O putovanju predsjednika Rusije Vladimira Putina u Sjevernu Koreju, pričalo se mnogo, ali se detalji nisu iznosili u javnost. Sve dok Kremlj u ponedjeljak nije izdao saopćenje u kojem se navodi da će posjeta biti održana u utorak i srijedu, 18. i 19. juna, te da dolazi kao odgovor na poziv sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una. 

U saopćenju se pojašnjava da će nakon Sjeverne Koreje, Putin posjetiti Vijetnam. Međutim, njegova prva stanica, odnosno posjeta Sjevernoj Koreji izazvala je zabrinutost kod mnogih zemalja, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema pisanju Al Jazeere odnosi između dvije zemlje su ojačali od početka rata u Ukrajini, što zabrinjava SAD i njegove saveznike u Evropi i Aziji.

Amerikanci i Evropljani su zabrinuti zbog ubrzanog zbližavanja Moskve i Pjongjanga. Optužuju Sjevernu Koreju da isporučuje oružje Rusiji kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini, u zamjenu za tehnološku, diplomatsku i pomoć u hrani. Pjongjang i Moskva su više puta demantirali te optužbe.

Zabrinutost SAD-a

Komentirajući ovu posjetu, Bijela kuća je izrazila zabrinutost SAD-a zbog jačanja veza između Rusije i Sjeverne Koreje.

Glasnogovornik Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da Washington nije zabrinut zbog Putinove posjete, ali “ono što nas brine je produbljivanje odnosa između ove dvije zemlje.”

Kirby je rekao da ne postoji zabrinutost samo zbog “sjevernokorejskih balističkih raketa koje se koriste za gađanje ukrajinskih ciljeva, već i zbog mogućeg partnerstva koje će utjecati na sigurnost Korejskog poluotoka.”

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak u Washingtonu da ova posjeta pokazuje “koliko predsjednik Putin i Moskva sada zavise od autoritarnih zemalja širom svijeta.”

Stoltenberg je dodao: “Njihovi najbliži prijatelji i najveći podržavatelji ruskih ratnih napora su Sjeverna Koreja, Iran i Kina.”

Odgovarajući na pitanje o akcijama koje bi NATO mogao poduzeti, Stoltenberg je rekao: “Već su uvedene mnoge sankcije Severnoj Koreji. Problem je što ih Rusija sada krši.”

Putin nakon 24 godine u Sjevernoj Koreji

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dvije zemlje tijekom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Članak je objavljen dan nakon što su dvije zemlje objavile da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine. Posjet bi trebao trajati dva dana, počevši od utorka.

Ruska agencija TASS izvijestila je pak da je ruski predsjednik istaknuo da će suradnja dviju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada.

Razdragano mnoštvo pozdravilo je predsjednika Vladimira Putina tijekom raskošnog svečanog dočeka u Pjongjangu, gdje je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izrazio “punu potporu” ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom.

Putin se sastao s Kim Jong Unom na rijetkom samitu kojemu je cilj jačanje partnerstva za suzbijanje američkog pritiska i sankcija. Na trgu uz rijeku Taedong koja teče kroz glavni grad okupila se počasna garda, uključujući vojnike konjanike, i mnoštvo civila, pokazuje video koji su prenijeli ruski mediji.

Prizori uključuju djecu koja su držala balone te goleme portrete dvojice vođa s nacionalnim zastavama koji krase Veliku narodnu dvoranu. Kim i Putin zatim su odvezeni u palaču Kumsusan na razgovore na vrhu, javili su ruski mediji., prenosi Index.hr

Sastanak završen sporazumom

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un potpisali su sveobuhvatni pakt o strateškom partnerstvu.

Putin i Kim zaključili su razgovore jedan na jedan koji su trajali oko dva sata, javile su ruske novinske agencije.

Tass je izvijestio da će dokument zamijeniti ugovore iz 1961. i 2000.-2001. Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je da je to posljedica “duboke evolucije geopolitičke situacije u svijetu i regiji”.

Ušakov je rekao da je novi dokument u skladu sa svim temeljnim načelima međunarodnog prava i da nema nikakvu konfrontirajuću prirodu. Rekao je da to neće biti usmjereno ni protiv jedne pojedinačne zemlje, već da ima za cilj osigurati veću stabilnost u regiji sjeveroistočne Azije.

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su sporazum koji predviđa “međusobnu pomoć” u slučaju “agresije” na bilo koju od njih, citirali su ruski državni mediji Putinove riječi.

Ruski predsjednik također je nazvao stav Pjongjanga o Ukrajini “još jednim dokazom suverene politike Sjeverne Koreje”.

Kim je odgovorio tako što je Rusiju nazvao “najiskrenijim prijateljem i saveznikom”, a Putina “najdražim prijateljem korejskog naroda”, navodi se u izvješću ruske državne agencije RIA Novosti.

“Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma.”, rekao je Putin.

Putin je skrenuo pozornost na izjave Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a koje su pristale dopustiti Ukrajini da napada ciljeve unutar Rusije oružjem koje je isporučio Zapad.

“To nisu samo izjave, to se već događa, a sve je to grubo kršenje ograničenja koja su zapadne zemlje preuzele u sklopu različitih međunarodnih obveza.”, rekao je Putin, a prenio Index.hr.