Rezolucija o Srebrenici trebala bi se naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem aprila ili početkom maja i njom se poziva na presude za genocid u Srebrenici i dolazi u funkciji jačanja i poštivanja međunarodnog prava. Ukoliko postane Međunarodni dan, 11. septembra obilježavao bi se u svim državama svake godine.

Ovakav dokument Republika Srpska osporava i odbacuje. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, navodi: „Zato će Republika Srpska usvojiti izvještaj koji je uradila Međunarodna komisija koju je Vlada RS formirala,a u njemu stoji jasna tvrdnja da nije bio genocida u Srebrenici.“

Dodik i dalje pjeva istu pjesmu pri tome rizikujući nove optužnice za negiranje genocida. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović za BHRT kaže: “Sudovi su donijeli odluke, to je ključna stvar, a naravno da postoji veliki broj prijatelja koji rade na tome da dodatno ukažemo na važnost prevencije genocida, na važnost pomirenja u cijeloj regiji, na važnost izgradnje i  osnovama mira.“

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kaže da je razgovarao sam sa ljudima i da u rezoluciji nema ništa što bi trebalo provocirati bilo koga i dodaje: “Ovako se stavlja civilizacijska tačka na tešku bol i patnju koju je naš narod u BiH doživio. Ne vidim razlog za uznemirenost bilo koga”, navodi Konaković.

Po svim predviđanjima postoji dovoljna dvotrećinska većina država koje su spremne da usvoje takvu rezoluciju koja bi bila još jedna civilizacijska i globalna mjera. Svakako treba navesti da formalno gledajući rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujući akt, ali imaju toliko veliku političku i moralnu težinu da bilo ko se opire toj jednoj notornoj svjetskoj činjenici rizikuje da sam bude isključen iz te zajednice. Rezolucija dolazi u vrijeme nakon što su presude postale pravosnažne prije tri godine, iako je tekst na kojem se radi već nekoliko mjeseci još u doradi. Ovim će se, između ostalog, preventivno djelovalovati da se pojam genocida sačuva i kroz obrazovni sustav i jačanjem svijesti o tome što se dogodilo.

Nervozni Vučić

Vidnu nervozu pokazuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Oglasio se protekle sedmice tim povodom i rekao­ je da se, prema podacima koje Srbija dobija iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, očekuje da se na dnevnom redu nađe rezolucija o genocidu u Srebrenici, ocjenjujući da će nakon toga uslijediti “zahtjevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu”, prenosi agencija Beta. Kako se bliži dan donošenja Rezolucije tako nervoza Aleksandra Vučića vidno raste. Oglasio se ponovo i uz neizbježno stvaranje teške atmosfere i tonom koji je svojstven samo njemu, da ne bude zabune on uvijek ima spreman arsenal visine tonova, facijalnih ekspresija koje ponekad liče na sve samo ne na ozbiljnog političara. Onako kao glumac koji je spremio uloge za prijemni na Akademiju scenskih umjetnosti i stvara atmosferu koja u njegovom jeftinom glumatanju izgleda kao da je prekosutra sudnji dan. Prvo ide dugo držanje spuštene glave, koju potom naglo diže i sa pogledom visoko ka stropu, nastavak je obilježen neizostavnim podizanjem naočala kažiprstom. Taj dio završava oblizivanjem usana. Nakon toga najavi da postoji velika mogućnost da 21. aprila ode u New York kako bi razgovarao sa što više članica Ujedinjenih naroda (UN) povodom, kako je rekao, najavljene rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju će predložiti Njemačka i Ruanda.

Slijedi već poznata retorika o silama koji se konstantno bore protiv Srbije i svojim nastupima žele da naštete svemu što je srpsko. Vučić je sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade Republike Srbije, na kojoj se, među ostalim, razgovaralo o pripremama za „sveukupni politički i narodni sabor Srbije i Republike Srpske“ koji će se održati 5. i 6. maja.

„Teški i važni izazovi su pred nama i zato sam zamolio sve članove Vlade da posvećeno i odgovorno rade na izvršavanju svih zadataka, što je od suštinskog značaja za opstanak zemlje i građana. Tražim od vas da se borite snažnije nego ikada na vanjskopolitičkom planu i nastavite angažman na popravljanju političkog i zakonskog okruženja u zemlji“, objavio je Vučić na Instagramu.

Dodao je kako će se boriti i dati sve od sebe kako bi „zaštito zemlju i interese srpskog naroda u cjelini“. Podsjećamo, Vučić je 18. marta nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u prisustvu patrijarha Porfirija, najavio održavanje uskrsnog sabora Srbije i Republike Srpske u Beogradu i drugim dijelovima Srbije. Tada je najavio da će na tom saboru biti donijete važne odluke o „opstanku srpskog naroda, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine“.Vučić je također najavio nastavak borbe protiv prijema Kosova u Vijeće Europe. „Naše su šanse minimalne“, rekao je, dodajući kako to ne znači da se ne treba boriti.

Propala revizija tužbe BiH protiv Srbije

Konačna odluka o pokretanju revizije presude pred sudom u Hagu donesena je 17. februara 2017. godine. To je godina kada je istjecao i rok za podnošenje zahtjeva za reviziju od deset godina. Presudom koja je donesena 2007. godine Srbija je označena krivcem što nije spriječila genocid u Srebrenici, ali ne i direktnim krivcem za počinjenje genocida. Pokretanje revizije najavljeno je simbolično u sarajevskoj Vijećnici, gdje je Bakir Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH, okupio sve bošnjačke političare plus Željko Komšić i intelektualce, kako bi dobio podršku za ovaj proces. I dobio je. I krenu sve nizbrdo po BiH, a Bakir Izetbegović tada se oglasi: „Odluka Predsjedništva donesena je legalno, u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH – kazao je Izetbegović i naglasio da je Sakib Softić ovlašten odlukom Predsjedništva iz 2002. godine da podnese zahtjev za reviziju te da nije potrebna nikakva nova odluka ili novo imenovanje Predsjedništva BiH. Izetbegović je tad rekao i da su aplikaciju BiH za reviziju presude sačinili vrhunski međunarodni pravni stručnjaci.

Na kraju se ispostavi da je sve ovo bio žestoki promašaj u režiji Izetbegovića. Prije svega, Sakibu Softiću je mandat istekao još 2013., a novi nikad nije objavljen. Legitimitet za zastupanje BiH nije imao. Zahtjev za reviziju presude zaustavljen je na pisarnici Međunarodnog suda pravde u Hagu. Na taj način BiH je doživjela neviđenu bruku u režiji prvog u Bošnjaka, Izetbegovića.

Nesposobnost ili dogovor

Ostaje dilema, dogovor Bakira Izetbegovića sa nekim ili njegova totalna nesposobnost za politiku zorno prikazana na ovom predmetu. Tako je propala i posljednja mogućnost da se formalnopravno dokaže krivica Srbije za zločine i genocid u BiH. Ko ima i bogdu pameti u glavi pitao se u to vrijeme iz kojih razloga  se čekalo  deset godina da se pokrene revizija. Pa i da imate opravdanje Bakire Izetbegoviću, nikad ne iznesoste u javnost odgovor na pitanje što se radilo sve te godine nego ste zahtjev predali u minutu pred istek roka. Bakire, u koju svrhu i kome se pogodovalo sa Softićem i tvrdnjom da on ima legitimitet predstavljati BiH, a godinama prije mu istekao mandat?

Hoćete li nam ikada Izetbegoviću odgovoriti na tvrdnju Aleksandra Vučića kako ste mu u Beograd slali emisare da se oko svega ne uzbuđuje jer od revizije ne može biti ništa. Kako je vodio taj predmet i koliko je hud potpuno neinformisan ili je u pitanju neki dogovor, tek izjava Izetbegovića nakon svega zorno govori o njemu kao političaru. Kaza svekolikoj javnosti tada: „S tom revizijom, bilo mi je rečeno, tamo je jedna ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali: “Čujete, nemamo legitimaciju, ali se ne treba na to obazirati. Mi moramo ovo završiti, idemo nastaviti. Nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta.” I ja sam ih poslušao, tu ih nisam trebao poslušati, trebao sam tu stvar otvoriti javnosti” – kazao je Izetbegović u to vrijeme. Ova izjava opisuje dovoljno za sebe stanje svijesti pomenutog i opravdanje izjave njegovog oca Alije Izetbegovića da „Bakir nije za politike!“

E sad imajući u vidu gore navedeno, uopšte se ne bi narod ovdašnji iznenadio da kao dio svog tima u UN Vučić povede Izetbegovića povodom donošenja Rezolucije. Bakir je i onako bez posla, neka hud šta zaradi, a ako bi se neko i iznenadio dobio bi odgovor od Izetbegovića “Ja i!“