Međunarodni aerodrom Sarajevo u proteklom je periodu uspostavio brojne nove linije, a u narednom periodu možemo ih očekivati još. Zahvaljujući tome, sarajevski aerodrom ove godine bilježi rekordne brojeve putnika.

Naime, u junu ove godine, Aerodrom Sarajevo ostvario je broj od 202.515 putnika, što je prvi put da broj putnika u šestom mjesecu prelazi više od 200.000. Poredeći s prošlom godinom, kada je u junu zabilježeno 133.945 putnika, ova brojka predstavlja fascinantan rast.

Aerodrom je ostvario 1.798 operacija u junu, dok je u istom mjesecu prošle godine ostvareno 1.349 operacija. Pored toga, imao je 247,1 tonu carga, za razliku od prošlogodišnjeg juna kada je zabilježeno 248,5 tona.

Prvobitno je maj proglašen najprometnijim mjesecom u historiji aerodroma, a već u junu je taj rekord oboren.

U maju je bilo 151.252 putnika, što predstavlja povećanje za više od 30 posto u odnosu na maj 2023. godine. Tada je kroz sarajevski aerodrom prošlo 115.976 putnika.

U prvih pola godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo evidentirao je 722.981 putnika, 7.177 operacija i 1.490,1 tonu carga, što je više nego fascinantno, piše specijalizovani avioportal Zamaaero.

Prošle godine kroz sarajevski aerodrom prošlo je 1,36 miliona putnika, a ove godine se očekuje premašivanje te cifre.

Uvedene nove linije

U proteklom periodu, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počele su s radom brojne nove linije. S aerodroma u Sarajevu dnevno polijeće dvadesetak aviona za brojne destinacije.

Posljednja je u nizu aviokompanija Ryanair koja je uspostavila liniju Solun. Prvi avion Ryanaira u sklopu saradnje s Aerodromom Sarajevo sletio je u glavni grad još 2. aprila kada je i zvanično otvorena liniji Geteborg – Sarajevo. Od aprila 2024. godine, ova kompanija uvela je pet direktnih aviolinija iz Sarajeva, i to za Geteborg, Milano, Memingen, London i Brisel.

Pored nje, kompanija Norwegian Air Sweden počela je 21. juna saobraćati od Sarajeva do Osla, dok je ista kompanija ranije već uspostavila direktnu liniju Sarajevo – Štokholm.

Kuvajtska kompanija Jazeera Airways od 1. jula pojačala je svoje letove za Sarajevo, a prvi avion na liniji Kopenhagen – Sarajevo sletio je 19. juna u glavni grad Bosne i Hercegovine, na kojoj saobraća Scandinavian Airlines (SAS). Početkom istog mjeseca, Aegean Airlines uspostavio je direktnu liniju Atina – Sarajevo, a Flyadeal liniju Džeda – Sarajevo. Kompanija Iberia u maju je počela s radom na liniji koja povezuje Madrid i Sarajevo.

Nastavlja se širenje obima usluga

Međunarodni Aerodrom Sarajevo najavljivao je mogućnost otvaranja novih aviolinija i u narednom periodu. Fokus će, prije svega, biti na evropskim destinacijama. O kojim je tačno destinacijama riječ, nažalost, nismo uspjeli saznati. Pokušali smo ih kontatkirati, no na službene telefone niko se nije javljao.

Ono što je sigurno, jeste da će niskobudžetna aviokompanija Wizz Air od 29. oktobra započeti letove na liniji Sarajevo – Rim, što je nedavno zvanično objavljeno.

Vlada Kantona Sarajevo, u okviru Programa subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo, već je ranije podržala dvije rute aviokompanije Wizz Air, i to na relaciji Sarajevo – London, koja se odvija dva puta sedmično, kao i avioliniju na relaciji Sarajevo – Abu Dhabi, koja se odvija pet puta sedmično.

Direktna aviolinija na relaciji Sarajevo –  Rim bit će treća po redu uspostavljena strateška destinacija s Međunarodnog aerodroma Sarajevo na kojoj saobraća aviokompanija Wizz Air.

Pored toga, izraelska kompanija Arkia Israeli Airlines zakazala je čarter letove iz Tel Aviva za Sarajevo, počevši od 15. juna. Kako je najavljeno, letovi će se odvijati jednom sedmično, svake subote do 5. oktobra. Prema planu, čarter letovi trebali bi opsluživati izraelske turiste koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu.

Ova informacija izazvala je burne reakcije u javnosti zbog čega je pokrenuta i online peticija za ukidanje linije. Kontaktirali smo pokretačicu peticije Aišu Omerčić koja nam je rekla da online peticije nisu važeće po zakonu te je najavila pokretanje formalne peticije u što skorijem roku.

Brojne novosti na sarajevskom aerodromu

Po uzoru na mnoge evropske i svjetske aerodrome, od 1. jula na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dostupna je i usluga brzog prolaza koja putnicima koji putuju s ovog aerodroma omogućava izbjegavanje čekanja u dugim redovima i brži prolaz do sigurnosne kontrole.

Osim toga, putnicima će od 1. jula biti omogućena i online kupovina vaučera za korištenje Salona poslovne klase na prvom spratu – CIP ili Premium salona poslovne klase, koji se nalazi na drugom spratu zgrade Terminala B.

Najavljena rekonstrukcija i produženje staze

Kako su i sami najavili, Međunarodni aerodrom Sarajevo i u narednom periodu nastavit će proširivati svoje kapacitete i raditi na što boljem pružanju usluga putnicima. Direktor Aerodroma Alan Bajić za portal Zamaaero izjavio je da ovaj aerodrom planira graditi brzi izlaz za uzletno-sletnu stazu D.

Prema njegovim riječima, izlaz će biti pod uglom u rasponu od 30 do 45 stepeni, kojim se avionima omogućava izlazak pri većoj brzini, tj. avion ne mora značajno usporiti ili zakočiti da bi izašao pod uglom od 90 stepeni, što je slučaj s ostalim izlazima.

Sarajevski aerodrom trenutno ima tri izlaza sa uzletno-sletne staze, a direktor Bajić ukazao je da će se brzi izlaz graditi kad se bude rekonstruisala i produžavala staza.

“Nastavljamo kontinuirano raditi na proširenju naše ponude i unapređenju kvalitete usluga, kao i stvaranju prijatnog ambijenta za naše putnike”, naveli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.