Sezona 2024/25. WWin lige Bosne i Hercegovine počinje u avgustu, a u prostorijama Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH održano je žrijebanje parova za predstojeću sezonu. Također, izvršeni su mnogi transferi, a mi u nastavku donosimo neke od njih.

U ovoj sezoni iz najvišeg ranga bh. fudbala ispadaju četiri tima te će liga biti sačinjena od deset klubova, a od sezone 2025/26. igrat će se po četverokružnom sistemu.

Raspored utakmica prvog dijela sezone

Izvučeni su parovi za prvih 11 kola WWin lige. U drugom dijelu sezone parovi će ostati isti, s tim da će zamijeniti domaćinstva. Žrijebanje za treći dio sezone odvijat će se po principu Bergerovih tablica nakon drugog dijela sezone.

Za one koji nisu upoznati sa terminom Bergerovih tablica, one se primjenjuju na način da se obavi žrijeb kojim se svakom sudioniku, ekipi ili takmičaru, dodijeli jedan broj.

Dodijeljeni broj kreće se od 1 do ukupnog broja sudionika, u slučaju WWin lige BiH to je broj 12. Tako se prema ovim tablicama dobijaju parovi za jednokružni sistem takmičenja (parovi koji su na rasporedu do 11. kola). Nakon toga vrši se, kao što smo već spomenuli, zamjena domaćinstava.

Većina ekipa u sezonu ulazi sa pojačanjima

Abdulahovićev povratak na Grbavicu

Tarik Abdulahović (26) svoju golmansku karijeru započeo je u omladinskim selekcijama Željezničara. Nakon toga, bio je u dresovima Igmana, Mladosti DK, Olimpika, Simm-Baua, Rudara, Zvijezde ’09 i Tuzla Cityja.

Foto: FK Željezničar (golman Tarik Abdulahović)

Igrač koji je u periodu od februara do juna ove godine bio na posudbi u redovima Željezničara, Azur Mahmić potpisao s Plavima ugovor na dvije godine.

Iz ruskog Arsenal Tula stigao je Marin Karamarko (26). Rodom iz Pule, svoju karijeru počeo je u omladinskom nogometnom klubu Solin. Bivši je reprezentativac Hrvatske U16, U17 i U18 selekcije.

Još jedno pojačanje Plavih jeste Edwin Odinaka (20). Mladić je porijeklom iz Nigerije, a jedina momčad za koju je nastupao je Stupčanica iz Olova.

Foto: FK Željezničar (fudbaler Edwin Odinaka)

Novi igrači i novi trener ekipe iz Posušja

Nakon što su HŠK Posušje i Denis Ćorić dogovorili sporazumni raskid ugovora, za novog šefa stručnog štaba imenovan je Duško Vranešević. Vranešević je u svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri bio na klupama FK Zvijezde ’09 U17, FK Jedinstva, FK Slobode Novi Grad i HNK Tomislava te na klupi FK Zvijezde ’09 kao pomoćni trener.

Foto: HŠK Posušje (trener Duško Vranešević)

Igrači koji neće nastupiti u ovoj sezoni u ekipi Posušja su Lučić, Maglica, Pavlović, Brković, Ilinčić i Bašić. Igrači s posudbe, Babić (HNK Rijeka) i Jovašević (FK Sarajevo) vraćaju se u svoje ekipe.

Musemić i bivši reprezentativci BiH postaju dio ekipe Igmana

Husref Musemić, bh. trener i bivši fudbaler, vratio se na Gradski stadion Konjic, nakon što je saradnja sa klubom prekinuta u julu prošle godine.

Pored Musemićevog povratka, nekoliko pojačanja došlo je u Konjic. Almir Bekić (35), nekadašnji reprezentativac BiH U21 i A selekcije, potpisao je ugovor do ljeta 2025. godine. U Igman dolazi iz ekipe FK Rudar Prijedor.

Miloš Aćimović (26) od ove sezone dio je crveno-bijele porodice, a ugovor je potpisao do ljeta 2025. godine. Zabilježio je nastupe u nacionalnim timovima BiH U17, Srbija U19 i BiH U21. Posljednji klub za koji je igrao bio je makedonski Voska Sport.

Nekadašnji fudbaler Sarajeva Elvedin Herić, igrao je u Superligi Kosova za SC Gjilani, a sada će nositi dres FK Igmana. Ugovor sa Igmanom potpisao je do ljeta sljedeće godine. Bivši je reprezentativac BiH U17 i U19 selekcije.

Foto: FK Igman (fudbaler Elvedin Herić)

Brazilac došao kao pojačanje u Gabelu

Eduardo Andrade Brandão (27), nekadašnji reprezentativac Brazila U17 selekcije, dobio je priliku da zaigra u dresu “Lavova”. U ekipu GOŠK-a stigao je iz kineskog kluba Shao Jianga.

Foto: NK GOŠK (fudbaler Eduardo Andrade Brandão)

Dva bivša igrača GOŠK-a vraćaju se u Gabelu. Petar Raguž, koji je igrao u GOŠK U19, a zatim i u prvom timu u sezonama 18/19. i 19/20., i Josip Katavić, koji je svoju fudbalsku karijeru započeo u GOŠK U19 selekciji.

Na posudbu je stigao Hamza Ljukovac, a ugovore su potpisali i Dan Lagumdžija i Ivan Novaković.

Ostale promjene i transfere u WWin ligi Bosne i Hercegovine donosimo u našoj narednoj analizi bh. sporta.