruženje SABNOR BiH

Ono što smo na početku saznali jeste da je Savez antifašista Bosne i Hercegovine osnovan prije 75 godina i da je to organizacija koja baštini tekovine Drugog svjetskog rata.

“Te tekovine pokušavamo prenijeti na jedan savremen način primjeren današnjim uslovima. Savez antifašista član je i evropske i svjetske asocijacije veterana antifašista. Nismo samo organizacija na nivou BiH, djelujemo i šire. Prije nekoliko mjeseci bio je svjetski kongres, gdje smo i mi imali veliku ulogu. Na kantonima imamo svoje organizacije, a i u sklopu kantona opštinske, tako da pokrivamo cijelu državu. Obilježavamo sve značajne događaje, kao što je Bitka na Neretvi, Bitka na Sutjesci, Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu, koje je jako bitno za našu sadašnju državu.”, objašnjava Hrustemović.

Bitno je napomenuti i regionalnu saradnju sa antifašističkim udruženjima, u kojoj su lideri, jer imaju jako dobru saradnju sa antifašistima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije,… “Redovno zajedno održavamo sastanke i usvojili smo zajednički kalendar važnih događaja koje obilježavamo zajedno. Kada bi nas slijedili političari situacija u državi bi bila potpuno drugačija.”

Nedavno su, kako kaže naš sagovornik osmislili i platformu za antifašističko bh društvo u 21. stoljeću. Na osnovu nje napravili su konkretne operativne zadatke šta bi trebali raditi kako bi pobijedili fašističko zlo.

“Poziv ćemo uputiti svim organizacijama, savezima, grupama i pojedinicma koji baštine antifašističko nasljeđe u svojim programima i aktivnostima. Uputit ćemo poziv i intelektualcima i javnim radnicima da se snažnije uključe u naš front, svim lokalnim zajednicama kako bi se promijenili neprimjereni nazivi ulica, svim ministarstvima obrazovanja kako bi učenici i studenti učili više o antifašističkom nasljeđu BiH.”

9.maj

U sklopu obilježavanja ovog dana pripremljene su razne aktivnosti, ali ono što je bitno jeste da se svakog dana sjećamo protiv čega smo se borili, a ne samo 9.maja, kako nam se ne bi ponovile iste stvari.

“Jako bitna aktivnost jeste polaganje cvijeća kod Vječne vatre, a zatim slijedi polaganje cvijeća na spomen obilježju Vraca. Nakon toga slijedi kulturno-zabavni program. U saradnji s Vladom na Bistriku svečano otvaramo i muzej “Valter brani Sarajevo”.”, kazao je Hrustemović te dodao:

“9.maj je jako bitan datum ne samo u historiji BiH, nego i u evropskoj historiji. Kako je poznato 8.maja je kapitulirala Njemačka. Tog dana je pobijeđen fašizam i Evropa je počela da se razvija u jednom demokratskom duhu. Nažalost, iako je tada fašizam vojnički pobijeđen, danas vidimo da su neke klice ostale. U Srbiji je institucionalno izjednačen partizanski i četnički pokret, a Dražu Mihailovića proglasili su antifašistom. Ko iole poznaje historiju zna ko je bio Draža Mihailović. S druge strane na sceni je i rehabilitacija ustaštva. Mnoge ulice, trgovi i škole nose neprimjerene nazive osoba koje nisu činile dobro. Sve je to ono protiv čega se mi borimo.”

Kako ističe naš sagovornik, iako je Njemačka kapitulirala 8. odnosno 9.maja, na prostoru bivše Jugoslavije i dalje su vođene borbe. Tako da će i ove godine, kao i svake delegacija iz naše zemlje putovati u Sloveniju u mjesto Poljana, gdje je odigrana posljednja borba Drugog svjetskog rata 15. maja.

Aktivnost mladih

U sklopu SABNOR-a postoji i sekcija mladih, jer je važno da i oni budu angažovani. Njihova uloga je jako važna, te je realiziran projekat “Evropsko antifašističko nasljeđe” uz pomoć Evropske unije.

“Organizovali smo i školu demokratije, gdje smo doveli eminentne predavače. Završni čin je bio u Zagrebu, jer je to bio međunarodni projekat Hrvatske, Slovenije i naše države. Raspisali smo i jedan javni poziv za sve učenike osnovnih i srednjih škola za literarne i likovne radove. Stiglo je preko 100 radova i zaista smo bili ponosni, te napravili izložbu tih radova i u Zagrebu, Sloveniji, Mostaru, Drvaru, Sarajevu, Jablanici,… To je samo jedan segment projekta koji je trajao dvije godine.”, naglasio je naš sagovornik.

Ono što posebno naglašava jeste da mlade učimo mržnji i ako tako nastavimo za 20 godina će se ponovo uzeti puške i pucat ćemo jedni na druge. Zbog toga je važno da mlade ljude učimo pravim vrijednostima.

Fašističke tendencije postoje i danas

Da fašizam postoji i danas jasno je svima, možda u nekom drugom obliku, ali je ipak tu. Ostaje ono vječno pitanje da li će fašizam biti pobijeđen? S obzirom na današnju situaciju u svijetu, njegove tendencije postoje i danas. Međutim generalni sekretar SABNOR-a pojašnjava da postoji pogrešna percepcija kako fašizma, tako i antifašizma.

“Nije antifašizam samo oružana borba. Antifašizam je borba za pravnu državu, za jednaka prava za sve, borba za ekologiju, radna mjesta, bolje zdravstvo, borba protiv diskriminacije. Često nas nazivaju komunjare i sličnim nazivima, zbog toga želimo upoznati ljude s našim radom. Posebno mladima objasniti šta je antifašizam. Ne možemo slaviti nekoga kao narodnog heroja, ako je isti presuđen na međunarodnom sudu.”

Kako kaže Hrustemović za kraj našeg razgovora, možda je njihovo udruženje više priznato u regionalnim nego u državnim okvirima, ali njihovi rezultati su tu.

“Ekstremnim nacionalistima u BiH mi smetamo, svi zaboravljamo socijalne neprilike jer oni generiraju konstantno nove probleme, a to im je u cilju. Trend nacionalizma koji sada vlada će proći, on nigdje ne prolazi i nije dugog daha, u Bosni se uvijek živjelo dobro i uvijek je bila multietnička. Mladima preporučujem da se uključuju u politiku, oni mogu izgraditi bolje društvo, jer na njima svijet ostaje.”