Rajko Vasić je čovjek sa monstruoznim stavovima, izjavama i ponašanjem koje u javnom prostoru ima podršku njegove matične stranke SNSD čiji je član Glavnog odbora i Javnog televizijskog servisa ovog entiteta, sa kojeg je poslao u najmanju ruku, fašističke izjave. ”Kakvo pomirenje, ja sam njega klao.”

‘Granica postoji’ je podcast koji se emituje na Javnom RTV servisu entiteta Republika Srpska. Odavno je jasna simbioza vlasti i uređivačke politike ove televizije koja je u potpunosti podređena stavovima i zvaničnoj politici SNSD-a. Nije ova televizija prva niti jedina koja uništava profesionalne postulate novinarstva, ali sigurno jeste među rijetkima koje u svom programu promovišu mržnju, netoleranciju, razdor, netrepeljivost među narodima i u jednu ruku služe kao govornica za negaciju ratnih zločina, njihovih počinilaca i devastaciju javne riječi kao korektiva društvene realnosti.

‘Da sam mogao, ja bih njih pobio ne znam koliko’

Posljednji skandal u režiji Rajka Vasića, RTRS-a i SNSD-a desio se tokom njegovog gostovanja u podcastu ove televizije pod nazivom ‘Granica postoji’. Riječ je o emisiji koja je nastala na krilima podrške entitetskim vlastima, najprije Miloradu Dodiku zbog politike stvaranja entiteta državom i negiranja Ustava BiH. Granica postoji je, podsjetimo, propali pokušaj SNSD-ove svite da na entitetsku liniju razgraničenja organizuje masovne proteste i time pošalju poruku kako je entitet nezavisna struktura. Naravno, takvi pokušaji su uglavnom završavali okupljanjem SNSD-ovih aktivista, neznatnog broja nacionalističkih grupa i organizacija ali svakako bez ‘očekivane’ masovne podrške. Sada se taj projekat, kada je propao na terenu, nastavio u okviru istoimene emisije na RTRS-u. Upravo tu gostovao je pomenuti Rajko Vasić, inače član Glavnog odobra SNSD-a.

https://twitter.com/ProfSymington/status/1776333496841081297

Nije ovo prvi put

2018. godine Vasić je prijetio novim genocidom nad Bošnjacima. Tada je javno, zbog protivljenja politici secesije i destrukcije u režiji SNSD odnosno Dodika, a u kontekstu obilježavanja 11. jula, zaprijetio sličnim scenarijem. Ovaj nacionalista u odijelu fašiste, nepreza od javnog iznošenja ovakvih stavova, zasigurno ohrabren zvaničnom politikom u ovom entitetu koja negira genocid i veliča ratne zločine i njihove počinioce. Tada su bolji poznavaoci lika i nedjela Vasića, ovakve stavove komentirali na način kako su oni odraz realnog mišljenja unutar SNSD-a. Stvarnost i događaji koji su uslijedili potvrda su ovakve teze. I sam lider ove stranke Dodik ali i njegovi bliski saradnici, nastavili su politikom negiranja genocida, razdora i promocije mržnje a uz sve to postupcima koji za cilj imaju razgradnju i devastaciju države Bosne i Hercegovine.

Tri godine kasnije, novi ispad. Putem društvenih mreža, Vasić je zaprijetio miniranjem zgrade BHRT-a.

“Naravno da SNSD ne podržava bilo kakvo nasilje niti bilo kakav poziv na nasilje, ali opet treba biti iskren i reći da Rajko Vasić sigurno nije mislio ozbiljno nego da čovjek ima takav sarkastičan stil komunikacije”, rekao je tada Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Jasno je kako je ovakva teza potvrda politike devastacije i uništavanja svega što ima obilježja ili u svom nazivu Bosna i Hercegovina. Tokom opsade Sarajeva, na TV Sarajevo odnosno zgradu BHRT-a kao jedino mjesto sa kojeg se u svijet odašiljala slika stradanja i uništavanja jednog grada, države i njenih naroda, bačeno je na stotine granata i ubijeno na desetine medijskih radnika. No, TV Sarajevo je preživjela baš kao i zgrada, istina uništena ali je zadržala i osnažila svoju ratnu ulogu. Očito je Vasiću to bolna tačka, pa kada u ratu nije uništena zaprijetio je novim ‘miniranjem’.

RTRS- bastion negiranja genocida i mržnje prema BiH

Upravo je Vasić posljednje stavove iznio na televiziji koja već decenijama slovi kao neprofesionalan medij u službi politike. Program ove ‘medijske’ kuće zatrpan je negiranjem genocida, promocijom ratnih zločina i veličanjem njihovih počinitelja a u isto vrijeme pozornica za likove poput Rajka Vasića i njemu slične. RTRS je i glasilo za Dodikov obračun sa opozicijom i proglašavanjem izdajnika srpskogh naroda svakoga ko se ne slaže sa politikom autokrate iz Laktaša. U tome, svesrdna pomoć dolazi od ne malog broja novinara i urednika na ovoj tv kući. Prednjače Branka Kusmuk, novinarka sa perom zla u ruci i novinar, ujedno i voditelj spornog podcasta Gvozden Šarac. Nisu oni, nažalost, jedini negatori i promotori zla i mržnje ali su među najistaknutijima. Njihov rad obilježen je prilozima, dokumentarcima u kojima se veliča Ratko Mladić, Radovan Karadžić i niz drugih ratnih zločinaca odgovornih za najteže zločine nad čovječanstvom. Kako onda očekivati išta drugačije od onoga što se godinama servira putem RTRS-a.

RAK tanko, Tužilaštvo BiH nikako

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je u samo nekoliko navrata, poprilično blago, reagovala na sporni program RTRS-a. U državi u kojoj je na snazi Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina i njihovih počinitelja, očito je da RTRS svjestan da sankcije su banalne ili da često izostaju, razgoropadio se i nastavlja sa promocijom neljudstva. Tužilaštvo BiH je putem nadležnih agendija vršilo provjere, ali optužnica nema uz trivijalna objašnjenja.

Podsjetimo da Tužilaštvo BiH je i ranije odustalo od provjere spornih navoda Vasića pa je za očekivati da tako bude i ovaj put. To ipak ne sprečava da se podnesu prijave RAK-u i Tužilaštvu BiH kako bi se ovakvim promotorima mržnje pokušalo stati u kraj.

Za to vrijeme, ovo je čini se, samo jedan u nizu fašističkih ispada putem RTRS-a koje će vlasti u ovom entitetu iskoristiti za vlastite potrebe. Priča da SNSD nema ništa sa ovakvim ponašanjem je za neupućene ili nesvjesne šta se u javnom prostoru i kakva se politička matrica kroji, osnova za tezu – pusti šuplju priču.

Posljedice u javnom prostoru

Da ovakve izjave i stavovi izrečeni na RTRS-u ali i na drugim mjestima, uključujući javne skupove, tribine, promocije i društvene mreže, itekako imaju utjecaja na kreiranje javnog mišljenja, pokazuje značajan broj primjera. Podsjetićemo samo na Valentinu i Slađanu koje nažalost nisu izolovan slučaj ali jesu upozorenje da smo, kao društvo u cjelini, već odavno zagazili u blato i mulj recidiva zle politike devedesetih godina prošlog vijeka. Ove bivše studentice Univerziteta u Sarajevu upisane su na dugu listu mladih snaga nacionalističkog smeća kojeg ima na objema obalama rijeke Drine. One su, posredstvom društvenih mreža veličale Ratka Mladića uz opasne poruke da se takva politika treba ponoviti u BiH. Dakle, jasno je kakve posljedice proizilaze iz Vasićevog javnog podsticanja na mržnju i razdor. Svjedočili smo i fizičkim napadima, upadima u kuće i teroru nad povratnicima u RS i sve to bez strožijeg odnosa sigurnosnih struktura prema takvim devijacijama.

Da li smo već otišli predaleko?