Izbori, bez obzira u kojoj državi ili gradu se održavali, uvijek izazivaju veliku pažnju javnosti. O lokalnim izborima u našoj zemlji, koji nas očekuju 6. oktobra, počelo se pričati čini mi se odmah nakon prošlih, onih prije četiri godine. Danas je bio rok za predaju koalicija za učešće na lokalnim izborima, što znači da sve stranke koje na izbore planiraju izaći u koaliciji sa nekom drugom strankom, to trebaju prijaviti do kraja dana.

I ptice na grani znaju da se borba za vlast u Kantonu Sarajevo vodi između “Trojke 1” i “Trojke 2”. Ova prva, koju čine SDP, NiP i NS, nekada je bila četvorka, ali je u međuvremenu NES napustio koaliciju. Tako je dobro poznata trojka u sastavu ove tri nabrojane stranke odlučno krenula s radom, iako je od početka bila na meti kritika mnogih.

S druge strane, kao opozicija, našle su se stranke SDA, DF i SBiH, koje sada nazivaju “Trojka 2”. Kako kažu, taj im naziv ne smeta, ali oni to nisu jer su najavili da će na izborima nastupiti kao odvojene stranke. Zbog toga smo napravili analizu kandidatura koje su najviše privukle pažnju.

Svi za jednog, jedan za sve

Kada je riječ o strankama koje su trenutno opozicija, SDA će imati kandidate na Ilidži (Samir Lokvančić), u Hadžićima (Eldar Čomor), Trnovu (Ibro Berilo), Starom Gradu (Dženan Selimbegović), Vogošći (Migdad Hasanović) i Ilijašu (Nermin Hodžić).

Dok će u Novom Gradu kandidat biti Semir Efendić (SBiH), u Novom Sarajevu Muamer Bandić (SBiH), a Dennis Gratz (DF) u Općini Centar.

Podsjetimo, Semir Efendić je bio član SDA stranke te je kao razlog svog izlaska i prelaska u SBiH 2021. godine, naveo sljedeće:

“Kandidirao sam se za predsjednika KO SDA Sarajevo i nakon onoga šta se desilo (afera Asim op.a.) stranka se ni nakon izbora nije promijenila. Ne bih komentirao izjavu Bakira Izetbegovića jer je u košarkaškom kontekstu, neka je tumači svako kako želi.”, rekao je Efendić o bivšoj stranci.

Iako su prošli mjesec, prema pisanju portala Fokus.ba, iz SDA Novi Grad poručili da će imati vlastitog kandidata za načelnika općine Novi Grad i time potvrdili da neće podržati aktuelnog načelnika Semira Efendića (SBiH), očigledno se situacija promijenila.

Da li je razlog tome kandidatura Faruka Kapidžića ispred SDA za gradonačelnika Sarajeva jer mu je za pobjedu potrebna podrška DF-a i SBiH? Vođeni tom logikom, načelnici koje je predložila opozicija se ne preklapaju u općinama. Dakle, mogli bismo reći svi za jednog, jedan za sve.

BH Blok u Općini Centar

O situaciji u Općini Centar, ili da je nazovemo situacija Srđan Mandić, smo već pisali u tekstu kada smo analizirali dešavanja unutar stranaka. Evo sada, nekoliko mjeseci kasnije, ponovo je ova općina najzanimljivija.

Kao što je već poznato, aktuelni načelnik ove općine je Srđan Mandić ispred Naše Stranke. On je i na ovim izborima ponovni kandidat kojeg će podržati SDP, a NiP kao treći član ove koalicije mijenjao je svoje odluke.

Dugo se govorilo da će NiP imati svog kandidata. U nekoliko navrata se pisalo da će to biti Goran Terzić ili da će NiP jednostavno odbiti prijedlog stranaka iz svoje koalicije bez kandidiranja ikoga. Takav ishod situacije u centru išao bi na ruku opoziciji koja bi u tom slučaju imala veće šanse za pobjedu.

Danas je ipak objavljeno da će u ovoj općini Naša stranka i SDP izaći kao koalicija BH Blok, dok Narod i pravda neće uopće imati kandidata. Kako stvari stoje, NiP neće kandidirati nikoga, a SDP i NS će za Mandića tražiti podršku za još jedan mandat.

Za kandidata na istoj poziciji ispred opozicije predložen je Dennis Gratz ispred stranke DF. Bivši predsjednik Naše stranke se nakon godina “političkog mirovanja” u martu 2022. godine, priključio Demokratskoj fronti.

Ovog političara su optuživali i za “izdaju svog imena i identiteta – Muhamed Gracić, te da mu se zbog toga ne može vjerovati.”

Gradonačelnica Karić prva dama Novog Sarajeva?

“Trojka 1” je za kandidata za načelnika Novog Sarajeva ispred SDP-a, umjesto sadašnjeg Tanovića predložila gradonačelnicu Benjaminu Karić. U ovoj općini nema nikakvih podjela unutar koalicije te su Naša Stranka i Narod i Pravda pružile podršku.

Karić je, kako saznaje Istraga, nedavno formalno promijenila adresu, prebacivši se iz Općine Centar na područje Općine Novo Sarajevo. Time je stekla preduvjete da bude kandidatkinja za načelnicu.

Kako piše Istraga, kandidaturom Benjamine Karić čelnici Trojke pokušat će “smanjiti” pritisak na svog kandidata jer Benjamina Karić nije u javnosti ostavljala dojam da u potpunosti podržava politiku Trojke, iako se u konkretnim slučajevima, poput imenovanja Marina Vukoje, nije oglašavala. 

Prema informacijama ovog portala, rukovodstvo SDP-a je uspjelo ubijediti aktuelnog načelnika Hasana Tanovića da odustane od kandidature, pod uvjetom da Karić bude kandidat.

Ispred opozicije, ili ti “Trojke 2”, za kandidata za načelnika u ovoj općini ispred SBiH predložen je Muamer Bandić, koji je također nekadašnji član SDA. On je u jednom od svojih obraćanja govorio i o nezadovoljstvu rada “Trojke”.

Ko će osvojiti više mandata u glavnom gradu saznat ćemo nakon izbora, iako je sigurno da će do 6. oktobra biti još zanimljivih izjava i dešavanja i s jedne i s druge strane. “Trojka 1” ili “Trojka 2”, ko će izvući deblji kraj na lokalnim izborima ove godine?